Τι έμαθε ο Mo Farah απ' όλα τα χιλιόμετρα που έτρεξε στη ζωή του

Μαθήματα ζωής και σοφίες πολλών χιλιομέτρων από τον Βρετανό πρωταθλητή.

Γράφει: Esquire Editors 03 Σεπτεμβρίου 2018

Βρετανός δρομέας μεγάλων αποστάσεων και πρωταθλητής Ευρώπης, ο Mo Farah μίλησε στο Esquire για όλα όσα του έμαθαν τα άπειρα χιλιόμετρα που έχει διανύσει. 

>Έχω από φυσικού μου μια χαρούμενη φάτσα, αλλά είμαι ευτυχισμένος. Γεννήθηκα για να φέρνω γέλιο.

>Γεννήθηκα στη Σομαλία, μεγάλωσα στο Tζιμπουτί και μετακινήθηκα στη Βρετανία όταν ήμουν 8 ετών. Ως παιδί θυμάμαι πως προσπαθούσα να κάνω φίλους. Αυτό που ήθελα μόνο ήταν καλοί φίλοι.

>Πόσα χιλιόμετρα έχω τρέξει στη ζωή μου; Τρέχω κατά μέσο όρο 180-190 χλμ. την εβδομάδα, οπότε πολλαπλασίασέ τα για όλα τα χρόνια. Ψιλοτρομακτικό το νούμερο, ε; Θα κάτσω να το βγάλω τώρα...

>Είμαι fan του Denzel Washington. To Διά πυρός και σιδήρου του 2004 είναι μία από τις αγαπημένες μου ταινίες.

>Αυτό που πάντα ήθελα ήταν να δουλέψω για κάποια πράγματα και τα κατάφερα. Να έχω ένα ωραίο σπίτι, να μπορώ να υποστηρίξω τα παιδιά μου, να τα ντύνω καλά και να τους δίνω ό,τι τους χρειάζεται. Είναι ωραίο, αλλά εργάστηκα για να το πετύχω. Καμιά φορά φροντίζω και τον εαυτό μου. Έχω μια Jaguar XJL, τη μακριά. Το πρώτο μου αυτοκίνητο ήταν Micra. Τα θυμάσαι; Nissan Micra, μια παλιατζούρα.

>To Differences του Ginuwine ήταν το πρώτο τραγούδι που παίχτηκε στο γάμο μου. Νόμιζα πως ήμουν καλός χορευτής, αλλά αποδείχτηκε πως δεν... Ακούω τα πάντα: Devlin, Wretch 32, Calvin Harris. Και Pink και Tupac. Αν νομίζω πως ο Tupac είναι ζωντανός; Μπα, έχει πεθάνει.

>Λείπω έξι μήνες το χρόνο. Είμαι μακριά από τα παιδιά μου και δεν τα βλέπω πολύ, αλλά αξίζει τον κόπο. Ποτέ δεν κερδίζεις το χρόνο που έχασες, αλλά πόσοι πολύτεκνοι μπορούν να δώσουν στο καθένα από τα παιδιά τους ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο;

>Προσπάθησα να διδαχτώ επικοινωνιακή πολιτική, αλλά τα παράτησα. Θέλω να είμαι ο εαυτός μου και όσο περισσότερο φυσικός γίνεται.

>Αν θα έκανα κλάμπινκ παρέα με τον Usain Bolt; Μπα... Νομίζω πως είμαι λίγο γέρος για τέτοια. Δεν έχω κάνει κλάμπινκ για πολλά χρόνια. Προτιμώ να βγαίνω για ένα καλό δείπνο και συζήτηση.

>Είσαι τόσο καλός όσο στην τελευταία κούρσα σου. Κερδίζεις ή χάνεις, πρέπει να το ξεπερνάς. Δεν πρέπει να κολλάς στα πάντα.

>Κατά πάσα πιθανότητα μπορώ να κάνω γκελάκια με την μπάλα, αλλά θα μου πάρει πολλές προσπάθειες.

>Ο Arsène Wenger είναι πολύ παθιασμένος άνθρωπος. Τον έχω συναντήσει μερικές φορές. Εάν πιστέψει σε κάτι, θα το κάνει να δουλέψει. Μ’ αρέσει αυτό.

>Πέρασα τα νιάτα μου στο δυτικό Λονδίνο. O πατέρας μου ήταν σύμβουλος πληροφορικής και η μητέρα μου νοικοκυρά που μεγάλωνε τέσσερα παιδιά. Εύκολο; Έχω κι εγώ τέσσερα παιδιά και ζορίζομαι.

>Το τρέξιμο με βοήθησε να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο και να γνωρίσω διαφορετικές κουλτούρες.

>Ο δίδυμος αδελφός μου λέγεται Hassan, αλλά δε γυμνάζεται όσο εγώ και δείχνει λίγο διαφορετικός. Η ομιλία μας όμως είναι ίδια.

>Το σπίτι μου είναι πάντοτε το Λονδίνο, αλλά μένω στο Πόρτλαντ. Έχω περισσότερο "χώρο", οι δρόμοι είναι μεγαλύτεροι και είναι πιο χαλαρωτικό. Όταν επιστρέφω στο Λονδίνο, αισθάνομαι λιγάκι πιο "στριμωγμένος", όμως αυτό είναι που αγαπάω σ’ αυτή την πόλη. Ξυπνάω το πρωί, χαζεύω την εφημερίδα μου και βγαίνω να απολαύσω το καλό φαγητό που μου λείπει. Όταν επιστρέφω στις ΗΠΑ, παίρνω μαζί μου σοκολάτες, φακελάκια τσάι, Ribena και φασόλια Heinz. Το Πόρτλαντ είναι στη Δυτική Ακτή και δε βρίσκεις τοστ με φασόλια.

>Τίποτε δεν τσιτώνει τα νεύρα μου. Απλώς δε μου αρέσουν οι αγενείς άνθρωποι. Σεβασμός προς όλους.

>Βαριέμαι μόνος μου. Προτιμώ να είμαι με άλλους ανθρώπους, να χαλαρώνω, να παίζω βιντεοπαιχνίδια. Μπορεί FIFA, μπορεί Pro Evolution Soccer. Όμως το FIFA είναι καλύτερο. Τίποτε άλλο, μόνο ποδόσφαιρο. Δεν παίζω άλλα παιχνίδια.

>Πενήντα πέντε λεπτά πριν από την κούρσα πίνω ένα διπλό εσπρέσο. Καμιά φορά και τριπλό, με λίγη ζάχαρη. Με βοηθάει να είμαι σε εγρήγορση.

>Όταν μεγαλώνεις, βλέπεις τους κολλητούς να καπνίζουν και να κάνουν διάφορα. Εμένα με κράτησε ο αθλητισμός. Έχω όμως εξάρτηση από τη σοκολάτα. Ζάχαρη... αυτό είναι το πρόβλημά μου. Snickers, Frosties, η αγάπη μου τα Maltesers, οτιδήποτε γλυκό.

>Δε με τρομάζει η απόσυρση, η σύνταξη. Έχω καιρό ακόμη. Όμως όλοι θα πεθάνουμε. Δε με τρομάζει ούτε αυτό. Είναι μέρος της ζωής.

>Πιστεύω πως πρέπει να κάνεις θυσίες για να κερδίσεις κάτι – δεν έρχεται αυτό σ’ εσένα, εσύ πρέπει να πας σ’ αυτό που θέλεις.

>Παλιότερα έκανα τα μαλλιά μου ράστα, κοτσίδα ξανθά... οποιοδήποτε είδος κουρέματος. Τώρα ξυρίζω τα μαλλιά μου κάθε τρεις τέσσερις μέρες.

>Αν θέλεις να είσαι fit, η ανάπαυση είναι εξίσου σημαντική. Όχι όμως πολύ. Μην ξαπλώνεις στην πολυθρόνα πίνοντας τσάι.

>Θα ήθελα να μείνω γνωστός ως ο άνθρωπος που κατάφερε όσo περισσότερα μπορούσε στην καριέρα του. Αυτό θα ήθελα να μείνει για μένα. Κάποιος που άρπαξε την ευκαιρία...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Joel Embiid μόλις αποκάλυψε πως πάσχει από παράλυση Bell

"Είχα άσχημες ημικρανίες και νόμιζα ότι δεν ήταν τίποτα...".

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.