Οι άνθρωποι πίσω από την Super League

Τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από το αποτυχημένο "πραξικόπημα" του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Γράφει: Esquire Editors 25 Απριλίου 2021

Προσπάθησαν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Στόχος των 12 ομάδων που υπέγραψαν για την ίδρυση της Super League ήταν να δημιουργήσουν μια κλειστή ομάδα στα πρότυπα του αμερικάνικου "αθλητικού" ανταγωνισμού που θα βοηθούσε μεταξύ άλλων στο να αναπληρώσουν οι σύλλογοι τη χασούρα της πανδημίας. Τη χρηματοδότηση του πρωταθλήματος θα αναλάμβανε η JPMorgan, η οποία θα δάνειζε στις ομάδες ένα αρχικό ποσό ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα το επιτόκιο της επενδυτικής είχε οριστεί μεταξύ 2%-3% σε βάθος 23 χρόνων.

Η φωτογραφία με το πανό στο γήπεδο που γράφει "το δημιούργησαν οι φτωχοί το έκλεψαν οι πλούσιοι" αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο όχι μόνο την προσπάθεια ίδρυσης ενός πρωταθλήματος των ελίτ αλλά και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Άρσεναλ

Ο 73χρονος Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Stan Kroenke – με περιουσία αξίας 9,8 δισ. δολ.- πήρε τον πλήρη έλεγχο της Άρσεναλ το 2018 αγοράζοντας την ομάδα από τον Ρώσο Alisher Usmanov. Ο σιωπηλός Σταν, όπως τον αποκαλούν, έχει επίσης τους Los Angeles Rams που παίζουν στο NFL, τους Denver Nuggets (NBA), τους Colorado Avalanche (χόκεϊ επί πάγου) και τους Colorado Rapids (ποδόσφαιρο). Η σύζυγός του Ann Walton είναι ανιψιά του ιδρυτή της Walmart, Sam Walton.

Οι απώλειες της Άρσεναλ το 2020 ήταν στα 47,8 εκατ. λίρες. Τα χρέη είναι περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ, ενώ έχει και γηπεδικό χρέος. Πρόσφατα πήρε δάνειο 125 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Για πολλούς, ο Kroenke είναι το "κεφάλαιο" πίσω από την ιδέα της Super League, καθώς τα διογκούμενα χρέη της Άρσεναλ πίεσαν τον δισεκατομμυριούχο να βρει νέους τρόπους αύξησης των κερδών της ομάδας.

Τσέλσι

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Roman Abramovich αγόρασε τον αγγλικό όμιλο έναντι 140 εκατ. λιρών το 2003 και έκτοτε έχει μετατραπεί σε ισχυρό παίκτη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η αξία του Abramovich υπολογίζεται στα 15 δισ. δολάρια, ενώ έχει ποσοστά στην εταιρεία χάλυβα Evraz και στη ρωσική εταιρεία εξόρυξης Norilsk Nickel.

Οι άνθρωποι πίσω από την Super LeagueGetty Images

Στη Ρωσία είχε πολιτευτεί στην περιοχή Chukotka, όπου είχε προχωρήσει σε δωρεές άνω των από 2 εκατ. δολαρίων για την κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων και υποδομών.

Φίλος του Πούτιν και του πρώην προέδρου Γιέλτσιν, ο Abramovich απέκτησε την ισραηλινή υπηκοότητα το 2018 μετά τη λήξη της βρετανικής βίζας του.

Η Τσέλσι σημείωσε κέρδη ύψους 36,4 εκατ. λιρών το 2020 από την πώληση παικτών. Τα χρέη της ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ.

Λίβερπουλ

Οι πρωταθλητές Ευρώπης και της αγγλικής Πρέμιερ Λιγκ ανήκουν από το 2010 στον όμιλο Fenway Sports μετά τη συμφωνία 300 εκατ. λιρών. Βασικός μέτοχος της Fenway είναι ο John Henry, Αμερικανός επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης της επενδυτικής John W. Henry & Company. Η Fenway έχει επίσης την ομάδα μπέιζμπολ Red Sox, την εφημερίδα "The Boston Globe", ενώ είναι συνιδιοκτήτρια της ομάδας Roush Fenway Racing του Nascar.

ΤΖΟΝ ΧΕΝΡΙ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛO 71χρονος John W. Henry από το Ιλινόι ξεκίνησε την επιχείρησή του με την πώληση περιουσιακών στοιχείων σόγιας γνωστών ως "futures". Υπό τον έλεγχό του το 2004, οι Red Sox κέρδισαν το Αμερικανικό πρωτάθλημα πρώτη φορά εδώ και 86 χρόνια, ενώ η Λίβερπουλ πήρε πρωτάθλημα μετά από 30 χρόνια.

Με ένα βίντεο, ο πρόεδρος της Λίβερπουλ, Τζον Χένρι, απολογήθηκε στους οπαδούς για την απόφασή να συμμετάσχει η ομάδα στην European Super League. "Ελπίζω να καταλαβαίνετε ότι, ακόμα κι όταν κάνουμε λάθη, προσπαθούμε για το καλύτερο συμφέρον της ομάδας. Σ' αυτήν την προσπάθεια, σας απογοήτευσα. Ξανά, ζητώ συγγνώμη", δήλωσε.

Μάντσεστερ Σίτι

Η Σίτι είναι από το 2008 μέλος του ομίλου City Football Group (CFG) που ανήκει κατά πλειοψηφία στον σεΐχη Mansour bin Zayed Al Nahyan ο οποίος έχει περίπου το 67% της ομάδας. Επίσης, ποσοστό 13% έχουν Κινέζοι επενδυτές μέσω του μιντιακού ομίλου CMC Inc.

Ο σεΐχης Mansour bin Zayed Al Nahyan είναι μέλος της βασιλικής οικογένειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αναπληρωτής πρωθυπουργός, υπουργός για προεδρικά θέματα και ετεροθαλής αδελφός του σημερινού Προέδρου των ΗΑΕ, Khalifa bin Zayed Al Nahyan.

Επίσης είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας City Football Group μέσω της οποίας ελέγχει μεταξύ άλλων τις ποδοσφαιρικές ομάδες New York City FC, Melbourne City FC και την ουρουγουανή Montevideo City Torque, ενώ μέσω της ίδιας εταιρείας έχει ποσοστά στην ιαπωνική Yokohama Marinos, την ισπανική Girona, την κινέζικη Sichuan Jiuniu και άλλες. Επίσης κατέχει μερίδια στις εταιρείες Virgin Galactic και Sky News Arabia.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Την αγόρασε ο Αμερικάνος μεγιστάνας του real estate, Malcolm Glazer, το 2005 για περίπου 700 εκατ. λίρες. Σήμερα, ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ είναι τα έξι παιδιά του Malcolm Glazer. Το 2005, ο Malcolm, ο οποίος επίσης είχε αγοράσει την ομάδα του NFL, Tampa Bay Buccaneers (που κέρδισε φέτος το Super Bowl), πήρε τον έλεγχο του συλλόγου μέσω της εταιρείας επενδύσεων Red Football Ltd. Το 90% του μεριδίου μοιράστηκε εξίσου στα έξι παιδιά μετά τον θάνατό του τον Μάιο του 2014. Από τότε οι γιοι του Joel και Avram "τρέχουν" την ομάδα. Ο Joel θα γινόταν και αντιπρόεδρος στη Super League.

Η Μάντσεστερ εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2012. Από την περίοδο της αγοράς των Glazer, η ομάδα άρχισε να έχει χρέη και το 2012 μεταφέρθηκε η φορολογική έδρα της στα νησιά Κέιμαν.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤGetty Images

Την περίοδο 2019-2020, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση των εσόδων με απώλειες 131 εκατ. ευρώ, ενώ τα χρέη της ομάδας φτάνουν τα 455,5 εκατ. λίρες.

Τότεναμ

Ανήκει από το 2003 στην ENIC International Limited, ιδιοκτησίας του δισεκατομμυριούχου Joseph Lewis και του προέδρου του συλλόγου Daniel Levy, που κατέχουν το 85,55% του συλλόγου. Τα χρέη της ομάδας ανέρχονται σε 604,6 εκατ. λίρες.

Ο 84χρονος Joe Lewis από το Λονδίνο ασχολήθηκε από νεαρή ηλικία με το εμπόριο συναλλάγματος. Είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής του Ομίλου Tavistock με περισσότερες από 200 εταιρείες σε 15 χώρες. Ο δισεκατομμυριούχος είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του βρετανικού ομίλου Mitchells & Butlers και έχει επενδύσεις σε πολυτελή θέρετρα, εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Η συλλογή έργων τέχνης του ιδιοκτήτη της Τότεναμ εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 1 δισ. δολάρια και περιλαμβάνει έργα των Πικάσο, Ματίς κ.ά. O Joe Lewis ζει στις Μπαχάμες.

Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα

Οι δύο ισπανικοί σύλλογοι ανήκουν στα χιλιάδες μέλη τους που εκλέγουν την εκάστοτε διοίκηση, ενώ είναι μακράν οι πιο πετυχημένες ομάδες στο Champions League. Η Ρεάλ έχει περί τα 90.000 μέλη και πρόεδρός της από το 2009 είναι ο Ισπανός Florentino Perez. 

Ο Perez είναι ιδιοκτήτης της ACS (Actividades de Construccion y Servicios), μιας από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόσφατα η ACS εξέφρασε το ενδιαφέρον της για την απόκτηση μεριδίου στη μονάδα αυτοκινητοδρόμων Autostrade per l’Italia, η αξία της οποίας υπολογίζεται στα 10 δισ. ευρώ.

Ο ισχυρός παράγοντας της Ρεάλ έχει πολύ καλές σχέσεις με τα ΜΜΕ, θεωρείται από πολλούς αδίστακτος και είναι ίσως ο πιο διάσημος πρόεδρος στην ιστορία της ομάδας.

Τα έσοδα της Ρεάλ το 2020 ανήλθαν σε 657 εκατ. ευρώ.

Πρόεδρος της Μπαρτσελόνα είναι ο Joan Laporta, ένας γνωστός Ισπανός δικηγόρος που έχει διατελέσει και βουλευτής της Καταλονίας. Τον Μάρτιο ανέλαβε εκ νέου τη διοίκηση της ομάδας καθώς είχε περάσει από την ίδια θέση την περίοδο 2003–2010. 

Ένα από τα βασικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει είναι το μεγάλο χρέος της Μπαρτσελόνα, το οποίο υπολογίζεται πως είναι πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Η Μπαρτσελόνα έχει περίπου 144.000 μέλη και τα έσοδά της το 2020 ανήλθαν σε 657 εκατ. ευρώ.

Ατλέτικο Μαδρίτης

Ο Ισπανός αθλητικός διευθυντής και κτηνοτρόφος Miguel Angel Gil Marin είναι ο βασικός μέτοχος της ομάδας με μερίδιο 51%, ενώ ο Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος Idan Ofer κατέχει ποσοστό 32%. Ο Ισπανός εκατομμυριούχος κληρονόμησε την ομάδα από τον πατέρα του και η αξία του υπολογίζεται στα 240 εκατ. ευρώ.

Ο Ισραηλινός μεγιστάνας Idan Ofer έχει επιχειρήσεις στους τομείς της ναυτιλίας, των γεωτρήσεων και των εξορύξεων. Είναι ιδρυτής της Tanker Pacific και διευθυντής της Quantum Pacific Group, ενώ είναι κύριος μέτοχος της Pacific Drilling (εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης), της Israel Corporation (εισηγμένης στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ) και της Kenon Holdings. Από το 2011 μέχρι το 2013 ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στο Ισραήλ.

Το 2019 είχε ξοδέψει 5 εκατ. σε ένα φαντασμαγορικό πάρτι για να γιορτάσει την 10η επέτειο του γάμου του με την τέταρτη σύζυγό του, στη Μύκονο.

Γιουβέντους

Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Μιλάνο, Γιουβέντους, έχει ακόμα -σχεδόν αδιάλειπτα από το 1923- ως βασικό μέτοχο την ισχυρή ιταλική οικογένεια Agnelli της Fiat. Ο Αμερικάνος διαχειριστής fund, Lindsell Train, κατέχει περίπου το 11% της ομάδας. Οι Κένεντι της Ιταλίας, μια οικογένεια που αριθμεί περίπου 200 μέλη, έχουν σήμερα ως επικεφαλής της αυτοκρατορίας τον John Elkann, εγγονό του Gianni Agnelli.

ΤΖΟΝ ΕΛΚΑΝ ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣGetty Images

Μελανό σημείο της ιστορίας της οικογένειας, οι σχέσεις με το φασιστικό καθεστώς Μουσολίνι που μέσω συμβάσεων για στρατιωτικούς εξοπλισμούς εκτόξευσε τα κέρδη της εταιρείας.

Το 2009 η Fiat εξαγόρασε μερίδιο των περιουσιακών στοιχείων της Chrysler και το 2019 ανακοινώθηκε η συνένωση των Fiat Chrysler (FCA) και PSA (Peugeot, Citroën).

Πριν από λίγα χρόνια ο Andrea Agnelli, πρόεδρος της Γιουβέντους, είχε κατηγορηθεί για σχέσεις με την ιταλική μαφία τις οποίες διέψευσε κατηγορηματικά. Τα χρέη της Γιουβέντους ανέρχονται σε 357,8 εκατ. ευρώ.

Μίλαν

Η Elliott Management, ένα hedge fund αξίας 42 δισ. δολ., πήρε τον πλήρη έλεγχο της Μίλαν το 2018 και έκτοτε έχει επενδύσει πάνω από 600 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία επίσης έχει επενδύσει στις eBay, AT&T, SoftBank, SAP και Twitter από το 2019.

Το fund ιδρύθηκε από τον 76χρονο δισεκατομμυριούχο Paul Singer, ο οποίος έχει τη φήμη ενός από τους πιο killer επενδυτές στον κόσμο. Το 1996, ο Singer άρχισε να αγοράζει κρατικά χρέη χωρών όπως η Αργεντινή και το Περού μέσω της NML Capital Limited. Το ίδιο έκανε και στη Δημοκρατία του Κονγκό μέσω της Kensington International Inc.

Η Μίλαν, που κάποτε βρισκόταν στα χέρια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σήμερα έχει χρέη ύψους 103,9 εκατ. ευρώ.

Ίντερ

Η κινεζική εταιρεία Suning Holdings Group είναι ο πλειοψηφικός μέτοχος της Ίντερ από το 2016 με μερίδιο 68,55%. Ο 58χρονος δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της  Suning Appliance Group Co., Zhang Jindong, αγόρασε την Ίντερ για 306 εκατ. δολάρια. 

ΖΑΝ ΤΖΙΝΤΟΝΓΚ ΙΝΤΕΡGetty Images

Ο Jindong ξεκίνησε να πουλάει μονάδες κλιματισμού σε μια μικρή πόλη της Κίνας και σήμερα η Suning είναι ένας από τους μεγαλύτερους μη κρατικούς λιανοπωλητές στην Κίνα. Διαθέτει περισσότερα από 1.600 καταστήματα σε πάνω από 700 πόλεις της Κίνας και της Ιαπωνίας, ενώ η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Suning.com κατατάσσεται μεταξύ των τριών κορυφαίων κινεζικών εταιρειών B2C.

Η Suning έχει το μονοπώλιο των αθλητικών δικαιωμάτων στην Κίνα, έχοντας αποκλειστική πρόσβαση σε όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα "Big Five" σε Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος