Οι καλύτερες τραγικωμωδίες της TV

Οι εποχές που ζούμε είναι για γέλια και για κλάματα. Κάτι που αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στη σημερινή τηλεόραση.

Αλήθεια, τι ακριβώς είναι μία τραγικωμωδία και γιατί έχoυν τόση ζήτηση οι τραγικωμωδίες σήμερα στο τηλεοπτικό κοινό; Όταν ο Μάκης Παπαδημητρίου είχε μιλήσει στο ελληνικό Esquire για το Πέτρες στις τσέπες του, μία από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις στο ελληνικό θέατρο τα τελευταία χρόνια, είχε περιγράψει άθελά του τον όρο: "Η επιτυχία της παράστασης πιστεύω πως βασίστηκε στο ότι την κάναμε γρήγορη, αστεία και με την ιστορία να σου μένει, να την κουβαλάς μαζί σου, να τη θυμάσαι και την επόμενη μέρα, ακόμα κι αν είσαι από εκείνους τους θεατές που δεν τους άγγιξε το προσωπικό χιούμορ που έχουμε εντάξει σ’ αυτήν".

Γρήγορη και χιουμοριστική είναι τα στοιχεία που δανείζεται από την κωμωδία η τραγικωμωδία ενώ το δράμα μπαίνει στο παιχνίδι μέσα από δυνατές, ανθρώπινες ιστορίες που χαράσσονται στο μυαλό των θεατών. Δε χωρά αμφιβολία πως τα τελευταία χρόνια τα όσα ζούμε σε παγκόσμιο επίπεδο είναι για γέλια και για κλάματα. Έτσι, οι τραγικωμωδίες (ή κωμικοτραγωγίες) ταιριάζουν κουτί καθώς αφηγούνται τις ιστορίες από τον θαυμαστό καινούργιο κόσμου του 21ου αιώνα. Κάτι, δηλαδή, που αποτυπώνεται ιδανικά στις κορυφαίες τηλεοπτικές τραγικωμωδίες που ακολουθούν. 

Russian Doll (Netflix)

Πόσο τρομακτικό είναι να βιώνεις ξανά και ξανά τον θάνατό σου;  Η Nadia Vulvokov (Natasha Lyonne) ζει το βράδυ της μαρμότας καθώς χάνει τη ζωή της συνεχώς όσο προσπαθεί να ξεφύγει από τη χρονοδίνη μέσα στην οποία παγιδευτεί. Είναι τα 36α γενέθλιά της, γίνεται ένα πάρτι για χάρη της αλλά εκείνη -τι κρίμα;- σκοτώνεται με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους που ακροβατούν με την απόλυτη γελοιότητα. Ανάμεσα στις κωμικές σεκάνς, ο φόβος του θανάτου και η καθημερινή τοξικότητα μιας γυναίκας που δεν έχει βρει τι ακριβώς θέλει στη ζωή της δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα γεμάτο ξεκαρδιστικά γέλια και πικρές συνειδητοποιήσεις. 

Fleabag (Prime Video)

"Πέρασα το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικής μου ζωής χρησιμοποιώντας το σεξ για να αντικρούσω το εκκωφαντικό κενό που υπήρχε μέσα στην καρδιά μου" λέει η βασική χαρακτήρας της Phoebe Waller-Bridge στη δεύτερη σεζόν του Fleadbag, λίγο πριν βάλει τα γέλια και πει "Είμαι πολύ καλή σε αυτό". Ο ορισμός της τραγικωμωδίας με άλλα λόγια και μία σειρά που έχει γράψει ήδη ιστορία με το κατάμαυρο χιούμορ, τους γοητευτικά αντιπαθητικούς χαρακτήρες και τις σκληρές αλήθειες που αφήνει να αναδυθούν στην επιφάνεια. Όσο για τη Βρετανίδα δημιουργό του Fleabag; Το tv show ήτα το εισιτήριό της για τον μαγικό κόσμο του Χόλιγουντ και το franchise του James Bond.

Bojack Horseman (Netflix)

Τι δουλειά έχει ένα νιχιλιστικό ανθρωπόμορφο άλογο σε ένα σύμπαν όπου η κατάθλιψη και η κενότητα στις ανθρώπινες σχέσεις παίζουν τον βασικό ρόλο; Το ίσως πιο ενήλικο κινούμενο σχέδιο όλων των εποχών δια χειρός Raphael Bob-Waksberg είναι πολύ απλά ένα αριστούργημα - που ισορροπεί με απόλυτη επιτυχία ανάμεσα στο μηδέν και το άπειρο της σύγχρονης ζωής, εκεί δηλαδή που δεν ξέρεις ποτέ αν πρέπει να κλάψεις ή να γελάσεις.

Barry (HBO)

Να σου συστήσουμε τον Bill Hader, έναν από τους καλύτερους κωμικούς που διαθέτουν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες. O 42χρονος ηθοποιός, αφού πρώτα ακόνισε τις ικανότητές του και έδειξε το αδιαμφησβήτό  ταλέντο του στο Saturday Night Live, αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα: Να δημιουργήσει κάτι τελείως δικό του. Και εγένετο Barry, μία βραβευμένη με Emmy τραγικωμωδία όπου ένας μανιακός δολοφόνος κάνει μαθήματα υποκριτικής έχοντας το κρυφό όνειρό να γίνει μία μέρα ηθοποιός - απλά στο ενδιάμεσο, πρέπει να σκοτώνει για να ζήσει.

I May Destroy You (HBO)  

Η Michaela Coel είναι η νέα ανερχόμενη δύναμη στην βρετανική -και όχι μόνο- τηλεόραση. Το I May Destroy You, όπου μία κοπέλα προσπαθεί να βρει τι έγινε εκείνο το βράδυ που τη νάρκωσαν και της επιτέθηκαν σεξουαλικά σε ένα μπαρ, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για αυτό. Η σειρά που ρίχνει φως σε δύσκολο σύγχρονα προβλήματα (διαλυμένες οικογένειες, σεξουαλικές προδοσίες, μοναξιά) καταφέρνει να εναλλάσσει με μαεστρία σκηνές ξεκάθαρα κωμικές με σκηνές που σου ρίχνουν γροθιές στο στομάχι. Ή με άλλα λόγια ενώνει ιδανικό το κωμικό με το τραγικό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.