Η ασταμάτητη Megan Rapinoe

Η 33χρονη Αμερικανίδα είναι μία από τις κορυφαίες παίκτριες ποδοσφαίρου του πλανήτη. Παράλληλα, αποτελεί και μία κινητή επανάσταση. Έχει όμως τους λόγους της και δεν διστάζει να τα βάλει μέχρι και με τον Donald Trump.

Σε περίπτωση που δεν έχει τύχει να ακούσεις ή πολύ περισσότερο να δεις κάτι, αυτή την εποχή διεξάγεται στα γήπεδα της Γαλλίας το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Γυναικών, που βρίσκεται στην προημιτελική του φάση και ολοκληρώνεται στις 2 Ιουλίου. Το σημαντικότερο διεθνές τουρνουά του γυναικείου ποδοσφαίρου διοργανώνεται ανά τετραετία από το 1991 και στην τρέχουσα μορφή του περιλαμβάνει 24 ομάδες.

Η πολυνίκης του θεσμού είναι η εθνική ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με τρεις κατακτήσεις και, εν αντιθέσει με την αντρική ομάδα, θεωρείται διαχρονικά μία σημαντική ποδοσφαιρική δύναμη. Στις 28 Ιουνίου, η ομάδα των ΗΠΑ αντιμετωπίζει τη διοργανώτρια Γαλλία στον προημιτελικό και όλα τα φώτα θα είναι στραμμένα επάνω στην Megan Rapinoe. Όχι μόνο για αγωνιστικούς λόγους. 

Ποια είναι η Megan Rapinoe

Η γεννημένη στις 5 Ιουλίου 1985 στο Ρέντινγκ της Καλιφόρνια Megan Anna Rapinoe αγωνίζεται ως μεσοεπιθετικός στους Seattle Reign και στην εθνική ομάδα των ΗΠΑ. Εδώ και μία δεκαετία συγκαταλέγεται στις κορυφαίες παίκτριες του πλανήτη, έχοντας κατακτήσει μεταξύ άλλων Μουντιάλ (2015) και Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο (2012). Μαζί με τις Carli Lloyd και Alex Morgan συμπληρώνει την τριάδα των αρχηγών της εθνικής.


Το 2012, η Megan Rapinoe έκανε το coming out της ενώ από το 2016 διατηρεί δεσμό με την δημοφιλή μπασκετμπολίστρια του WNBA Sue Bird.


Παραμένει μέχρι σήμερα η μοναδική -σε άντρες και γυναίκες- που έχει σκοράρει με απευθείας κόρνερ σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Μεταξύ των εταιρειών που τη στηρίζουν βρίσκονται η Nike, η Samsung και η DJO Global. Τον Ιούλιο του 2012, η Rapinoe κάνει το coming out σε συνέντευξή της στο περιοδικό Out, ενώ από το 2016 διατηρεί δεσμό με την δημοφιλή μπασκετμπολίστρια Sue Bird. Οι δύο τους μάλιστα πόζαραν για το εξώφυλλο του ESPN's Body Issue, πριν από περίπου ένα χρόνο.

Η ασταμάτητη Megan Rapinoe

Έχει έντονη φιλανθρωπική και ανθρωπιστική δράση και είναι μέλος της πρωτοβουλίας του Juan Mata "Common Goal". Εκτός από όλα τα παραπάνω, η Rapinoe είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα και δυναμική προσωπικότητα που ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν έχει εκφράσει την άποψή της για όλα τα καλά, τα άσχημα και τα περίεργα που συμβαίνουν στη χώρα της, παίρνοντας θέση υπέρ των "αδυνάτων" - έτσι τουλάχιστον όπως τους έχουν στο μυαλό τους τύποι σαν τον ανεκδιήγητο Donald Trump.

Τα media στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού την έχουν πολλάκις χαρακτηρίσει ως μία "διαμαρτυρία με πόδια", που όμως "σε αναγκάζει να ασχοληθείς με ευαίσθητα ζητήματα". Μοιραία έχει εκείνους που τη λατρεύουν και αυτούς που λατρεύουν να τη μισούν.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Megan Rapinoe (@mrapinoe) on

Όλοι όμως, ανεξαρτήτως του αν ταυτίζονται ή συμφωνούν με τις απόψεις της, συμφωνούν σε ένα πολύ συγκεκριμένο πράγμα: Η ανυπακοή και το επαναστατικό της πνεύμα είναι κάποιες από τις βάσεις της σπουδαίας παράδοσης των ΗΠΑ στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Το ομοσπονδιακό πρόγραμμα έχει χτιστεί πάνω σε γυναίκες με έντονο χαρακτήρα, ιδιαίτερη προσωπικότητα και ειλικρίνεια. Έχει δημιουργηθεί ακριβώς για να καταπολεμήσει τις προκαταλήψεις, τις διακρίσεις και τα όρια για το τι μπορεί να κάνει και μέχρι πού μπορεί να φτάσει μία αθλήτρια.

Κόντρα στις διακρίσεις και τον Trump

Η Rapinoe είναι ένα άκρως αντιπροσωπευτικό προϊόν όλης αυτής της επαναστατικής διαδικασίας, που ξεκινά από τον σχολικό αθλητισμό και το κολέγιο για να καταλήξει στο επαγγελματικό πρωτάθλημα των ΗΠΑ. Η 33χρονη σταρ της εθνικής ομάδας αποτελεί παράλληλα μία από τις πρώτες που διαμαρτυρήθηκαν για τις τεράστιες αποκλίσεις στους μισθούς ενώ στηρίζει αρκετές LGBT οργανώσεις.

ΜΕΓΚΑΝ ΡΑΠΙΝΟ 3

H Rapinoe έχει στηρίξει ανοιχτά τον Colin Kaepernick, γονατίζοντας κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου

Όπως εύκολα μπορείς να αντιληφθείς, τέτοιες προσωπικότητες δεν είναι και ακριβώς συμπαθείς στον Πρόεδρο Trump, που η αλήθεια είναι ότι έχει απέναντί του -ευτυχώς- σχεδόν όλο τον αμερικάνικο αθλητικό κόσμο: Ο Colin Kaepernick, ο LeBron James, όλοι οι Golden State Warriors, οι αδερφές Williams είναι μόνο κάποιες από τις δημοφιλέστερες προσωπικότητες που έχουν ταχθεί ανοιχτά εναντίον των απόψεων του Trump. Σε αυτά τα πρόσωπα έρχεται να προστεθεί και η Rapinoe, η οποία δεν τραγουδά τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ κατά την παρουσίαση των ομάδων πριν από τη σέντρα του κάθε παιχνιδιού στις διεθνείς διοργανώσεις αλλά και στο αμερικανικό πρωτάθλημα.

Έχει γονατίσει κι αυτή στο παρελθόν, όπως πολλοί αθλητές, στηρίζοντας τον Kaepernick και εξακολουθεί να κρατά τα χείλη της ερμητικά κλειστά κατά την ανάκρουση του The Star-Spangled Banner, εν αντιθέσει βέβαια με το όσα ακολουθούν κάθε ματς και τις δηλώσεις της. "Δεν υπάρχει περίπτωση να επισκεφτώ τον γαμ..νο το Λευκό Οίκο σε περίπτωση επιτυχίας" ανέφερε μετά τον προημιτελικό με την Ισπανία πριν λίγες ημέρες και αφού προηγουμένως είχε σκοράρει και τα δύο τέρματα των ΗΠΑ, στη νίκη με 2-1. Την ασίστ έδωσε ο ίδιος ο Trump που ανέφερε πως "είναι απαράδεκτο που η Rapinoe δεν τραγουδά τον εθνικό ύμνο", ενώ τοποθετήθηκε εκ νέου μετά τα όσα είπε η 33χρονη διεθνής.

 

Πριν από αυτά, έχουν προηγηθεί εξίσου θορυβώδεις τοποθετήσεις. "Σαν gay πολίτης των ΗΠΑ γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει να κοιτάς τη σημαία και να γνωρίζεις ότι δεν μπορούν να προστατευτούν όλες σου οι ελευθερίες. Το ίδιο ισχύει και για ανθρώπους με διαφορετικό χρώμα. Το να μιλάς και να υποστηρίζεις είναι κάτι πραγματικά δυνατό". Η Rapinoe δεν είναι σε καμία περίπτωση ένας "αθλητικός μάρτυρας" όπως ο Kaepernick. Είναι όμως μία ακόμη επαναστάτρια, αναγκαία αν θέλεις τη γνώμη μου, για όλες εκείνες τις φωνές που υπάρχουν αλλά δεν μπορούν να ακουστούν στην Αμερική του Trump. Μία γυναίκα που έχει δουλέψει πολύ σκληρά στην καριέρα της, ζει τη ζωή που θέλει αλλά και που παράλληλα αρνείται να παίξει με τους απαρχαιωμένους, καλοπροαίρετους και ευγενικούς κανόνες που επιτάσσει ένα μάλλον λανθασμένα δομημένο κοινωνικό πρότυπο. Αγαπά τη χώρα της αλλά δεν κλείνει μάτια και αυτιά της σε όλα όσα γίνονται γύρω της - πολλά εκ των οποίων επηρεάζουν και τη δική της καθημερινότητα. 

ΜΕΓΚΑΝ ΡΑΠΙΝΟ 5

Η Megan Rapinoe είναι μία πραγματικά σπουδαία παίκτρια ποδοσφαίρου και το όνομά της θα μείνει στην αθλητική ιστορία. Είναι όμως και ένας άνθρωπος-καθρέφτης των όσων γίνονται γύρω της. Απλή, άβολη και αναπόφευκτη.


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος