O Thierry Henry και τα ρεκόρ της ζωής του

Ο κανονιέρης και αρχισκόρερ της Arsenal, της Barcelona και της Εθνικής Γαλλίας κλείνει σήμερα τα 46 του χρόνια.

Γεννημένος στις 17 Αυγούστου 1977, στο προάστιο του Παρισιού, Les Ulis, ο Thierry Henry συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους σκόρερ που ανέδειξε το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Συνέδεσε όσο τίποτα άλλο την καριέρα του με την αγγλική ομάδα της Arsenal, με την οποία σήκωσε το τελευταίο της πρωτάθλημα και αναδείχθηκε πολλές φορές πρώτος σκόρερ, όσο και με την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γαλλίας (δεύτερος σκόρερ όλων εποχών, πίσω από τον Oliver Giroud) και την Barcelona, ενώ τα πρώτα του βήματα τα έκανε με τη Monaco.

Με αφορμή λοιπόν τα σημερινά του γενέθλια, ρίχνουμε μία ματιά στα ρεκόρ της ζωής του μεγάλου γάλλου επιθετικού.

● Κατέχει τα περισσότερα "χρυσά παπούτσια" στην Premier League

Υπήρξε ο κορυφαίος σκόρερ της Premier League για τέσσερις σεζόν (2001-02, 2003-04, 2004-2005, 2005-2006), κάτι που δεν έχει καταφέρει κανείς άλλος ποδοσφαιριστής στη σύγχρονη ιστορία (αν μετράμε από το 1992 και μετά που τότε πήρε το όνομα Premier League).

● Ο τέταρτος σκόρερ στην ιστορία της Premier League

Με 175 γκολ στην Premier League, ο Thierry Henry είναι ο τέταρτος κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος, μία θέση που κατέχει μαζί με τον Frank Lampard. Τον περνάνε μόνο οι Alan Shearer (260 γκολ), Andy Cole (187 γκολ) και Wayne Rooney (179 γκολ).  Τα 23 γκολ στην Premier League τα πέτυχε με πέναλτι και 6 με κεφαλιές.

● Η δεύτερη καλύτερη αναλογία γκολ ανά λεπτά συμμετοχής στην Premier League

Τα 175 γκολ του Thierry Henry προήλθαν μέσα από 21,313 αγωνιστικά λεπτά. Σκόραρε δηλαδή κάθε 121.8 λεπτά κατά μέσο όρο. Μόνο ο Sergio Aguero της Manchester City τον ξεπέρασε, με ένα γκολ κάθε 108 αγωνιστικά λεπτά.

O Thierry Henry και τα ρεκόρ της ζωής του SINEAD LYNCH/AFP via Getty Images
Ο Τhierry Henry με τον Arsene Wenger, έχοντας μόλις υπογράψει στην Arsenal, 1999
​​​

● Τα περισσότερα γκολ στο ίδιο ποδοσφαιρικό γήπεδο

Τα 114 από τα 175 γκολ του στην Premier League τα πέτυχε στο Highbury, κάτι που σημαίνει ότι ο Thierry Henry χτυπούσε κυρίως εντός έδρας.

● Ο μόνος ποδοσφαιριστής που σκόραρε περισσότερα από 20 γκολ σε πέντε διαδοχικές σεζόν

Tις σεζόν 2001-2002 με 2005-2006 σκόραρε κατά μέσο όρο 24 γκολ στην Premier League.

● Οι περισσότερες ασίστ με τους New York Red Bulls

Στη δύση της σπουδαίας του καριέρας, πέρασε τέσσερις γεμάτες σεζόν στην ομάδα του αμερικανικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου New York Red Bulls (2010-2014), δείχνοντας δείγματα της κλάσης του σαν σκόρερ (52 γκολ) και δίνοντας 42 ασίστ, ρεκόρ που δεν έχει σπάσει κανείς άλλος μέχρι σήμερα για την ομάδα της Νέας Υόρκης.

● Η θριαμβευτική χρονιά με την Barcelona

Το 2008-2009, η Barcelona, με νέο προπονητή τον Pep Guardiola, κέρδισε τα πάντα, Champions League, πρωτάθλημα Ισπανίας και Copa del Rey. Συμπαίκτες του Henry ήταν οι Lionel Messi και Samuel Eto, δημιουργώντας μία τριάδα-φωτιά που πέτυχε περισσότερα από 100 γκολ (26 από αυτά ο Thierry Henry).

● Σκόραρε εναντίον των 34 από τις 35 αντίπαλες ομάδες στην Premier League

Η μόνη που έμεινε με το ‘παράπονο’ ήταν η Swansea, με την οποία ο Thierry Henry έπαιξε αντίπαλος μόνο για 24 λεπτά. Αν έπαιζε περισσότερα παιχνίδια εναντίον της, σίγουρα θα μιλάγαμε για 35 / 35.

● Περισσότερες ασίστ σε μία σεζόν στην Premier League

Δεν ήταν μόνο ικανότατος σκόρερ, μοίραζε και πολλές ασίστ – έτοιμα γκολ στους συμπαίκτες του. Tο 2002-2003 μοίρασε 20 ασίστ, φέρνοντάς τον στην πρώτη θέση για τις περισσότερες ασίστ από έναν παίκτη μέσα σε μία σεζόν. Ρεκόρ που ισοφάρισε το 2019-2020 ο Kevin De Bruyne της Manchester City.

● Η αήττητη χρονιά με την Arsenal

Τη σεζόν 2003-2004, η Arsenal κέρδισε αήττητη το πρωτάθλημα της Premier League με 26 νίκες, 12 ισοπαλίες και μηδέν ήττες, με τον Thierry Henry να σκοράρει 39 φορές σε όλες τις διοργανώσεις.  


Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Joel Embiid μόλις αποκάλυψε πως πάσχει από παράλυση Bell

"Είχα άσχημες ημικρανίες και νόμιζα ότι δεν ήταν τίποτα...".

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.