Ζυθογνωσία: Η supernova της μπύρας στην Ελλάδα

Έχει φτάσει η μπύρα το peak της στην χώρα μας αυτή τη στιγμή; Δύσκολη ερώτηση αλλά αν έπρεπε οπωσδήποτε να απαντήσουμε θα κλίναμε προς το ναι, ειδικά μετά τα όσα είδαμε (και ήπιαμε) στην φετινή Ζυθογνωσία.

Γράφει: Esquire Editors 16 Οκτωβρίου 2018

Οι λόγοι λίγο-πολύ προφανείς: Η γεύση και η αίσθηση του ποτού καθεαυτή, η άνοδος της ελληνικής μικροζυθοποιίας αλλά και το επαναλανσάρισμα και προσαρμογή των λεγόμενων "μεγάλων παικτών" του χώρου καθώς και αρκετά events που σχετίζονται με την προβολή των νέων τάσεων της μπύρας διεθνώς, όπως επίσης και η πρόσβαση σε περισσότερες και ποιοτικότερες ετικέτες με ευκολότερο τρόπο σε σχέση με το παρελθόν.

Ζυθογνωσία: Η supernova της μπύρας στην Ελλάδα

Κι αν το πρώτο σκέλος της παραπάνω πρότασης γίνεται εύκολα κατανοητό, τα άλλα αξίζουν να αναλυθούν περαιτέρω. Ξεκινώντας με την άνοδο της μικροζυθοποιίας που ουσιαστικά έδωσε μια νέα πνοή στην αντίληψη περί μπύρας στην Ελλάδα. Αν και η γενικότερη προσπάθεια είχε ξεκινήσει από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990, όταν η Craft Microbrewery συστήθηκε στο κοινό, αρχικά στην Λ. Αλεξάνδρας και αργότερα στο Χαλάνδρι, μόλις τα τελευταία 5 χρόνια παρατηρείται μια πραγματική άνθιση στην Ελλάδα, ακολουθώντας ασφαλώς την διεθνή τάση.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 40 μικροζυθοποιίες στην Ελλάδα, που μπορούν να υπερηφανεύονται πως φτιάχνουν πραγματικά καλή μπύρα. Ο αριθμός μόνο μικρός δεν είναι και αυξάνεται, αργά και σταθερά, με το κοινό να έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον σε μπύρες που προέρχονται από κάθε γωνιά της χώρας.

ΖΥΘΟ 5

Η παρουσία τους μεταξύ άλλων έφερε μεγαλύτερη ποικιλία στην εγχώρια αγορά. Έχουν γίνει επίσης αρκετές ενέργειες για να έρθει το ποτό πιο κοντά σε τάσεις της εποχής: Βλέπουμε για παράδειγμα όλο και περισσότερες εταιρείες να καθιερώνουν τις alcohol-free μπύρες.

ΖΥΘΟ 2

Στο κομμάτι των events, έχουν παίξει σημαντικότατο ρόλο εκθέσεις όπως η Ζυθογνωσία, που είναι η μοναδική έκθεση που οργανώνεται στην Ελλάδα, αφιερωμένη στις μικροζυθοποιίες και στις premium μπύρες. Η πέμπτη διοργάνωση της Ζυθογνωσίας έκανε σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό αυτό που ξεκίνησε το 2014: Να έρθει ο καθένας πιο κοντά στην μπύρα μέσα από πρεμιέρες συγκεκριμένων ετικετών αλλά και αναθέρμανση σχέσεων με κλασικές και αγαπημένες.

ΖΥΘΟ 6

Έτσι, στο φετινό διήμερο το κοινό είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει και ασφαλώς να δοκιμάσει μια αρκετά αξιόλογη ποικιλία από μπύρες: Τις δανέζικες IPA της Dry & Bitter, τις "νησιωτικές" προτάσεις από μικροζυθοποιίες όπως η Mikònu, η Νήσος, η Donkey, η Μικροζυθοποιία Ζακύνθου κ.α., την πληθώρα επιλογών της Deals από την Γερμανία, το Βέλγιο και την Αγγλία μέχρι την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, τις εξαιρετικές εμπνεύσεις της Ζυθοποιίας Αναστασίου ή εκείνες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και πλήθος άλλων. Κάθε μπύρα με το δικό της χαρακτήρα και γευστικό στίγμα, όλες όμως ικανές να κάνουν το δικό τους statement σε κάθε έναν από τους επισκέπτες που βρέθηκαν στο Ζάππειο το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.