Ο Αυστραλός Orlando Marzo είναι ο καλύτερος bartender του κόσμου

Το WORLD CLASS στη 10η χρονιά του φέτος κάνει shake την cocktail σκηνή όπως ποτέ άλλοτε.

Γράφει: Esquire Editors 09 Οκτωβρίου 2018

Ο Orlando Marzo, από το διεθνώς αναγνωρισμένο εστιατόριο Lûmé στη Μελβούρνη, αναδείχθηκε ως ο καλύτερος bartender του κόσμου, μέσα από τον παγκοσμίου φήμης διαγωνισμό του mixology, WORLD CLASS Bartender of the Year.

Ο Αυστραλός Orlando Marzo είναι ο καλύτερος bartender του κόσμου

Ο Orlando συναγωνίστηκε 10,000 bartenders που συμμετείχαν φέτος από κάθε γωνιά του πλανήτη και εξελίχθηκε σε πέντε ηπείρους, διήρκησε έξι μήνες και συμπεριλάμβανε εκατοντάδες δοκιμασίες και αμέτρητα cocktails. Το διαγωνιστικό μέρος κορυφώθηκε με τον Παγκόσμιο τελικό που διήρκησε τέσσερις ημέρες, όπου 56 από τους καλύτερους bartender στον κόσμο ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους στην παγκόσμια πολιτιστική πρωτεύουσα της Γερμανίας, το Βερολίνο.

Η διαδρομή για την κατάληψη της κορυφής δεν ήταν εύκολη υπόθεση για τον διακεκριμένο bartender, αλλά με τα πρωτότυπα cocktails που δημιούργησε κατά τη διάρκεια του τελικού εξέπληξε τους κριτές. Η Diageo Global Cocktailian και κριτής του WORLD CLASS, Lauren Mote, δήλωσε: "Όλοι οι φιναλίστ έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, αλλά ο Orlando ήταν αυτός που πραγματικά ξεχώρισε. Το Zacapa Aperitif, το οποίο δημιούργησε για τη δοκιμασία ‘Before and After’ ήταν ένα από τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει ποτέ και ο τρόπος που διαχειρίστηκε την πίεση και το άγχος του στην τελική δοκιμασία ‘Cocktail Clash’, μας απέδειξε ότι είναι ένας bartender που αξίζει του τον τίτλο του WORLD CLASS bartender για το 2018".

ΜΑΡΖΟ

Πώς όμως ένας bartender από την μακρινή Αυστραλία κατάφερε να κερδίσει τον πολυπόθητο τίτλο του Bartender of the Year; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι απλή: Η σκληρή δουλειά σε συνδυασμό με την υποστήριξη της υπέροχης ομάδας του που βρίσκεται πίσω από τη μπάρα του Lûmé, στο οποίο και εργάζεται. "Δεν μπορώ να το πιστέψω!" δήλωσε, ο Orlando, "Το ότι βρέθηκα εδώ, αναμετρήθηκα με τους καλύτερους bartender του κόσμου, έχοντας ως κριτές τα πιο αναγνωρισμένα ονόματα του χώρου, ήταν μια ευκαιρία ζωής, αλλά το να κερδίσω; Πραγματικά είμαι σε κατάσταση σοκ και η χαρά είναι τεράστια! Δεν θα μπορούσα βέβαια να έχω φτάσει μέχρι εδώ χωρίς την υποστήριξη της εκπληκτικής ομάδας μου - οι οποίοι βρίσκονταν δίπλα μου σε κάθε βήμα αυτής της υπέροχης διαδρομής!".

Το 2018 σηματοδοτεί την 10η επέτειο του WORLD CLASS, με τους παρευρισκόμενους, συμμετέχοντες και μη, στο διαγωνιστικό μέρος στο Βερολίνο να παρακολουθούν από κοντά ένα μοναδικό show που όμοιό του δεν είχε στηθεί στο παρελθόν. Σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, η οποία φημίζεται για τη ζωντανή και πρωτοποριακή της bar σκηνή, εμφανίστηκαν νέα trends και για ακόμα μια χρονιά παρακολουθήσαμε από κοντά να ορίζονται νέα standards που στόχο έχουν να εξυψώσουν την τέχνη του mixology.

To διαγωνιστικό μέρος του WORLD CLASS ξεκίνησε την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, καθώς δεκάδες από τους καλύτερους mixologists του κόσμου συγκεντρώθηκαν στο μεγαλύτερο event της κοινότητας του bartending.

Ο παγκόσμιος τελικός είχε και χρώμα ελληνικό με τον Έλληνα World Class νικητή Αχιλλέα Πλακίδα από το bar Γορίλας της Θεσσαλονίκης, να εκπροσωπεί επάξια για μια ακόμα χρονιά την ανερχόμενη ελληνική bartending σκηνή, με δύο χαρακτηριστικά και ιδιαίτερα serves με βάση το Johnnie Walker Black Label στη δοκιμασία ‘Flavours of a Nation’. Ο Αχιλλέας, δήλωσε για την εμπειρία του: "Αισθάνομαι πολύ τυχερός που κατάφερα να βρεθώ ανάμεσα στους καλύτερους bartenders του κόσμου στο μεγαλύτερο event της bartending κοινότητας. Μπορεί η συνέχεια στον επόμενο γύρο των δοκιμασιών να μην επιτεύχθηκε, αλλά τουλάχιστον μπόρεσα να μεταδώσω λίγο από το πνεύμα που χαρακτηρίζει το bar Γορίλας, αλλά και τη χώρα μας. Είμαι περήφανος για τη συμμετοχή μου αυτή και οι εμπειρίες που αποκόμισα θα με συνοδεύουν στην καριέρα μου από εδώ και στο εξής".

ΠΛΑΚΙΔΑΣ

Tη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου έπειτα από ένα σαββατοκύριακο γεμάτο απαιτητικές δοκιμασίες, από τους 56 διαγωνιζόμενους αναδείχθηκαν οι τέσσερις finalist bartenders (Αυστραλία, Η.Π.Α, Μεγάλη Βρετανία & Τουρκία), που ήρθαν αντιμέτωποι στην τελική δοκιμασία ‘Cocktails Clash’ διεκδικώντας τον τίτλο του World Class Bartender of the Year.

Για ακόμα μια χρονιά το επίπεδο των διαγωνιζόμενων ήταν εξαιρετικά υψηλό, παρόλα αυτά ο Orlando κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα στους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Έχοντας ως βάση τα πολυβραβευμένα spirits από τα Reserve Brands της Diageo κατάφερε να εντυπωσιάσει τους κριτές δημιουργώντας ένα πρωτότυπο serve με βάση την Ketel One Vodka στην αρχική δοκιμασία ‘Better Drinking’.

ΜΑΡΖΟ 2

Ενώ, στη δοκιμασία ‘Flavours of a Nation’ που ακολούθησε, τα δύο ευφάνταστα serves του με βάση το Johnnie Walker Black Label ήταν αυτά που ξεχώρισαν. Λίγο πριν κατακτήσει την κορυφή ήρθε αντιμέτωπος με τους συν-διαγωνιζόμενους του στην τελική δοκιμασία ‘Cocktail Clash’ κερδίζοντας επάξια τον τίτλο του καλύτερου bartender της χρονιάς με τα διαδοχικά πρωτότυπα serves του.

Μπορεί ο Παγκόσμιος Τελικός του World Class με την ολοκλήρωσή του να σηματοδοτεί το τέλος της διαγωνιστικής χρονιάς, αλλά ο Orlando έχει μπροστά του να διανύσει μία εκπληκτική χρονιά με ξεχωριστές εμπειρίες. Εκπροσωπώντας την Diageo πρόκειται να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, φτιάχνοντας μοναδικά cocktails σε εξωτικούς προορισμούς και να εκτελέσει χρέη κριτή σε μια πληθώρα διαγωνισμών World Class που θα τρέξουν αρχικά σε εθνικό επίπεδο. Επίσης πρόκειται να γίνει το δέκατο μέλος της ελίτ του WORLD CLASS Hall of Fame.

H Emily Wheldon, Global Head του WORLD CLASS, ανέφερε: "Για την επέτειο των δέκα χρόνων του WORLD CLASS, στοχεύαμε να διεξάγουμε τον καλύτερο Παγκόσμιο Τελικό που έχουμε διοργανώσει μέχρι στιγμής και το καταφέραμε! Η κουλτούρα των cocktails συνεχίζει να κερδίζει έδαφος και να γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. Για ακόμα μια χρονιά, κατά τη διάρκεια τεσσάρων ημερών, οι φιναλίστ που έλαβαν μέρος στον παγκόσμιο τελικό του World Class στο Βερολίνο έθεσαν τον πήχη ακόμα πιο ψηλά για το έτος που ακολουθεί. Ο χώρος ήταν φανταστικός, οι δοκιμασίες πιο απαιτητικές και δημιουργικές σε σύγκριση με αυτές των προηγούμενων ετών και το ταλέντο των συμμετεχόντων απαράμιλλο. To WORLD CLASS έχει ως στόχο να μυήσει τον κόσμο στη φιλοσοφία και την κουλτούρα του ποιοτικού ποτού, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το φαγητό, και ομολογώ ότι αυτός είναι ένας στόχος που πετύχαμε αυτό το Σαββατοκύριακο".

Το WORLD CLASS είναι μία μοναδική πλατφόρμα, που αποσκοπεί να μυήσει τους ανθρώπους στη φιλοσοφία και την κουλτούρα του ποιοτικού ποτού, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει να διαμορφώσει το μέλλον στην κατανάλωση αλκοόλ, είτε αυτή είναι στο σπίτι είτε στο μπαρ.

Αν επιθυμείς να γνωρίσεις κι εσύ όλες τις πτυχές για την κουλτούρα του καλού ποτού, επισκέψου το www.theworldclassclub.com ή την σελίδα του WORLD CLASS στο facebook, όπου μπορείς να βρεις συνταγές από τα serves των φετινών φιναλίστ και να τα δημιουργήσεις στο σπίτι σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Το μπλε πάρτι της χρονιάς από τo BOMBAY SAPPHIRE και τη Βάσια Κωσταρά

Με θέμα Step Into The Blue, ως μέρος της νέας παγκόσμιας καμπάνιας του BOMBAY SAPPHIRE gin, το viral πάρτι που έγινε στον εμβληματικό Φάρο του Σταύρος Νιάρχος εγκαινίασε την εορταστική σεζόν με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο!

Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025

Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.

Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς

Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.

Το κορυφαίο μπαρ του κόσμου αποκτά μικρό αδερφό

To νόστιμο ιταλικό ταξίδι του Lorenzo Antinori στην Ασία συνεχίζεται στην Κίνα, με το Bar Leone Shanghai.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

St-Germain: Mixability à la française

Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;

Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις