Ένα μοναδικό ταξίδι εξερεύνησης από το ΜΕΤΑΧΑ

Το ανακαλύπτεις με όλες σου τις αισθήσεις.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 10 Δεκεμβρίου 2019

To 1888, o Σπύρος Μεταξάς ξεκινούσε το δικό του "ταξίδι" ώστε να πραγματοποιήσει το όνειρό του: Τη δημιουργία ενός ποτού που θα μπορούσε να περικλείσει μέσα του τα μοναδικά αρώματα και τις αυθεντικές γεύσεις της Ελλάδας. Έπειτα από ένα πραγματικό ταξίδι εξερεύνησης βρήκε εκείνα τα συστατικά που θα έδιναν το τέλειο αποτέλεσμα. Μοσχάτα κρασιά από τη Σάμο, παλαιωμένα οινικά αποστάγματα και βότανα της Μεσογείου ενώθηκαν.

Περισσότερα από 130 χρόνια μετά, το ταξίδι όχι μόνο δεν σταματά αλλά γίνεται πιο πλούσιο σε εμπειρίες και γεύσεις. Το METAXA έχει εξελιχθεί σε πολλά περισσότερα από ένα απλό ποτό. Είναι ένα σπουδαίο πια κεφάλαιο της ίδιας της ελληνικής ποτοποιίας και ένα spirit-κατηγορία από μόνο του, καθώς και το πιο αναγνωρίσιμο επώνυμο ελληνικό brand παγκοσμίως.

Το κεχριμπαρένιο χρώμα του, ο ανόθευτος χαρακτήρας και η ιδιαίτερη γεύση του κατάφεραν να κερδίσουν την καρδιά κάθε πραγματικού φίλου των spirits. Η βασική διαφοροποίηση και η μοναδικότητά του προκύπτουν από τη συμμετοχή παλαιωμένων Μοσχάτων κρασιών, το πάντρεμά τους με παλαιωμένα αποστάγματα και τη συνύπαρξη των δύο με αρμονικό τρόπο μέχρι την εμφιάλωση. Το τελικό αποτέλεσμα δίνει στο METAXA την ευχέρεια να κινείται με άνεση σε ένα ευρύ γευστικό πεδίο που επεκτείνεται από κονιάκ και μπράντι μέχρι παλαιωμένο ρούμι και bourbon. 

Ένα μοναδικό ταξίδι εξερεύνησης από το ΜΕΤΑΧΑ

Εδώ και τρεις δεκαετίες, ο Metaxa Master Κωνσταντίνος Ράπτης -ο πέμπτος στη σειρά από την ίδρυση του Οίκου- αποτελεί τον θεματοφύλακα της σπουδαίας κληρονομιάς του METAXA. Χρησιμοποιεί το μοναδικό ταλέντο του και φροντίζει ώστε κάθε σταγόνα του ποτού να διαθέτει τα στοιχεία που το έχουν καταστήσει αγαπητό στους spirits afficionados σε κάθε γωνιά του πλανήτη, γνωρίζοντας τα μυστικά του όπως κανένας άλλος. 

Ένας από τους χαρακτηριστικότερους εκπροσώπους του brand στο σήμερα είναι ασφαλώς το METAXA 12 Stars, το οποίο δημιουργήθηκε από τον Κωνσταντίνο Ράπτη το 2011 και πατά πάνω στις βασικές απαρχές του Οίκου, βαδίζοντας παράλληλα προς μία νέα, συναρπαστική και νόστιμη εποχή: Η απόλαυσή του ξεκινά από το μάτι, με το υπέροχο κεχριμπαρένιο χρώμα του και συνεχίζει στη μύτη με τα βαθιά αρώματά του, πριν φέρει στη γευστική παλέτα όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μαρτυρούν πως πρόκειται για ένα πραγματικά σπουδαίο ποτό. Η κομψή και πλούσια γεύση με αποξηραμένα φρούτα, φλούδα πορτοκαλιού και ένα ιδανικό άγγιγμα μπαχαρικών ακολουθείται από μία αρωματική και μεγάλης διάρκειας επίγευση, που ολοκληρώνει μοναδικά την εμπειρία του. Ο σπάνιος χαρακτήρας του είναι άμεσα συνδεδεμένος με το πνεύμα και την ιδέα του ταξιδιού, καθώς τα στοιχεία του καλούν οποιονδήποτε να εξερευνήσει σε βάθος την προσωπικότητα και τις γεύσεις του. Το METAXA 12 Stars είναι αφιερωμένο σε εκείνους που επιθυμούν να πάνε μερικά βήματα πιο μακριά και απευθύνεται σε όσους έχουν την θέληση και την τόλμη να ανακαλύψουν ένα πραγματικό one-of-a-kind spirit, άψογα ισορροπημένο και με μία αίσθηση που μένει χαραγμένη για πάντα στον ουρανίσκο. Απολαμβάνεται σκέτο ή με έναν πάγο αλλά παράλληλα αποτελεί μία ιδανική βάση για cocktails από κορυφαίους bartenders. Πολλοί σπουδαίοι Έλληνες και ξένοι mixologists μάλιστα το έχουν καθιερώσει σε κάποια από τα signature cocktails τους. 

ΜΕΤΑΞΑ 1
ΜΕΤΑΞΑ 2

Συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι είναι δύο από τους πιο σημαντικούς εξερευνητές των ημερών μας, οι οποίοι συναντήθηκαν με το METAXA, έχοντας κοινό παρονομαστή την επιθυμία να βρουν τις πραγματικές απολαύσεις της ζωής. Οι δύο ξεχωριστές προσωπικότητες, που η εξερεύνηση κυλά στο αίμα τους και αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς τους είναι οι Laura Bingham και Guillaume Néry. Μοιράζονται πλέον το όραμα του ΜΕΤΑΧΑ. 

Η 26χρονη Αγγλίδα Laura Bingham έχει ταξιδέψει με ποδήλατο από άκρη σε άκρη της Νότιας Αμερικής χωρίς χρήματα (2016) και είναι πρέσβειρα του φιλανθρωπικού οργανισμού Children’s Air Ambulance, για τον οποίο διέσχισε την Ιρλανδία με ποδήλατο ώστε να προωθήσει και να υποστηρίξει το έργο του. Ζει έντονες περιπέτειες και ανακαλύπτει νέες περιοχές ώστε να γνωρίσει καλύτερα τον ίδιο της τον εαυτό μέσα από από τη διαδικασία της εξερεύνησης. 

Ο 37χρονος Γάλλος Guillaume Néry είναι ένας από τους κορυφαίους εξερευνητές της μαγείας της ζωής, βουτώντας σε άγνωστα βάθη των ωκεανών. Είναι ο νεότερος κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ για ελεύθερη κατάδυση με σταθερά βάρη στα -87 μέτρα (το 2002), έχει κατακτήσει παγκόσμιο πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης AIDA (2011) και διατηρεί προσωπικό ρεκόρ- 126 μέτρα.

Κάθε ένας από αυτούς εκτιμά το METAXA με τον δικό του τρόπο. Η Laura Bingham μαγεύεται από τις πρώτες σταγόνες του METAXA και την απίστευτη εναλλαγή των αισθήσεων. Ο Guillaume Néry μιλά με ενθουσιασμό για το ότι φτιάχνεται από φυσικά συστατικά, τα οποία του προσδίδουν μια ξεχωριστή έκφραση αρωμάτων. 

Αν το METAXA μπορούσε να χαρακτηριστεί με μόλις τρεις λέξεις, θα λέγαμε ότι είναι μοναδικό, πολυδιάστατο και διεθνές. Ακριβώς όπως το ταξίδι του. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr