Roger Federer, για πρώτη φορά ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής στον κόσμο

Η χρυσή 20άδα των αθλητών για το 2020 σύμφωνα με το Forbes.

Οι αποδοχές των καλύτερα αμειβομένων αθλητών στον κόσμο συρρικνώθηκαν για πρώτη φορά σε διάστημα 4 ετών, σύμφωνα με την κατάταξη του Forbes για το 2020, καθώς ο κορονοϊός σάρωσε τα αθλήματα και ακύρωσε ή ανέβαλε πολλές κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις για πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι 100 πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές κέρδισαν συνολικά φέτος 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό μειωμένο κατά 9% σε σύγκριση με το 2019. Ήταν η πρώτη μείωση από το 2016, οπότε οι μπόξερ Floyd Mayweather και Manny Pacquiao είχαν στρεβλώσει το αποτέλεσμα εξαιτίας των 400 εκατ. δολαρίων που είχαν συγκεντρώσει από την μεταξύ τους "Μάχη του Αιώνα" τον Μάιο του 2015.

Την πρώτη θέση στη λίστα κατέκτησε φέτος για πρώτη φορά ο Roger Federer, με κέρδη προ φόρων ύψους 106 εκατ. δολαρίων, ξεπερνώντας τον Cristiano Ronaldo και τον Lionel Messi, που αντάλλαζαν τα "σκήπτρα" τα τρία από τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Τα δύο είδωλα του ποδοσφαίρου συγκέντρωσαν αθροιστικά 209 εκατ. δολάρια τους περασμένους 12 μήνες, που αντιστοιχεί σε πτώση 28 εκατ. δολ. από το 2019, εξαιτίας της περικοπής των αποδοχών που αποφάσισαν πολλοί ευρωπαϊκοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι μετά τη διακοπή των πρωταθλημάτων τον Μάρτιο.

Οι διάσημοι χορηγοί του Roger Federer πληρώνουν μεταξύ 3 και 30 εκατ. δολάρια ετησίως για συμφωνίες με τον κορυφαίο Ελβετό τενίστα.

Ο Federer, ο οποίος διαθέτει το καλύτερο χαρτοφυλάκιο διαφημιστικών συμβολαίων στον χώρο των σπορ, είναι μόλις ο ένατος αθλητής που "προσγειώθηκε" στο Νο 1 της κατάταξης από το 1990, το έτος που το Forbes άρχισε να καταγράφει τα κέρδη των αθλητών. Είναι επίσης ο πρώτος τενίστας στην ιστορία των 30 ετών που έφτασε στο νούμερο 1 αφού κέρδισε 100 εκατομμύρια δολ. εκτός γηπέδου, χάρη στις συμφωνίες με τις Uniqlo, Credit Suisse και Mercedes-Benz και άλλους 10 συνεργάτες. Ο Ronaldo κέρδισε 45 εκατομμύρια δολ. από τη Nike, την Altice, την Herbalife και τη δική του μάρκα CR7, ενώ ο Messi κέρδισε 32 εκατομμύρια δολάρια από τις Adidas, MasterCard και PepsiCo.

Στη φετινή λίστα εντάχθηκαν αθλητές από 21 χώρες και 10 αθλήματα, καθώς και δύο γυναίκες -η Naomi Osaka και η Serena Williams. Είναι η πρώτη φορά που η λίστα φιλοξενεί πάνω από 1 γυναίκες από το 2016, οπότε είχαν μπει στη λίστα η Williams με τη Maria Sharapova. Η Osaka, που κέρδισε 3,4 εκατ. δολάρια από τουρνουά, είναι ακόμη μία κάτοχος ονειρικών συμβολαίων, συλλέγοντας 34 εκατ. δολάρια από brands όπως οι Nike, Nissan Motor και Procter & Gamble. Καμία άλλη γυναίκα από οποιοδήποτε άλλο άθλημα, πλην του τένις, δεν έχει καταφέρει ποτέ να ενταχθεί σε αυτή την ελίτ.

Ενώ οι παίκτες του NBA κυριαρχούν στη λίστα σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο άθλημα (μεταξύ αυτών και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο), οι παίκτες του NFL (πρωτάθλημα αμερικανικού ποδοσφαίρου) είχαν την καλύτερη χρονιά χάρη στην εκκίνηση της σεζόν στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού που τους άφησε ανεπηρέαστους από την πανδημία. Συνολικά 31 αστέρες του αμερικανικού ποδοσφαίρου κατάφεραν να μπουν στη λίστα, έναντι 19 έναν χρόνο πριν. Αντίθετα, οι παίκτες του MLB (πρωτάθλημα μπέιζμπολ των ΗΠΑ) δέχτηκαν το μεγαλύτερο "χτύπημα" μετά την αναβολή του Opening Day τον Μάρτιο: μόνο ένας επαγγελματίας παίκτης μπέιζμπολ, ο πίτσερ των Los Angeles Dodgers Clayton Kershaw, μπήκε στη λίστα, έναντι 15 παικτών το 2019.

Με τους αγώνες Nascar και το γερμανικό ποδόσφαιρο να είναι οι μόνες μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που έχουν αποκατασταθεί, η κατρακύλα των κερδών αναμένεται να συνεχιστεί και την περίοδο της νέας κατάταξης του Forbes.

Ακολουθούν, οι 20 πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές για το 2020.

#1 Roger Federer  106,3 εκατ. δολ
#2 Cristiano Ronaldo 105 εκατ. δολ
#3 Lionel Messi  104 εκατ. δολ
#4 Neymar 95,5 εκατ. δολ
#5 LeBron James 88,2 εκατ. δολ
#6 Stephen Curry  74,4 εκατ. δολ
#7 Kevin Durant  63,9 εκατ. δολ
#8 Tiger Woods  62,3 εκατ. δολ
#9 Kirk Cousins  60,5 εκατ. δολ
#10 Carson Wentz 59,1 εκατ. δολ
#11 Tyson Fury  57 εκατ. δολ
#11 Russell Westbrook 57  εκατ. δολ
#13 Lewis Hamilton 54 εκατ. δολ
#14 Rory McIlroy 52  εκατ. δολ
#15 Jared Goff 49 εκατ. δολ.
#16 Conor McGregor 48 εκατ. δολ.
#17 James Harden 47,8 εκατ. δολ.
#18 Giannis Antetokounmpo 47,6 εκατ. δολ.
#19 Anthony Joshua 47 εκατ. δολ.
#20 Deontay Wilder 46,5 εκατ. δολ.

Από: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.