Επιστήμονες ανακάλυψαν την αρχαιότερη μπύρα στον κόσμο

Χρονολογία εμφιάλωσης ο 5ος αιώνας π.Χ.

Οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει και παλιότερα ίχνη μπύρας (;) στο Ιράκ, τα οποία χρονολογούνται από την αρχαία Μεσοποταμία και τη Βαβυλωνιακή Αυτοκρατορία, πριν από περίπου 2500 χρόνια. Όμως ενώ τα κείμενα από αυτές τις ξεχασμένες ημέρες μιλούν για ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση, η πρόσφατη ανακάλυψη που χρονολογείται από το 500 π.Χ. αποτελεί την "παλαιότερη άμεση μαρτυρία" μπύρας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο Smithsonian.

Η Elsa Perruchini, υπεύθυνη για τη μελέτη που ανακοίνωσε την ανακάλυψη, χρησιμοποίησε μια διαδικασία που ονομάζεται αέρια χρωματογραφία, η οποία της επέτρεψε να αναγνωρίσει υπολείμματα μπύρας σε αρχαία πήλινα δοχεία. Ή μάλλον για να το πούμε πιο σωστά: ανακάλυψε ίχνη ζύμωσης σε υπολείμματα από αρχαίο κριθάρι. 

Υπάρχουν γραπτές αναφορές για παρασκευή αλκοόλ από τη ζύμωση του κριθαριού που φθάνουν έως και το 1500 π.Χ στην περιοχή της αρχαίας Μεσοποταμίας, όμως από ότι φαίνεται δεν ήταν ακριβώς μπύρα. Ήταν απλά ένα ποτό, πολύ χρήσιμο καθώς μπορούσε να αντέξει για αρκετό καιρό χωρίς να χαλάσει και -αναμενόμενο, έτσι;- ιδιαίτερα δημοφιλές αφού ζάλισε ευχάριστα τους ανθρώπους. 

Επιστήμονες ανακάλυψαν την αρχαιότερη μπύρα στον κόσμο

Τώρα όμως χάρη στην ανακάλυψη της Perruchini και της ομάδας της, οι οποίοι ήδη προσπαθούν να (ανα)παρασκευάσουν την μεσοποτάμια μπύρα βασιζόμενοι στα ευρήματά τους, ίσως έχουμε σε λίγο καιρό τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε τον πρώτο ζύθο στην ιστορία της ανθρωπότητας.

"Μυρίζει πάρα πολύ ασχήμα" δήλωσε η ερευνήτρια όταν ρωτήθηκε για τη γεύση των πειραμάτων τους μέχρι στιγμής, κόβοντας την όρεξη του κοινού. Έτσι, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε λιγάκι παραπάνω μέχρι να καταλήξουν στο σωστό αποτέλεσμα. Το καλό πράγμα όμως αργεί να γίνει. Χρειάζεται πολλούς αιώνες για να ωριμάσει.

Από: Esquire

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Με το spritz του Select Aperitivo βρίσκεσαι απευθείας στη Βενετία

Μία από τις πιο ιδιαίτερες εμπειρίες του Athens Bar Show, με το κατακόκκινο bitter liqueur.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το cocktail που μπορείς να φτιάξεις εύκολα και να εντυπωσιάσεις τους φίλους σου

Ανακάλυψε πώς ένα απλό Jim Beam Highball μπορεί να γίνει το ιδανικό cocktail για φίλους στο σπίτι, με δροσερή ισορροπία και εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Christmas the Sailor Jerry Way | Χριστούγεννα με Sailor Jerry, ένας άχαστος συνδυασμός

Το Sailor Jerry, το αγαπημένο μας Spiced Rum, διοργάνωσε ένα street style gathering ενόψει των εορτών.

Τα 50 καλύτερα μπαρ (και) της Ευρώπης είναι γεγονός

Τα The World's 50 Best Bars λανσάρουν τη νέα λίστα Europe’s 50 Best Bars, που δίνει την ευκαιρία σε μικρότερες πόλεις να λάμψουν μέσα από τα μπαρ τους.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το μπλε πάρτι της χρονιάς από τo BOMBAY SAPPHIRE και τη Βάσια Κωσταρά

Με θέμα Step Into The Blue, ως μέρος της νέας παγκόσμιας καμπάνιας του BOMBAY SAPPHIRE gin, το viral πάρτι που έγινε στον εμβληματικό Φάρο του Σταύρος Νιάρχος εγκαινίασε την εορταστική σεζόν με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο!

Lauren Mote, τι παίζει με την τεκίλα σήμερα;

Μία κουβέντα με την Global Director of Trade Excellence της Patrón σχετικά με το μέλλον της αγαύης, τις αξίες που έχουν σημαντικές εταιρείες όπως η Bacardi και όλα όσα σημαίνουν sustainability στο τώρα.

Γραφει Μπαμπης Δουκας