Η άγνωστη ιστορία του spritz

Έτσι κατάφερε το ιταλικό cocktail τα τελευταία χρόνια να κατακτήσει τον κόσμο.

Όσοι έζησαν τα φοιτητικά τους χρόνια στη Βόρεια Ιταλία, και συγκεκριμένα στη Βενετία, θα γνωρίζουν ήδη ότι το spritz είναι κάτι περισσότερο από ένα ποτό, είναι μία θρησκεία. Κάπου ανάμεσα στα φοιτητικά έδρανα και στα american bar το spritz έδινε τον τόνο στη ζωή: απλό, φρέσκο, πολύχρωμο και πολύ διασκεδαστικό.

Spritz, η συνταγή (και οι παραλλαγές της)

Η άγνωστη ιστορία του spritz

Τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί στον χώρο των aperitifs, με αποτέλεσμα η έντονη διάδοσή του να έχει δώσει χώρο και σε αρκετές τοπικές παραλλαγές, πέρα από την κλασική συνταγή που το θέλει με prosecco, bitters, ανθρακούχο νερό και μία φέτα πορτοκάλι: λευκό κρασί αντί για prosecco, προσθήκη βερμούτ ή και αντικατάσταση του prosecco με σαμπανιζέ λευκό κρασί και προσθήκη Campari είναι μονάχα μερικές από αυτές.

 Από που όμως προέρχεται το spritz; Και, κυρίως, πώς ξεκίνησε η ιστορία του; Μία νέα θεωρία, η οποία βέβαια δεν αναιρεί τις προηγούμενες, μας πηγαίνει πίσω στο 1500 και -που αλλού;- στη Βενετία, όπου μία περιγραφή του μενού των ναυτών της εποχής περιελάμβανε ψωμί, μπισκότα κι ένα ποτό με βάση το κρασί και λίγο φρέσκο νερό από το πηγάδι.

Η γέννηση του cocktail

spritz η ιστορία 2

Η καταγωγή του είναι νεφελώδης, όμως υπάρχει μία θεωρία που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι αληθινή: κάπου στα τέλη του 18ου αιώνα και στις αρχές του 19ου, κατά την περίοδο της Αυστριακής κατοχής της πρώην Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι Αυστριακοί στρατιώτες έβρισκαν πολύ δυνατό το κρασί της περιοχής για τα γούστα τους, με συνεπές αποτέλεσμα να ζητούν στα πανδοχεία και τις ταβέρνες, να νερώσουν λίγο το ποτό τους. "Spritzen” φώναζαν και οι Ιταλοί υπάκουαν. Τι θα πει τώρα αυτό; Στα γερμανικά είναι η λέξη "ψεκάζω". Έτσι, όπως όλα δείχνουν, το spritz γεννήθηκε από την αυστροουγγρική απαίτηση και την ιταλική διάθεση για εξυπηρέτηση.

Από τότε μέχρι σήμερα βέβαια έχει κυλήσει πολύ (ανθρακούχο) νερό στο αυλάκι, αφού μόλις τη δεκαετία του 1970, το cocktail άρχισε να αναγνωρίζεται και διεθνώς χωρίς να αποτελεί ένα καλά φυλαγμένο τοπικό μυστικό της Ιταλίας.

spritz η ιστορία 5

Το 2018, κι ύστερα από πολλές περιπέτειες, μπορούμε πια να το θεωρούμε τον Βασιλιά των aperitifs -αφού πέρασε από το τοπικό στο εθνικό στάδιο, και στη συνέχεια κατάκτησε όλη την υφήλιο με τη φρεσκάδα του.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.