
Επιστήμονες ανακάλυψαν την αρχαιότερη μπύρα στον κόσμο
Χρονολογία εμφιάλωσης ο 5ος αιώνας π.Χ.

Οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει και παλιότερα ίχνη μπύρας (;) στο Ιράκ, τα οποία χρονολογούνται από την αρχαία Μεσοποταμία και τη Βαβυλωνιακή Αυτοκρατορία, πριν από περίπου 2500 χρόνια. Όμως ενώ τα κείμενα από αυτές τις ξεχασμένες ημέρες μιλούν για ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση, η πρόσφατη ανακάλυψη που χρονολογείται από το 500 π.Χ. αποτελεί την "παλαιότερη άμεση μαρτυρία" μπύρας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο Smithsonian.
Η Elsa Perruchini, υπεύθυνη για τη μελέτη που ανακοίνωσε την ανακάλυψη, χρησιμοποίησε μια διαδικασία που ονομάζεται αέρια χρωματογραφία, η οποία της επέτρεψε να αναγνωρίσει υπολείμματα μπύρας σε αρχαία πήλινα δοχεία. Ή μάλλον για να το πούμε πιο σωστά: ανακάλυψε ίχνη ζύμωσης σε υπολείμματα από αρχαίο κριθάρι.
Υπάρχουν γραπτές αναφορές για παρασκευή αλκοόλ από τη ζύμωση του κριθαριού που φθάνουν έως και το 1500 π.Χ στην περιοχή της αρχαίας Μεσοποταμίας, όμως από ότι φαίνεται δεν ήταν ακριβώς μπύρα. Ήταν απλά ένα ποτό, πολύ χρήσιμο καθώς μπορούσε να αντέξει για αρκετό καιρό χωρίς να χαλάσει και -αναμενόμενο, έτσι;- ιδιαίτερα δημοφιλές αφού ζάλισε ευχάριστα τους ανθρώπους.

Τώρα όμως χάρη στην ανακάλυψη της Perruchini και της ομάδας της, οι οποίοι ήδη προσπαθούν να (ανα)παρασκευάσουν την μεσοποτάμια μπύρα βασιζόμενοι στα ευρήματά τους, ίσως έχουμε σε λίγο καιρό τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε τον πρώτο ζύθο στην ιστορία της ανθρωπότητας.
"Μυρίζει πάρα πολύ ασχήμα" δήλωσε η ερευνήτρια όταν ρωτήθηκε για τη γεύση των πειραμάτων τους μέχρι στιγμής, κόβοντας την όρεξη του κοινού. Έτσι, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε λιγάκι παραπάνω μέχρι να καταλήξουν στο σωστό αποτέλεσμα. Το καλό πράγμα όμως αργεί να γίνει. Χρειάζεται πολλούς αιώνες για να ωριμάσει.
Από: Esquire
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.
Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι
Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή
Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΌλα τα φώτα στο Bar Leone
Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα
Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.
Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι
Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.
Γραφει Τιμος Σαλαμες