Μπορεί η Ρεάλ να πληρώσει τον Kylian Mbappe;

Μία ματιά στο οικονομικό σκέλος του μεταγραφικού φλερτ της Βασίλισσας με τον Γάλλο superstar.

Πλέον δεν είναι μυστικό. Η Ρεάλ Μαδρίτης δίνει τα πάντα για να αποκτήσει τον Kylian Mbappe από την Παρί Σεν Ζερμέν, σε πείσμα εκείνων που υποστηρίζουν πως η Βασίλισσα βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση - κάτι που βεβαίως δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. 

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Florentino Perez -ανάμεσα στα άλλα τρελά που ανέφερε για πρώην ποδοσφαιριστές της ομάδας του- τόνισε ότι ακόμη και τα μεγαλύτερα clubs δεν μπορούν να κοντράρουν νέοπλουτα σωματεία σαν την ΠΣΖ ή τη Σίτι στο μεταγραφικό παιχνίδι, έχοντας πιθανότατα στο μυαλό του την ανάγκη της δημιουργίας της European Super League

Υπάρχει η επιθυμία, τα λεφτά όμως;

Ο 74χρονος παράγοντας επέμεινε στο ό,τι κανείς δεν θα μπορεί στο άμεσο μέλλον να προσεγγίσει οικονομικά τύπους σαν τον Kylian Mbappe ή τον Erling Haaland, αν δεν έχει την ασφάλεια που προσφέρουν τα πετροδόλαρα. "Όταν τα χρήματα δεν ρέουν από τα πλούσια προς τα πιο μαζεμένα οικονομικά clubs, δεν μπορούν να υπάρξουν μεγάλες μεταγραφές. Αυτό το καλοκαίρι δε νομίζω ότι θα έχουμε τέτοιες" έλεγε τότε μεταξύ άλλων ο Perez.

Μπορεί η Ρεάλ να πληρώσει τον Kylian Mbappe;Getty Images

Κάνοντας fast-forward στο σήμερα, η Ρεάλ ετοιμάζεται να προσφέρει σχεδόν €200.000.000 για να κάνει δικό της τον επόμενο κορυφαίο ποδοσφαιριστή του κόσμου, με τον ίδιο τον Mbappe να είναι κάτι παραπάνω από ζεστός να μετακομίσει στη Μαδρίτη και να γίνει ο επόμενος Galactico.

Με δεδομένο και το Financial Fair Play, εύλογα προκύπτει η απορία: Πώς στο καλό ο Perez θα πληρώσει την Παρί Σεν Ζερμέν αλλά και τον ίδιο τον παίκτη, ώστε να πραγματοποιηθεί η μεταγραφή -ίσως- της δεκαετίας;

Τα δεδομένα

Ας τα βάλουμε όλα κάτω. Η μοναδική φετινή προσθήκη στο ρόστερ της Ρεάλ είναι ο David Alaba, που ήρθε ως ελεύθερος από την Μπάγερν. Η τελευταία ηχηρή μεταγραφή της, ήταν ο Eden Hazard, το καλοκαίρι του 2019, για τον οποίο είχαν δοθεί €100.000.000 στην Τσέλσι. Τόσο η κακή εικόνα του Βέλγου μεσοεπιθετικού, όσο και η πανδημία, ανάγκασαν τον Perez να κινηθεί πιο συντηρητικά. Τουλάχιστον μέχρι τώρα. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως ο ισχυρός άντρας της Βασίλισσας είναι μεγάλος fan του Γάλλου, ενώ επιθυμεί να πραγματοποιήσει ένα δυνατό χτύπημα εντυπώσεων εναντίον της Μπαρτσελόνα. Παράλληλα, θέλει να στείλει παντού ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Η Ρεάλ Μαδρίτης παραμένει η μεγαλύτερη ομάδα του πλανήτη. 

Ο πρόσφατος συντηρητισμός του συλλόγου έχει κάνει εφικτό το ενδεχόμενο της μεταγραφής. Το 2016, ο Alvaro Morata αποκτήθηκε για 30 εκατ. από τη Γιουβέντους αλλά πουλήθηκε ο Jese στην Παρί (συν κάποιες ακόμη πωλήσεις), αποφέροντας συνολικά κοντά στα 40 εκατ. στα ταμεία. 

Το αμέσως επόμενο καλοκαίρι, ο Morata αγοράστηκε από την Τσέλσι για 66 εκατ. και ο Danilo από την Μάντσεστερ Σίτι για 30 εκατ. - τα συνολικά έσοδα από πωλήσεις εκείνη την περίοδο έφτασαν τα 132 εκατ., με μόλις 40 εκατ. να δαπανώνται για τους νεαρούς Theo Hernandez και Ceballos.

Τα νούμερα εξισορροπήθηκαν κάπως το αμέσως επόμενο καλοκαίρι, όταν ο Cristiano Ronaldo έφυγε για 112 εκατ. για τη Γιουβέντους και με τα συγκεκριμένα χρήματα επενδύθηκαν στους Vinicius Junior, Thibaut Courtois και Alvaro Odriozola.

Μόλις το 2019, η Ρεάλ αποφάσισε να ανοίξει την κάνουλα, αποκτώντας τους Hazard, Luka Jovic, Eder Militao, Ferland Mendy και Rodrygo. Για αυτούς δαπανήθηκαν σχεδόν 300 εκατ., 130 από τα οποία προήλθαν από τις πωλήσεις των Mateo Kovacic, Marcos Llorente, Theo Hernandez, Keylor Navas (και μερικών ακόμη). Πέρυσι, έφυγαν οι Achraf Hakimi, Sergio Reguilon, Oscar Rodriguez και μερικοί νεαροί, για να μπουν στο ταμείο ακόμη 100 εκατ., στα οποία προστέθηκαν ακόμη 78 φέτος, με τις μεταγραφές των Raphael Varane, Martin Odegaard και Brahim Diaz. Τα έξοδα από την άλλη, είναι μηδενικά. Χοντρικά, αυτό δίνει στη Ρεάλ ένα οικονομικό μαξιλαράκι (τουλάχιστον για το μεταγραφικό σχεδιασμό) της τάξεως των 178 εκατ.

Ακόμη και η περίπτωση του Alaba δείχνει να ισοσταθμίζεται: Ο πολυσύνθετος Αυστριακός έχει μεν τεράστιο συμβόλαιο αλλά στην πραγματικότητα απλά καλύπτει το 'κενό' που υπήρξε στο μπάτζετ από τη φυγή του Sergio Ramos για την Παρί Σεν Ζερμέν. Επιπροσθέτως, η Ρεάλ μπορεί να πουλήσει ακόμη και τις επόμενες ημέρες κάποιον εκ των Luka Jovic (€10.000.000 το ετήσιο συμβόλαιό του), Mariano Diaz (€7.000.000 το ετήσιο συμβόλαιό του) ή ακόμη και τον Gareth Bale (€30.000.000 το ετήσιο συμβόλαιό του).

Και τώρα;

Η περίπτωση του Ουαλού είναι αρκετά περίπλοκη, με τη διοίκηση των Μαδριλένων να γνωρίζει καλά πως δύσκολα θα βρεθεί κανείς για να τον πληρώσει και τον Carlo Ancelotti να επιχειρεί το αδύνατο, δηλαδή να σώσει την καριέρα του, ξεκινώντας τον και στα δύο πρώτα ματς της La Liga για φέτος. Αν όμως έρθει ο Mbappe, θα καθίσει και πάλι στον πάγκο. Σε όλα αυτά, πρέπει κανείς να βάλει στη συνάρτηση και τα 800 εκατ. που πρέπει να πληρώσει η Ρεάλ για την ανακαίνιση του Σαντιάγο Μπερναμπέου.

Από την πλευρά της, η Παρί Σεν Ζερμέν απέκτησε τον Lionel Messi αλλά είδε τον Mbappe να απορρίπτει δύο προτάσεις ανανέωσης του συμβολαίου του. Παρόλα αυτά, απέκρουσε την πρώτη κρούση της Ρεάλ. "Δεν θεωρούμε ότι η προσφορά είναι αρκετή. Δεν πρόκειται να επιβεβαιώσω τα στοιχεία, αλλά είναι ένα ποσό κοντά στα 160 εκατ." δήλωνε την Τετάρτη ο αθλητικός διευθυντής των Παριζιάνων, Leonardo. "Είναι λιγότερα από αυτά που πληρώσαμε για αυτόν (180 εκατ.), αλλά είναι κάτι περισσότερο από αυτό - είναι ο τρόπος που έγινε, χωρίς σεβασμό. Έχουμε κάνει τα πάντα για να μείνει μαζί μας ο παίκτης, είναι στο επίκεντρο αλλά δεν είναι πάνω από τον σύλλογο. Αν θέλει να φύγει, θα φύγει με τους δικούς μας όρους" συμπλήρωσε.

ΚΙΛΙΑΝ ΕΜΠΑΠΕ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ 1Getty Images

Πρέπει να τονίσουμε πως πρακτικά, η Ρεάλ μπορεί να τον κάνει δικό της. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως η μεταγραφή θα προχωρήσει. Πολλοί κάνουν λόγο για μία στρατηγική του Perez να δείξει στον παίκτη πως το θέλει πραγματικά. Αλλά επίσης, πως έχει και την υπομονή να περιμένει μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. 

Αν ακολουθηθεί το τελευταίο σενάριο, ο Mbappe θα πληρωθεί με καλύτερα λεφτά. Για την ιστορία, παίρνει 18 εκατ./έτος, με τις φήμες να κάνουν λόγο για νέα πρόταση της Παρί με 60 εκατ. τον χρόνο. Ναι, ολογράφως εξήντα εκατομμύρια Ευρώ ανά έτος.

Ο Perez μαζεύει χρήματα. Και ξέρει γιατί το κάνει. Το πότε, είναι δικό του θέμα.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear