
Το Aperol Spritz, η ιστορία του και το απόλυτο pairing με την πίτσα
Τι πρέπει να ξέρεις για το ίσως δημοφιλέστερο απεριτίφ του πλανήτη, πώς θα το φτιάξεις και πώς θα το συνδυάσεις.

Πίσω στη Βενετία του 19ου αιώνα, οι Αυστριακοί στρατιώτες (ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή βρισκόταν υπό αυστριακή κατοχή) αναζητούσαν κάτι να πιουν. Η προτίμησή τους στην μπύρα, καθιστούσε τα έντονα κρασιά του ιταλικού βορρά αρκετά δύσκολα ως προς την κατανάλωσή τους. Σε σημείο που τα αραίωναν με νερό. Κάπως έτσι γεννήθηκε το spritzen, ένα ποτό που μπορούσαν να απολαύσουν ευχάριστα. Το νερωμένο κρασί βέβαια δεν ακούγεται και τόσο νόστιμο. Για καλή τύχη όλων, η περιοχή του Βένετο φημίζεται και για το αφρώδες prosecco, το οποίο τελικά επικράτησε στα spritz, μαζί με την προσθήκη κάποιου πικρού ιταλικού απεριτίφ, όπως δηλαδή είναι το Aperol.

Στις μέρες μας το Aperol Spritz αποτελεί ίσως το δημοφιλέστερο απεριτίφ του πλανήτη. Το βασικό του συστατικό, δηλαδή το Aperol, είναι ένα λικέρ που περιέχει μεταξύ άλλων βότανα όπως τζεντιάνα, ραβέντι και κιγχόνη ενώ τα εκχυλίσματα πορτοκαλιού που περιέχονται στη μυστική συνταγή δίνουν τόσο το γλυκόπικρο στοιχείο όσο και το χαρακτηριστικό του χρώμα. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την εταιρεία Barbieri από την Πάντοβα, το 1919.
To Aperol Spritz ουσιαστικά έγινε διάσημο τη δεκαετία του 1950, όταν όλο και περισσότεροι Ιταλοί γοητεύτηκαν από το συνδυασμό αφρώδη οίνου με σόδα, με το cocktail να εξελίσσεται συνεχώς. Τα τελευταία 15 χρόνια μάλιστα, η Campari, που έχει πλέον τα δικαιώματά του βλέπει τις πωλήσεις του να αυξάνονται, μετά από τις πολύ επιτυχημένες διαφημιστικές καμπάνιες που θέλουν το Aperol Spritz να είναι "το τέλειο ποτό για οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση".

Το pairing είναι πλέον απαραίτητο σχεδόν σε κάθε περίσταση όπου υπάρχει αλκοόλ, οπότε δεν υπάρχει καταλληλότερος τρόπος για να συνοδεύσεις ένα κλασικό ιταλικό κοκτέιλ από ένα κλασικό ιταλικό σνακ. Οι φωτεινές φυσαλίδες και οι νότες εσπεριδοειδών αντισταθμίζονται άψογα με τα αλλαντικά και τα τυριά μιας πίτσας, διατηρώντας τον ουρανίσκο ανανεωμένο κάθε φορά που παίρνεις ένα καινούριο κομμάτι. Γι' αυτό και η πίτσα είναι το ιδανικότερο σνακ για ένα Aperol Spritz.
Η συνταγή για το απόλυτο Aperol Spritz
Υλικά
- 2 μεζούρες Aperol
- 3 μεζούρες prosecco
- σόδα
- φέτες πορτοκαλιού
Εκτέλεση
- Γεμίζεις ένα ποτήρι κρασιού με παγάκια.
- Προσθέτεις τα υλικά. Αρχικά, το Aperol και το prosecco και απογεμίζεις με σόδα.
- Γαρνίρεις με φέτες πορτοκαλιού.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.
Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι
Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή
Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΌλα τα φώτα στο Bar Leone
Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα
Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.
Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι
Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.
Γραφει Τιμος Σαλαμες