Το Γάντι: Η ιστορία του Gary Payton

Ο θρύλος των Seatle SuperSonics και ένας από τους πιο ζόρικους τύπους που πάτησαν ποτέ παρκέ στο ΝΒΑ συμπληρώνει σήμερα 53 χρόνια ζωής.

Ο Gail Goodrich τον έχει χαρακτηρίσει ως έναν από τους πιο πλήρεις γκαρντ που εμφανίστηκαν ποτέ, ο Jerry West υποστηρίζει ότι του θύμιζε τον εαυτό του όσο κανένας άλλος και ο Kevin Johnson θεωρεί πως ανέκαθεν άνηκε ανάμεσα στους πραγματικά μεγάλους. Ο Gary Payton, που γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα το 1968, είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες των παρκέ του ΝΒΑ των 90s και ένας από τους πιο χαρισματικούς άσους που εμφανίστηκαν ποτέ.

Η βιογραφία

O Gary Dwayne Payton Sr. είδε το πρώτο φως στις 23 Ιουλίου του 1968 στο Όκλαντ της Καλιφόρνια όπου και μεγάλωσε. Σαν μαθητής έπαιξε στο Skyline High School μαζί με τον επίσης ΝΒΑer Greg Foster και στη συνέχεια εντάχθηκε στο Oregon State και τους Beavers.

Στο draft του 1990 επιλέχθηκε στο νο.2, πίσω από τον Derrick Coleman, από τους Seattle SuperSonics, στους οποίους παρέμεινε 12 σεζόν. Στο Σιάτλ εξελίχθηκε όχι μόνο σε ηγέτη της ομάδας αλλά και σε σύμβολο της κουλτούρας της ίδιας της πόλης, συνθέτοντας ένα εκρηκτικό δίδυμο με τον Shawn Kemp, μαζί με τον οποίο οδήγησαν τους Sonics μέχρι τους Τελικούς του 1996, όπου δυστυχώς για τους ίδιους έπεσαν πάνω στον κορυφαίο μπασκετμπολίστα που εμφανίστηκε ποτέ.

Το Γάντι: Η ιστορία του Gary Payton
ΓΚΑΡΙ ΠΕΪΤΟΝ 2

Το παρατσούκλι του, The Glove (Το Γάντι), του αποδόθηκε λόγω της εξοντωτικής άμυνας που έπαιζε στα αντίπαλα γκαρντ, ειδικά κατά τους Τελικούς της Δυτικής Περιφέρειας απέναντι στους Phoenix Suns, το 1993. Οι επιδόσεις του στο πίσω μέρος του παρκέ συνυπήρχαν με ένα σχεδόν πλήρες skillset στην επίθεση και όλα πλαισιώνονταν από ένα δυνατό αθλητικό πακέτο και μέγεθος (1,94 μ.). Το Sporting News, πίσω στο 2000 είχε μάλιστα αναρωτηθεί πως "αν ζυγίσεις την άμυνα και την επίθεση σε απόλυτους αριθμούς, μήπως ο Payton είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών;". Αυτό μπορεί να εμπεριέχει μία σαφή υπερβολή ωστόσο πατά ελαφρώς και στην πραγματικότητα. Το παλμαρέ του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έναν τίτλο του ΝΒΑ (2006 με τους Miami Heat), 2 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια (1996 και 2000), το βραβείο του Καλύτερου Αμυντικού (1996) και 9 συμμετοχές σε All-Star Game.

Το trash talking

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα γνωρίσματα του Gary Payton κατά τη διάρκεια της καριέρας του ήταν και η ιδιαίτερη ικανότητά του στο trash talking. Το έκανε μάλιστα σε μία πολύ ζόρικη εποχή και όχι στο σημερινό, σαφώς πιο εξευγενισμένο ΝΒΑ. Πολλοί μάλιστα κάνουν λόγο και για τον πιο αδυσώπητο trash talker που υπήρξε ποτέ. Ο αστικός μύθος υποστηρίζει ότι πολύ συχνά ακόμη και οι ίδιοι του οι συμπαίκτες σοκάρονταν από το λεξιλόγιό του.

ΓΚΑΡΙ ΠΕΪΤΟΝ 3

Ο πρώην συμπαίκτης του στους Sonics Michael Cage είχε πει κατά το παρελθόν στο Sports Illustrated πως "μετά από μερικά λεπτά στο παρκέ με τον Gary θέλεις να πας για πολλές ώρες σε μία βιβλιοθήκη ή ένα νεκροταφείο. Κάπου εντελώς ήσυχα, για να ηρεμήσεις". Οι ιστορίες που συνοδεύουν την καριέρα του The Glove στο εν λόγω κομμάτι πολλές και ποικίλες. Στους Τελικούς του 1996 κατόρθωσε να εκνευρίσει κατά σειρά τους Scottie Pippen, Ron Harper και Phil Jackson, με τον τελευταίο να αποκαλύπτει πως πιθανότατα ο Payton έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ στα "f— you". Σε ένα ματς εναντίον των Minnesota Timberwolves είχε πει στον αντίπαλο προπονητή Sidney Lowe, "Sit down, you smurf" ("Κάτσε κάτω στρουμφάκι"), ενώ στην περίπτωση του πρώην NBAer Ricky Pierce (ο οποίος πέρασε και ένα φεγγάρι από τα μέρη μας με τη φανέλα της ΑΕΚ) το πήγε λίγο παρακάτω, απειλώντας να σκοτώσει την οικογένειά του.

ΓΚΑΡΙ ΠΕΪΤΟΝ 4

Μία ακόμη αξιοσημείωτη ιστορία έχει διηγηθεί ο επίσης τεράστιος Jason Kidd: "Δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Αγωνιζόμουν εναντίον του στο Ντάλας, την πρώτη μου σεζόν στο ΝΒΑ, και σε κάποια στιγμή επιχείρησε να με ποστάρει. Κατάλαβα τι θέλει να κάνει και τον μπλόκαρα. Του είπα μάλιστα ότι αυτά δεν περνάνε εδώ ή κάτι τέτοιο. Έκανα ένα τεράστιο λάθος. Με κοίταξε με τον πιο άγριο βλέμμα που έχω δει ποτέ, έβαλε 15 συνεχόμενους πόντους και οδήγησε τους Sonics στη νίκη. Μετά το ματς τον πλησίασα για να του ζητήσω συγγνώμη. Μου απάντησε πως δεν τρέχει τίποτα, πως τον ξύπνησα αλλά αν απευθυνθώ ξανά με τον ίδιο τρόπο απέναντί του, θα με καταστρέψει. Τον διαβεβεβαίωσα πως δεν πρόκειται αν ξανασυμβεί κάτι τέτοιο".


Διάβασε ακόμη για το The Decision 10 χρόνια μετά, τον προγραμματισμένο για να κερδίζει Kawhi Leonard, τον Vince Carter που ήταν το θέαμα, τον μύθο Drazen Petrovic, τον Steve Kerr και την αρχή της τελευταίας αυτοκρατορίας του ΝΒΑ, την τρελή ιστορία του Dennis Rodman και το μεγαλύτερο lockout στο ΝΒΑ.


φωτογραφίες ©Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος