Οι παίκτες που έπαιξαν περισσότερη μπάλα στην ιστορία του ποδοσφαίρου

10 ποδοσφαιριστές που νίκησαν τον χρόνο πριν από τον Gianluigi Buffon.

"Τα πρώτα δέκα χρόνια στην Πάρμα ήταν η πρώτη μου ζωή, μετά πέρασα 20 χρόνια στη Γιουβέντους τη δεύτερη ζωή μου, ακολούθησαν ένας χρόνος στην Παρί και δύο στη Γιούβε και τώρα κλείνω τον κύκλο μου στην Πάρμα. Δεν είναι και 100! Μπορεί να αποσυρθώ πάνω-κάτω στα 55 μου.": Αυτά δήλωσε o Gianluigi Buffon, αφού υπέγραψε για ακόμη δύο χρόνια με την αγαπημένη του Πάρμα. Στην ολοκλήρωση αυτού του συμβολαίου θα είναι 46 ετών και η αγάπη του για το ποδόσφαιρο φαίνεται να μην έχει ημερομηνία λήξης. Ποιοι ήταν οι παίκτες που αγνόησαν τον χρόνο πριν από τον Ιταλό τερματοφύλακα; Παρακάτω βρίσκεις τους 7 γηραιότερους ποδοσφαιριστές που προηγήθηκαν του Buffon. 

Kazuyoshi Miura

Οι παίκτες που έπαιξαν περισσότερη μπάλα στην ιστορία του ποδοσφαίρουEPA

Έχουν γραφτεί πολλά για τον Kazu ο οποίος γεννήθηκε το 1967 και παίζει ακόμα επαγγελματικά ποδόσφαιρο. Ένας από τους πιο συνεπείς αθλητές, ο οποίος μάλιστα ήταν από τους πρώτους σταρ του ιαπωνικού ποδοσφαίρου καθώς ήταν ο πρώτος Ιάπωνας που έλαβε το βραβείο του Ασιάτη παίκτη της χρονιάς το 1993. Είναι φυσικά ο γηραιότερος εν ενεργεία ποδοσφαιριστής στον κόσμο, ενώ το 2017 στα 50 του σκόραρε ένα από τα σημαντικότερα γκολ στην ιστορία της Yokohama. Φέτος κλείνει 40 χρόνια στον επαγγελματικό αθλητισμό. Φαινόμενο.

> Διάβασε ακόμη: Πώς φτάσαμε στα σημερινά 'χρυσά συμβόλαια' του ποδοσφαίρου;

Sir Stanley Matthews

Sir Stanley MatthewsGeneral Photographic Agency/Getty Images

Ο Stanley Matthews ήταν ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που σκόραρε σε επίσημο παιχνίδι στον κόσμο μέχρι να σπάσει το ρεκόρ του ο Miura. Έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι το 1965 στα 50 του και νωρίτερα την ίδια χρονιά έγινε ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που χρίστηκε ποτέ ιππότης (για τις υπηρεσίες του στο ποδόσφαιρο). To πρώτο του παιχνίδι το είχε παίξει μόλις 31 χρόνια νωρίτερα και πέρασε την καριέρα του ανάμεσα στην Στόουκ και την Μπλάκπουλ. Αφού αποσύρθηκε ως παίκτης, ο Stanley Matthews δοκίμασε τις δυνάμεις του στην προπονητική και το μεγαλύτερό του επίτευγμα ως προπονητής ήταν η δημιουργία μιας αμιγώς μαύρης ομάδας στο Σοβέτο της Νότιας Αφρικής το 1975 κατά τη διάρκεια των νόμων του απαρτχάιντ της χώρας.

Essam El-Hadary

Πριν από την αποχώρησή του στα τέλη του 2020, ο Essam El-Hadary ήταν ο δεύτερος γηραιότερος εν ενεργεία ποδοσφαιριστής στον κόσμο. Εκείνη την εποχή, είχε γίνει πρωτοσέλιδο διεθνώς για την επίτευξη ενός παγκόσμιου ρεκόρ Γκίνες. Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018, ο El-Hadary, ο οποίος είναι τερματοφύλακας, έγινε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που έπαιξε σε Παγκόσμιο Κύπελλο σε ηλικία 45 ετών. Ίσως από τότε να θυμόμαστε οι περισσότεροι τον Αιγύπτιο. 

Μετά από αυτό, ο El-Hadary ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από την εθνική ομάδα της Αιγύπτου. Ο El-Hadary έπαιξε για πρώτη φορά για την Αίγυπτο το 1996 και έχει συμμετάσχει σε 159 διεθνείς αγώνες. Τον Νοέμβριο του 2020, ο El-Hadary ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση για να επικεντρωθεί στην προπονητική του καριέρα. Στην πορεία του κέρδισε 4 φορές το Κύπελλο Εθνών της Αφρικής και τις 3 από αυτές αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος τερματοφύλακας της διοργάνωσης. 

> Διάβασε ακόμη: Οι 'αφανείς', πρώτοι παγκόσμιοι πρωταθλητές πριν από το Μουντιάλ

Andrea Pierobon

Ο Andrea Pierobon κατέχει το ρεκόρ του γηραιότερου Ιταλού ποδοσφαιριστή όλων των εποχών. Ο Pierobon έκανε καριέρα τερματοφύλακα για σχεδόν 30 χρόνια και άνοιξε και τελείωσε την καριέρα του στην Τσιταντέλα. Ο Nonno όπως ήταν το παρατσούκλι του, έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι μόλις δύο εβδομάδες μετά τα 46α γενέθλιά του.

John Burridge

Άλλος ένας τερματοφύλακας στη λίστα αφού όπως λέγεται, όσο μεγαλώνεις, τόσο καλύτερα μαθαίνεις τη θέση. Ο John Burridge είναι και αυτός άνθρωπος των ρεκόρ στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Είχε μια καριέρα 30 ετών και όταν αγωνίστηκε με την Μάντσεστερ Σίτι το 1994 έγινε ο γηραιότερος παίκτης που έπαιξε ποτέ στην Premier League. Συνολικά στην πορεία του αγωνίστηκε σε 15 ομάδες, κατέχοντας το εγχώριο ρεκόρ. Ήταν γνωστός και για το σαφώς ιδιαίτερο ζέσταμά του. Τελευταία του επίσημη εμφάνιση καταγράφηκε το 1998, σε ηλικία 47 ετών.

Aleksandar Đurić

Aleksandar ĐurićEPA

Η ιστορία του 51χρονου σήμερα πρώην επιθετικού είναι με διαφορά η πιο ενδιαφέρουσα. Γεννήθηκε στην Βοσνία και μέχρι τα 22 του ήταν πρωταθλητής στο Κανόε Καγιάκ. Μάλιστα είχε συμμετάσχει και στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης εκπροσωπώντας την Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία να φτάνει και στη δική του πατρίδα, αναγκάστηκε να φύγει ως πρόσφυγας αρχικά στην Ουγγαρία και μετέπειτα στην Αυστραλία. Τότε μπήκε στη ζωή του το ποδόσφαιρο. Έπαιξε μια χρονιά στην Ουγγαρία μέχρι να φύγει πρώτα στην Αυστραλία και μετά στη Σιγκαπούρη.

Από το 2000 και μετά, όταν βρέθηκε στη Σιγκαπούρη η καριέρα του εκτοξεύθηκε αφού σκόραρε κατά ριπάς. Πήρε μάλιστα την υπηκοότητα και αγωνίστηκε και στην Εθνική Ομάδα της Σιγκαπούρης. Έπαιξε σε διάφορες ομάδες της S.League μέχρι το τέλος της καριέρας του το 2014, στα 44 του. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Σιγκαπούρη, ο Aleksandar Đurić κέρδισε επτά τίτλους S. League, τρία Κύπελλα Σιγκαπούρης, τέσσερα βραβεία Golden Boot και αναδείχθηκε τρεις φορές παίκτης της χρονιάς στο πρωτάθλημα.

Marco Ballotta 

Marco BallottaCarmen Jaspersen / EPA

Είναι ο δεύτερος γηραιότερος Ιταλός που αγωνίστηκε σε επίσημο παιχνίδι, όμως έχει καταρρίψει πανηγυρικά το ρεκόρ του γηραιότερου που αγωνίστηκε ποτέ στο Champions League. O τερματοφύλακας Marco Ballotta έπαιξε μέχρι και τα τελευταία του στο πολύ υψηλό επίπεδο και στην Ελλάδα τον θυμόμαστε ως αντίπαλο του Ολυμπιακού στο Champions League με τη Λάτσιο. Εκείνη τη χρονιά έσπασε το ευρωπαϊκό ρεκόρ αφού ήταν στα 43 του όταν είδε την ομάδα του Τάκη Λεμονή να φεύγει νικήτρια από το Olimpico. Την επόμενη χρονιά, όταν έληξε το συμβόλαιό του με την Λάτσιο, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. 

Zé Roberto

Ο Βραζιλιάνος ήταν πραγματικά βιονικός. Έκανε μια καριέρα που διήρκεσε για περισσότερα από 23 χρόνια παίζοντας συνεχώς στο υψηλότερο επίπεδο. Κρέμασε τα παπούτσια του στην Παλμέιρας και το κορμί του φαινόταν για 30άρη όταν αποσύρθηκε το 2017 στα 43 του. Στην Ευρώπη έγραψε ιστορία αγωνιζόμενος σε Μπάγερν Λεβερκούζεν, Μπάγερν Μονάχου και Ρεάλ Μαδρίτης και κατέκτησε τα πάντα. Από τότε που αποσύρθηκε από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ο Ze Roberto υπηρετεί ως τεχνικός σύμβουλος στην Παλμέιρας.

Rivaldo

RivaldoAUDUN BRAASTAD / EPA

Ο σημαντικότερος παίκτης που εμφανίστηκε ποτέ στο ελληνικό πρωτάθλημα και κάτοχος της Χρυσής Μπάλας είναι επίσης μέλος της λίστας. Μετά τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ η καριέρα του πήρε την κάτω βόλτα όμως ο ίδιος δεν πτοήθηκε και αφού βρήκε μερικά απίθανα τελευταία συμβόλαια στο Ουζμπεκιστάν, γύρισε στη γενέτειρά του για να παίξει στην Μόζι Μίριμ, την ομάδα που τον ανέδειξε, την οποία είχε στο μεταξύ αγοράσει. Τον τελευταίο του αγώνα αγώνα τον έπαιξε το 2015 στα 43 του, ενώ σε μια σημαντική στιγμή για τον ίδιο, πρόλαβε να αγωνιστεί στην ίδια ομάδα με τον γιο του. 

Faryd Mondragón

Ο Κολομβιανός τερματοφύλακας είναι γνωστός στην Ελλάδα ως ο "θα τον ξεφτιλίσει ο Giovanni", αφού ήταν ο τερματοφύλακας στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Γαλατασαράι, όταν ο Βραζιλιάνος έκανε το 3-0. Ωστόσο, παγκοσμίως τον ξέρουν για τη μυθική του καριέρα που τον έκανε το 2014 να αγωνιστεί ως ο γηραιότερος παίκτης στην ιστορία των Μουντιάλ. Πριν από την αποχώρησή του, ο Mondragón ήταν το τελευταίο ενεργό μέλος -εκτός από τον Mario Yepes- της χρυσής γενιάς του κολομβιανού ποδοσφαίρου της δεκαετίας του 1990. Αγωνίστηκε για τελευταία φορά με τη φανέλα της Ντεπορτίβο Κάλι το 2014, σε ηλικία 43 ετών. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Φώτη Ιωαννίδη, ποιος αμυντικός σε έχει δυσκολέψει περισσότερο;

Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ομάδας μίλησε στο Esquire για δυσκολότερους αντιπάλους και αγαπημένους συμπαίκτες.

Γραφει Μπαμπης Δουκας