Ο Dennis Bergkamp και το αριστούργημά του

Ο Ολλανδός καλλιτέχνης της μπάλας κλείνει σήμερα τα 54 και αυτό είναι το σπουδαιότερο έργο τέχνης του.

Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 10 Μαΐου του 1969, έβλεπε το πρώτο φως στο Άμστερνταμ ο Dennis Bergkamp. Ο πραγματικά σπουδαίος Ολλανδός επιθετικός ξεκίνησε την καριέρα του στον Άγιαξ, στον οποίο εντάχθηκε σε ηλικία 11 ετών και έπαιξε σε δύο μόλις ακόμα ομάδες: Την Ίντερ και την Άρσεναλ, πέρα από την εθνική Ολλανδίας, με την οποία αγωνίστηκε σε 2 Μουντιάλ και 3 EURO. 

Ένας (μη) Ιπτάμενος Ολλανδός

Το στυλ παιχνιδιού του ξεχώριζε λόγω της απίστευτης τεχνικής αλλά και της μοναδικής ακρίβειας με την οποία εκτελούσε το κάθε τι. Ο συνδυασμός των δύο συχνά άφηνε το κοινό με το στόμα ανοιχτό και δικαιολογημένα οι φίλοι της Άρσεναλ των κατατάσσουν σε έναν από τους κορυφαίους που φόρεσαν ποτέ τη φανέλα των Κανονιέρηδων αλλά και έναν από τους σημαντικότερους παίκτες που έπαιξαν ποτέ στην Premier League. 

Στην περίπτωση του παίκτη με τον άνθρωπο Dennis Bergkamp υπάρχει ένα οξύμωρο: Ενώ μέσα στο γήπεδο πετούσε -κερδίζοντας και αυτός το κλισεδιάρικο προσωνύμιο Ιπτάμενος Ολλανδός- στην κανονική ζωή φοβόταν (και φοβάται ακόμη) να μπει σε αεροπλάνο. Τόσο, που στο Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ, το 1994, ταξίδεψε με πλοίο.

Το απόλυτο highlight

 Υπάρχουν πολλές ενέργειες και γκολ στην καριέρα του που οπτικοποιούν το ποδοσφαιρικό του μεγαλείο. Τίποτα όμως δεν συγκρίνεται με εκείνη την ενέργεια και το τελείωμα στον αγώνα εναντίον της Νιούκασλ, στις 2 Μαρτίου 2002, στο St James' Park.

Μία πάσα του Robert Pires τον βρίσκει στο ύψος της μεγάλης περιοχής, με τον Έλληνα αμυντικό των γηπεδούχων Νίκο Νταμπίζα στην πλάτη του. Ένα απλό άγγιμμα, μία πιρουέτα, προστασία της μπάλας με το σώμα, άψογο πλασέ στην απέναντι γωνία. Αριστούργημα. 

Αρκούσαν μόλις 3 δευτερόλεπτα για να αποτυπωθεί όλη η κλάση, η εμπειρία και η μαγεία του Ολλανδού ποδοσφαιριστή σε μία μόνο φάση. 


Διάβασε ακόμη για το ποδοσφαιρικό γουέστερν του Radja Nainggolan, τι περιμένουμε από τον Jose Mourinho στη Ρόμα και τον Phil Foden που είναι ο νέος Iniesta του Pep Guardiola.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος