Ο Leonard, o Durant και όσα θα κρίνουν τους τελικούς του ΝΒΑ

Hoopfellas, The Ball Hog και Basketball Guru καταθέτουν τις απόψεις τους σχετικά με τους παράγοντες που θα καθορίσουν τις αναμετρήσεις των Raptors με τους Warriors, στην τελευταία πράξη του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ του πλανήτη.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, 31 Μαΐου, Golden State Warriors και Toronto Raptors αναμετρούνται στην Scotiabank Arena της καναδικής πόλης για το πρώτο παιχνίδι των τελικών του ΝΒΑ. Απευθυνθήκαμε σε 3 ειδικούς σχετικά με τα στοιχεία, τα πρόσωπα και τις καταστάσεις που θα καθορίσουν τον νικητή. Ορίστε τι μας είπαν.

Hoopfellas: To pick n' roll, o KD και το συμπληρωματικό cast

Ο Leonard, o Durant και όσα θα κρίνουν τους τελικούς του ΝΒΑΗ pick n' roll άμυνα των Raptors: Ο συνδυασμός των Curry-Green αποτελεί παραδοσιακά ένα από τα βαριά χαρτιά της επίθεσης των Warriors, η αποτελεσματικότητα του οποίου εκτινάσσεται όταν στο παρκέ βρίσκονται floor-spacers όπως ο Thompson και ο Durant. Στους τελικούς της Δύσης, το Πόρτλαντ επέλεξε να παγιδεύσει τον Curry, αναδεικνύοντας ουσιαστικά την ικανότητα του Green να διαβάσει, να επιτεθεί και να δημιουργήσει μετά από short roll, τρέχοντας ως βασικός δημιουργικός πόλος αυτά τα fast breaks μισού γηπέδου (4 εναντίον 3), τα οποία οι πρωταθλητές εκτελούν με τρομερό βαθμό αποτελεσματικότητας. Εδώ θα χρειαστεί προσαρμογή για την άμυνα του Τορόντο η οποία κάποια στιγμή, εάν όχι από την αρχή,  θα πρέπει να χαμηλώσει (εξ ου και η χρησιμότητα μιας πιθανής επιστροφής του Βρετανού φόργουορντ OG Anunoby στη σειρά). Ο Ibaka στο "5" μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα  μια άμυνα αλλαγών αν και νομίζω ότι ο προπονητής των Raptors Nick Nurse οφείλει να πάει πιο βαθιά, παρατάσσοντας ίσως τους Leonard-Siakam ως δίδυμο ψηλών απέναντι στη death lineup του coach Kerr. 

O ρυθμός των αναμετρήσεων: Οι Raptors είναι μία ομάδα που ξέρει να ελέγχει τον ρυθμό μέσα από την άμυνα της και μπορεί να κερδίσει θεωρητικά οποιονδήποτε εισάγοντας το valuing possessions basketball, ειδικά τώρα με τον Leonard σε αυτή την κατάσταση. Με τους Warriors βέβαια αυτό δεν θα είναι τόσο εύκολο. Το Τορόντο οφείλει να προστατέψει τη μπάλα κατεβάζοντας τον αριθμό λαθών του (13.8 σε όρους TOV% [Turnover Percentage] στη κανονική περίοδο) στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο για να μπορέσει να είναι ανταγωνιστικό απέναντι σε ένα σύνολο που θερίζει στο ανοιχτό γήπεδο.

ΚΑΟΥΑΙ ΛΕΟΝΑΡΝΤ

Το supporting cast του Leonard: Οk, οι GSW έχουν συγκεντρώσει στο Όκλαντ ίσως τον βαρύτερο επιθετικό οπλισμό που έχει ιστορικά αυτή η λίγκα όμως το κλειδί στο μεγαλείο αυτής της ομάδας αφορά την εξαιρετική -και υψηλού IQ- άμυνα της, η οποία φέτος είχε σκαμπανεβάσματα αλλά παραμένει ένα ισχυρό άρμα μάχης για τον coach Kerr. Οι Warriors θα επιτεθούν στα μετόπισθεν στον Kawhi Leonard, πετώντας στο τραπέζι διαφορετικά χαρτιά που κάθε φορά θα σκοπεύουν να αλλάξουν τη φύση του επιθετικού του ρεπερτορίου, με σκοπό να χαμηλώσουν όχι το παραγωγικό του νούμερο αλλά τους δείκτες αποτελεσματικότητας του. Ο σιωπηλός δολοφόνος των Καναδών θα χρειαστεί βοήθεια και αρκετά ζευγάρια έτοιμα χέρια όταν θα αναγκαστεί να βγάλει τη μπάλα από επάνω του. Αυτομάτως γίνεται κατανοητό ότι αρκετοί παίχτες του Nurse οφείλουν να βγουν στη "μεγάλη σκηνή" εάν οι Raptors θέλουν να είναι ανταγωνιστικοί, τραβώντας τη σειρά μακριά. Θα έχει ενδιαφέρον το κατά πόσο ο βετεράνος Marc Gasol (η παρουσία του σε μια σειρά ειδικών συνθηκών μπορεί να βρεθεί σε συνάρτηση με την αντίστοιχη του τραυματία Cousins) μπορεί να αποτελέσει παραγωγικό πυλώνα. Ο Ισπανός σέντερ μέχρι στιγμής στα playoffs έχει ευστοχήσει περισσότερα τρίποντα (28) από δίποντα (27) ενώ το 55% των πόντων του έρχεται έξω από τη γραμμή των τριών πόντων.

Ο παράγοντας Durant: Είναι η ασφάλεια των Warriors στα δύσκολα και αυτός που μετατρέπει μια πραγματικά σπουδαία ομάδα σε φονική μηχανή. Η τελευταία ενημέρωση λέει ότι υπάρχουν κάποιες πιθανότητες να παίξει, τουλάχιστον στο δεύτερο ματς. Μπορεί αυτό που ορίζουμε ως brand of basketball των GSW χωρίς τον Durant (αναπτυξιακή βάση η κυκλοφορία της μπάλας και χρήση της κίνησης μακριά από τη μπάλα ως δημιουργικό εργαλείο) να είναι πιο θελκτικό στο μάτι και πιο συμβατό με τις σύγχρονες επιταγές του αθλήματος, όμως το ΝΒΑ είναι η λίγκα των σταρ. Ο  Durant είναι ένας από τους μεγαλύτερους που υπάρχουν σήμερα.

Ο Steph Curry: Γιατί απλά είναι ο Steph Curry. Οι Raptors δεν έχουν στην πραγματικότητα τον παίκτη που μπορεί να τον σταματήσει. Και αυτοί οι τελικοί ίσως είναι η δική του στιγμή. 

Περισσότερο Hoopfellas εδώ και εδώ.

The Ball Hog: H μάχη των πάγκων, το know how και ο παράγοντας Gasol

THE BALL HOGΟ Kevin Durant: Οι Warriors ανακοίνωσαν ότι ο KD θα χάσει το πρώτο παιχνίδι, όμως σύμφωνα με τα τελευταία νέα, ταξίδεψε στον Καναδά. Το αν το έκανε για να είναι κοντά στους συμπαίκτες του, ή πρόκειται να παίξει στο game 2, μένει να φανεί. Το πόσα παιχνίδια θα χάσει ο Durant πάντως, αναμένεται να καθορίσει την έκβαση αλλά και το πόσο θα τραβήξουν οι τελικοί. Οι Raptors πήραν δυο προκρίσεις με ομάδες που έχουν στις τάξεις τους All-NBA παίκτες (Embiid, Γιάννης), όμως η προσθήκη του Durant στους ήδη "καυτούς" Warriors των "Splash Brothers" Steph Curry και Klay Thompson, και του αναγεννημένου Draymond Green, θα κάνει τον στόχο του πρωταθλήματος για το Τορόντο σχεδόν ανέφικτο.

ΜΑΡΚ ΓΚΑΣΟΛ

Η μάχη των πάγκων: Ποιος θα επικρατήσει σε αυτήν; Στις τέσσερις σερί νίκες κόντρα στους Bucks, οι Καναδοί είδαν έξι φορές κάποιον παίκτη από τον πάγκο να γράφει διψήφια νούμερα, την στιγμή που στα πρώτα δυο παιχνίδια και σε όλη τη σειρά με τους Sixers, αυτό έγινε μόλις τρεις- όλες από τον Serge Ibaka. Ό,τι και αν κάνει ο Kawhi Leonard, κόντρα στους Warriors μόνος του δεν θα φτάσει. H άνοδος που είδαμε από παίκτες των Raptors όπως οι Norman Powell, Fred VanVleet, καθώς και η άμυνα του Ibaka θα πρέπει να είναι εκεί κάθε βραδιά.

Ο X-factor Gasol: Εφόσον ο Cousins δεν παίξει στη σειρά, ο Marc Gasol έχει τη δυνατότητα να αποδειχτεί σοβαρός -αστάθμητος- παράγοντας προς όφελος των Καναδών. Ο Ισπανός είναι εξαιρετικός αμυντικός, ικανότατος πασέρ και το εμπόδιο του Looney δεν θα τον προβληματίσει. Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά αξιόπιστος από το τρίποντο και το spacing που κάνει μαζί με τον Danny Green, ανοίγει το χώρο στις εφορμήσεις προς το καλάθι των Lowry-Leonard αλλά και στο παιχνίδι του Siakam.

Το know how: Οι Warriors, μετά από μια πενταετία, έχουν το know how τέτοιων παιχνιδιών και αυτό φάνηκε στη σειρά με τους Blazers, όταν σε τρία από τα τέσσερα παιχνίδια ανέτρεψαν διαφορά 17 πόντων. Οι Raptors για να φτάσουν εδώ απέκλεισαν δυο εξαιρετικές ομάδες, που όμως δεν έχουν ακόμα εμπειρία πρωταθλητισμού και, από ό,τι φάνηκε, η πείρα του Leonard έκανε τη διαφορά. Για να διεκδικήσουν όμως τις πιθανότητές τους στους τελικούς, θα πρέπει να κάνουν μια σχεδόν τέλεια σειρά, χωρίς τα κενά διαστήματα που είχαν με τους 76ers αλλά και χωρίς να επιτρέψουν στους εαυτούς τους να ψαρώσουν από την κρισιμότητα των καταστάσεων, αρπάζοντας όλες τις ευκαιρίες που θα τους δώσουν οι GSW.

Περισσότερο The Ball Hog εδώ και εδώ.

Basketball Guru: O Iguodala, οι αντοχές και οι κατοχές

BASKETBALL GURUΟ δαιμονισμένος Steph Curry: Ο Steph Curry παίζει πραγματικά σαν τέτοιος. Οι Raptors διέπρεψαν σε μία προσαρμοσμένη άμυνα πάνω στον Γιάννη, όμως οι Warriors πασάρουν καλύτερα από τους Bucks και έτσι κάθε double team ή βοήθεια ενδέχεται να τιμωρηθεί με ελεύθερο σουτ. Πώς άραγε θα περιοριστεί ο Steph αν δεν πάει πάνω του ο Leonard, όπως συνέβη κάποτε με τον Lebron;

Η παρουσία (ή μη) του Kevin Durant: Κακά τα ψέμματα, η εμφάνιση ή μη του KD και πολύ περισσότερο η φόρμα στην οποία θα βρεθεί, είναι αρκετά σημαντικά. Οι Warriors έπαιξαν πολύ καλά χωρίς αυτόν μέχρι τώρα, όμως το πρωτάθλημα του 2017 μαρτυρά ότι τον χρειάζονται. Πιθανώς μιλάμε για τον καλύτερο παίκτη του κόσμου, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει τις ισορροπίες.

Οι κατοχές των Warriors και τα ποσοστά των Raptors:  Θεωρώ τρομερά δύσκολο για τους Raptors να κατεβάσουν τον ρυθμό των GSW κάτω από τις 96-97 κατοχές. Κατέβασαν εκεί τους Bucks και τους κέρδισαν, όμως οι πρωταθλητές στα play-offs παίζουν σε αυτό ακριβώς το τέμπο και αισθάνονται πάρα πολύ άνετα. Πιο κάτω δεν πάει. Συνεπώς, οι Raptors πρέπει να ευστοχήσουν. Έχουν μέχρι στιγμής ποσοστό 51%, που μάλλον θα πρέπει να ανέβει κατά 3-4 μονάδες, δηλαδή στα επίπεδα της κανονικής περιόδου.

Η ευστοχία του Andre Iguodala: Όλες οι ομάδες που αντιμετωπίζουν τους Warriors, δίνουν το σουτ στον Ιguodala, διότι πολύ απλά κάτι πρέπει να δώσεις. Εκείνος όμως, στα φετινά playoffs σουτάρει με 37% από το τρίποντο και με 60% στα σουτ εντός πεδιάς, που αποτελεί ρεκόρ καριέρας. Αν συνεχίσει έτσι και στους τελικούς, η επίθεση των Warriors δεν θα έχει αδύνατο σημείο, τουλάχιστον στο βασικό της σχήμα της.  

ΙΓΚΟΥΟΝΤΑΛΑ

Οι αντοχές του Leonard: Το πόσο θα αντέξει δηλαδή. Το σύνολο του Kerr, ειδικά αν επιστρέψει ο Durant, μπορεί να βγάλει απέναντι στους Raptors τα κλασικά του small-ball σχήματα, τα οποία μετατρέπουν την άμυνα του σε πυρηνικό όπλο. Δεδομένων και των αρμοδιοτήτων που έχει ο Kawhi στην επίθεση, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα αντέξει να κάνει τα πάντα στους ίδιους υψηλούς ρυθμούς, εάν η σειρά τραβήξει σε βάθος. Ακούγεται κάπως οξύμωρο, αλλά ίσως οι Καναδοί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να επικρατήσουν σε λίγα παιχνίδια, παρά σε πολλά. 

Περισσότερο Basketball Guru εδώ και εδώ.


Μέχρι το πρώτο τζάμπολ των τελικών του ΝΒΑ, μπορείς να διαβάσεις για τις απογοητεύσεις του φετινού ΝΒΑ, τον Kareem Abdul-Jabbar και όλα όσα κάνουν μοναδικό τον Zion Williamson.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος