
10 ελληνικά κρασιά για το Πάσχα και τα πιάτα που ταιριάζουν
Αυτός ο χρήσιμος οδηγός θα σου λύσει τα χέρια, ειδικά αν είσαι της τελευταίας στιγμής.
Πάσχα θα πει παράδοση, συγκέντρωση με την οικογένεια γύρω από το μεγάλο τραπέζι στην αυλή αλλά και πολλές ετοιμασίες, αφού τα εδέσματα των ημερών αυτών είναι αρκετά μπελαλίδικα κι απαιτούν σωστή προετοιμασία. Είτε μείνετε πιστοί σε παραδοσιακές συνήθειες είτε θελήσετε σε κάποιες περιπτώσεις να προσθέσετε πιο fine ή πειραματικές επιλογές, το σίγουρο είναι ότι θα αναζητήσετε το αγαπημένο σας κρασί για να συνδυάσετε και να απογειώσετε το αποτέλεσμα. Γι’ αυτό και ο οδηγός κρασιών του ελληνικού αμπελώνα που ακολουθεί για νόστιμο food & wine pairing θα σας λύσει τα χέρια, ώστε να βρείτε τα κατάλληλα για να συνοδέψετε τις πασχαλινές σπεσιαλιτέ.
Όσα πρέπει να προσέξετε
Σημαντικό είναι να λάβετε υπόψιν το στιλ του κάθε πιάτου ώστε να αγοράσετε και το αντίστοιχο στιλ κρασιού. Έπειτα αξίζει να σταθείτε στην ένταση του πιάτου· παραδείγματος χάριν, αν έχουμε ένα έντονα αρωματικό φαγητό δεν μπορούμε να εντάξουμε μία ετικέτα χωρίς αρώματα καθώς πιάτο θα καταλήξει να σκεπάζει το κρασί. Στη συνέχεια μην αμελήσετε τον όγκο του πιάτου και κατά συνέπεια τον όγκο του κρασιού που θα επιλέξετε: ένα πλούσιο σε όγκο πιάτο χρειάζεται ένα κρασί με γεμάτο και πληθωρικό σώμα.
Η ηλικία, τώρα, των αρωμάτων είναι ένα έξτρα στοιχείο με ειδική σημασία. Τα αρώματα μιας νεαρής φιάλης, τα οποία είναι και αυτά νεαρά με πρωταγωνιστές τα φρέσκα φρούτα, δεν ταιριάζουν με ένα πιάτο που χαρακτηρίζεται από τα αρώματα ξηρών καρπών, σοκολάτας, καφέ, μπαχαρικών και άλλων στοιχείων που υποδηλώνουν "παλαίωση”. Αντίστοιχο ρόλο παίζει και το χρώμα. Συνηθίζεται σε φαγητά στα οποία πρωταγωνιστούν οι λευκές σάλτσες να συνδυάζουμε λευκά κρασιά, ενώ σε όσα έχουν κόκκινες καρυκευμένες σάλτσες και spicy χαρακτήρα, τα ερυθρά κρασιά είναι μονόδρομος.
Η συνέχεια στο Athinorama
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.
Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι
Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή
Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΌλα τα φώτα στο Bar Leone
Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα
Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.
Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι
Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.
Γραφει Τιμος Σαλαμες