Όταν πριν περίπου έναν μήνα, στις 19 Δεκεμβρίου 2020, η Λίβερπουλ περνούσε σαν ανεμοστρόβιλος από το Σέλχαστ Παρκ, φιλοδωρώντας με 7 τέρματα την Κρίσταλ Πάλας, ελάχιστοι μπορούσαν να προβλέψουν αυτό που θα ακολουθούσε. Συγκεκριμένα, ούτε ο πιο φανατικός φίλος της Έβερτον δεν θα περίμενε την αγωνιστική καθίζηση της μέχρι πρότινος πιο φορμαρισμένης και ενδεχομένως καλύτερης ομάδας του κόσμου.

Το βράδυ της 21ης Ιανουαρίου, η Μπέρνλι ήταν εκείνη που έπαιρνε τους τρεις βαθμούς στην αναμέτρηση του Άνφιλντ, κερδίζοντας με 0-1 τη Λίβερπουλ. Κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί από το 1974, ενώ οι Κόκκινοι έχασαν το αήττητο της έδρας τους που διατηρούσαν για 68 συνεχόμενα παιχνίδια, από τον Απρίλιο του 2017.

Κάτι που φαινόταν από καιρό

Μετά από 19 αγωνιστικές, η ομάδα του Jürgen Klopp δείχνει να βρίσκεται όχι μόνο εκτός διεκδίκησης του τίτλου αλλά και εκτός της πρώτης τετράδας της Premier League. Κι αυτό δεν το δείχνει η βαθμολογική διαφορά -συγκεκριμένα η Λίβερπουλ βρίσκεται στο -6 από την πρωτοπόρο Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στο -4 από τις Μάντσεστερ Σίτι (που έχει ένα ματς λιγότερο) και Λέστερ, μόλις ένα βαθμό πάνω από την Τότεναμ και δύο από την Έβερτον- αλλά κυρίως η προβληματική εικόνα της μέσα στο γήπεδο. 

Getty Images

Για τέταρτο διαδοχικό ματς έμεινε άσφαιρη στο πρωτάθλημα, όπου δεν έχει ακόμη σκοράρει για το 2021, και για πέμπτο σερί χωρίς νίκη. Υπενθυμίζουμε πως είχαν προηγηθεί το 1-1 με την Γουέστ Μπρομ στο Άνφιλντ (27/12), η εκτός έδρας ισοπαλία με την Νιούκασλ (0-0 στις 30/12), η ήττα από την Σαουθάμπτον στο Σεντ Μέρις (1-0 στις 04/01) και η λευκή ισοπαλία με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εντός έδρας την περασμένη Κυριακή.

Τα βασικά προβλήματα

Οι τραυματισμοί είναι κάτι που σαφώς έχουν επηρεάσει την ομάδα, ειδικά αυτός του Virgil Van Dijk, που μετά την άτσαλη έξοδο του Jordan Pickford στον ντέρμπι με την Έβερτον, τον περασμένο Οκτώβριο, χάνει όλη τη χρονιά. Ο Ολλανδός αποτελεί έναν από τους βασικότερους σπονδύλους στη ραχοκοκαλιά της ομάδας και στη γενικότερη λειτουργίας της, κάτι που περίτρανα αποδεικνύεται.

Συμπληρωματικά με αυτόν ήρθαν οι απουσίες των Joe Gomez, Naby Keita, Thiago Alcantara και του Diogo Jota, που στο λίγο χρονικό διάστημα που βρίσκεται στο Άνφιλντ έδειξε πως μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ειδικά στο επιθετικό κομμάτι, που μοιάζει πλέον με γρίφο για τον Klopp.

Getty Images

Η τριάδα των Mane-Salah-Firmino έπαψε να είναι φονική, με τις αντίπαλες άμυνες να δείχνουν πλέον πως έχουν βρει τον τρόπο να τους περιορίζουν. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τις κορυφαίες ομάδες του Νησιού. Ο Divock Origi έχει χάσει τη ρέντα του ενώ ο Takumi Minamino ίσως και να μην ήταν ποτέ ένας παίκτης που θα μπορούσε να σταθεί με αξιώσεις και διάρκεια σε αυτό το επίπεδο.

Επομένως, η Λίβερπουλ -με τα τωρινά πάντοτε δεδομένα- πιθανότατα χρειάζεται κάτι διαφορετικό στη γραμμή κρούσης, για το άμεσο αλλά και το απώτερο μέλλον. Το καλοκαίρι λογικά θα ακουστούν αρκετά τα ονόματα των Erling Braut Haaland και Kylian Mbappé. Για κάποιον από αυτούς μπορεί να 'θυσιαστεί' και ένας από τους τρεις προαναφερθέντες, με τα μέσα στο Νησί να αναφέρουν όλο και περισσότερο το όνομα του Αιγύπτιου, ο οποίος δυνητικά θα μπορούσε να εξελιχθεί για το club σε μία περίπτωση Coutinho no.2.

Getty Images

Έπειτα, υπάρχει το παρατεταμένο ντεφορμάρισμα του Trent Alexander-Arnold. Ο νεαρός δεξιός μπακ αποτέλεσε έναν παίκτη-κλειδί για τη διετία των επιτυχιών των Κόκκινων και φέτος διανύει μέχρι στιγμής την μάλλον χειρότερη σεζόν της καριέρας του. Ο 22χρονος Άγγλος διεθνής και γέννημα-θρέμμα της πόλης αντιμετωπίζει για πρώτη φορά και την κριτική των οπαδών της ομάδας, που δεν λένε ακριβώς και τα καλύτερα γι' αυτόν στα social media. 

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως διανύουμε μία αλλοπρόσαλλη σεζόν εξαιτίας των προβλημάτων και της σύγχυσης που δημιούργησε (και) στις ποδοσφαιρικές ομάδες η πανδημία του κορονοϊού. Στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο οι ισορροπίες πια αλλάζουν από την μία εβδομάδα στην άλλη, από αστάθμητους παράγοντες που καμία διοίκηση και κανένα τεχνικό τιμ δεν μπορεί να προβλέψει. Και αυτό δεν είναι κάτι που λύνεται εύκολα.