Η άγνωστη ιστορία του spritz

Έτσι κατάφερε το ιταλικό cocktail τα τελευταία χρόνια να κατακτήσει τον κόσμο.

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 05 Αυγούστου 2020

Όσοι έζησαν τα φοιτητικά τους χρόνια στη Βόρεια Ιταλία, και συγκεκριμένα στη Βενετία, θα γνωρίζουν ήδη ότι το spritz είναι κάτι περισσότερο από ένα ποτό, είναι μία θρησκεία. Κάπου ανάμεσα στα φοιτητικά έδρανα και στα american bar το spritz έδινε τον τόνο στη ζωή: απλό, φρέσκο, πολύχρωμο και πολύ διασκεδαστικό.

Spritz, η συνταγή (και οι παραλλαγές της)

Η άγνωστη ιστορία του spritz

Τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί στον χώρο των aperitifs, με αποτέλεσμα η έντονη διάδοσή του να έχει δώσει χώρο και σε αρκετές τοπικές παραλλαγές, πέρα από την κλασική συνταγή που το θέλει με prosecco, bitters, ανθρακούχο νερό και μία φέτα πορτοκάλι: λευκό κρασί αντί για prosecco, προσθήκη βερμούτ ή και αντικατάσταση του prosecco με σαμπανιζέ λευκό κρασί και προσθήκη Campari είναι μονάχα μερικές από αυτές.

 Από που όμως προέρχεται το spritz; Και, κυρίως, πώς ξεκίνησε η ιστορία του; Μία νέα θεωρία, η οποία βέβαια δεν αναιρεί τις προηγούμενες, μας πηγαίνει πίσω στο 1500 και -που αλλού;- στη Βενετία, όπου μία περιγραφή του μενού των ναυτών της εποχής περιελάμβανε ψωμί, μπισκότα κι ένα ποτό με βάση το κρασί και λίγο φρέσκο νερό από το πηγάδι.

Η γέννηση του cocktail

spritz η ιστορία 2

Η καταγωγή του είναι νεφελώδης, όμως υπάρχει μία θεωρία που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι αληθινή: κάπου στα τέλη του 18ου αιώνα και στις αρχές του 19ου, κατά την περίοδο της Αυστριακής κατοχής της πρώην Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι Αυστριακοί στρατιώτες έβρισκαν πολύ δυνατό το κρασί της περιοχής για τα γούστα τους, με συνεπές αποτέλεσμα να ζητούν στα πανδοχεία και τις ταβέρνες, να νερώσουν λίγο το ποτό τους. "Spritzen” φώναζαν και οι Ιταλοί υπάκουαν. Τι θα πει τώρα αυτό; Στα γερμανικά είναι η λέξη "ψεκάζω". Έτσι, όπως όλα δείχνουν, το spritz γεννήθηκε από την αυστροουγγρική απαίτηση και την ιταλική διάθεση για εξυπηρέτηση.

Από τότε μέχρι σήμερα βέβαια έχει κυλήσει πολύ (ανθρακούχο) νερό στο αυλάκι, αφού μόλις τη δεκαετία του 1970, το cocktail άρχισε να αναγνωρίζεται και διεθνώς χωρίς να αποτελεί ένα καλά φυλαγμένο τοπικό μυστικό της Ιταλίας.

spritz η ιστορία 5

Το 2018, κι ύστερα από πολλές περιπέτειες, μπορούμε πια να το θεωρούμε τον Βασιλιά των aperitifs -αφού πέρασε από το τοπικό στο εθνικό στάδιο, και στη συνέχεια κατάκτησε όλη την υφήλιο με τη φρεσκάδα του.

Από: Esquire IT

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Bars