Ζυθογνωσία: Η supernova της μπύρας στην Ελλάδα

Έχει φτάσει η μπύρα το peak της στην χώρα μας αυτή τη στιγμή; Δύσκολη ερώτηση αλλά αν έπρεπε οπωσδήποτε να απαντήσουμε θα κλίναμε προς το ναι, ειδικά μετά τα όσα είδαμε (και ήπιαμε) στην φετινή Ζυθογνωσία.

Γράφει: Esquire Editors 16 Οκτωβρίου 2018

Οι λόγοι λίγο-πολύ προφανείς: Η γεύση και η αίσθηση του ποτού καθεαυτή, η άνοδος της ελληνικής μικροζυθοποιίας αλλά και το επαναλανσάρισμα και προσαρμογή των λεγόμενων "μεγάλων παικτών" του χώρου καθώς και αρκετά events που σχετίζονται με την προβολή των νέων τάσεων της μπύρας διεθνώς, όπως επίσης και η πρόσβαση σε περισσότερες και ποιοτικότερες ετικέτες με ευκολότερο τρόπο σε σχέση με το παρελθόν.

Ζυθογνωσία: Η supernova της μπύρας στην Ελλάδα

Κι αν το πρώτο σκέλος της παραπάνω πρότασης γίνεται εύκολα κατανοητό, τα άλλα αξίζουν να αναλυθούν περαιτέρω. Ξεκινώντας με την άνοδο της μικροζυθοποιίας που ουσιαστικά έδωσε μια νέα πνοή στην αντίληψη περί μπύρας στην Ελλάδα. Αν και η γενικότερη προσπάθεια είχε ξεκινήσει από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990, όταν η Craft Microbrewery συστήθηκε στο κοινό, αρχικά στην Λ. Αλεξάνδρας και αργότερα στο Χαλάνδρι, μόλις τα τελευταία 5 χρόνια παρατηρείται μια πραγματική άνθιση στην Ελλάδα, ακολουθώντας ασφαλώς την διεθνή τάση.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 40 μικροζυθοποιίες στην Ελλάδα, που μπορούν να υπερηφανεύονται πως φτιάχνουν πραγματικά καλή μπύρα. Ο αριθμός μόνο μικρός δεν είναι και αυξάνεται, αργά και σταθερά, με το κοινό να έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον σε μπύρες που προέρχονται από κάθε γωνιά της χώρας.

ΖΥΘΟ 5

Η παρουσία τους μεταξύ άλλων έφερε μεγαλύτερη ποικιλία στην εγχώρια αγορά. Έχουν γίνει επίσης αρκετές ενέργειες για να έρθει το ποτό πιο κοντά σε τάσεις της εποχής: Βλέπουμε για παράδειγμα όλο και περισσότερες εταιρείες να καθιερώνουν τις alcohol-free μπύρες.

ΖΥΘΟ 2

Στο κομμάτι των events, έχουν παίξει σημαντικότατο ρόλο εκθέσεις όπως η Ζυθογνωσία, που είναι η μοναδική έκθεση που οργανώνεται στην Ελλάδα, αφιερωμένη στις μικροζυθοποιίες και στις premium μπύρες. Η πέμπτη διοργάνωση της Ζυθογνωσίας έκανε σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό αυτό που ξεκίνησε το 2014: Να έρθει ο καθένας πιο κοντά στην μπύρα μέσα από πρεμιέρες συγκεκριμένων ετικετών αλλά και αναθέρμανση σχέσεων με κλασικές και αγαπημένες.

ΖΥΘΟ 6

Έτσι, στο φετινό διήμερο το κοινό είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει και ασφαλώς να δοκιμάσει μια αρκετά αξιόλογη ποικιλία από μπύρες: Τις δανέζικες IPA της Dry & Bitter, τις "νησιωτικές" προτάσεις από μικροζυθοποιίες όπως η Mikònu, η Νήσος, η Donkey, η Μικροζυθοποιία Ζακύνθου κ.α., την πληθώρα επιλογών της Deals από την Γερμανία, το Βέλγιο και την Αγγλία μέχρι την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, τις εξαιρετικές εμπνεύσεις της Ζυθοποιίας Αναστασίου ή εκείνες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και πλήθος άλλων. Κάθε μπύρα με το δικό της χαρακτήρα και γευστικό στίγμα, όλες όμως ικανές να κάνουν το δικό τους statement σε κάθε έναν από τους επισκέπτες που βρέθηκαν στο Ζάππειο το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.

Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι

Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Το Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή

Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Όλα τα φώτα στο Bar Leone

Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα

Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.

Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι

Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες