Αξίζει να εγκαταλείψεις το Spotify για το Apple Music;

Όλα όσα πρέπει να λάβεις υπόψη σου μετά το #cancelspotify και πριν αρχίσεις να πληρώνεις για να ακούς μουσική.

Εν μέσω του σάλου που έχει προκύψει έπειτα από τη στήριξη του podcaster Joe Rogan από το Spotify, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως αντιεμβολιαστής και κατηγορείται πλέον ανοιχτά για τη μετάδοση fake news, ίσως να σκέφτεσαι να προσδεθείς στο άρμα του #cancelspotify και να αναζητήσεις κάποια άλλη συνδρομητική πλατφόρμα streaming για να ακούς μουσική. Μετά το Spotify Premium, το Apple Music αποτελεί τη 2η πιο δημοφιλή επιλογή. Δες στη συνέχεια του άρθρου, με ψύχραιμη ματιά και επιχειρήματα, πού υπερτερεί κάθε πλατφόρμα και που όχι και αποφάσισε ανάλογα (και) με τη χρήση στην οποία στοχεύεις.

Γιατί το δωρεάν Spotify δεν αρκεί 

Το Spotify το απλό, όχι το Premium, αποτελεί τη μόνη πλατφόρμα με δωρεάν πρόσβαση στον μουσικό της κατάλογο. Αυτό, όμως, δεν κάνει την επιλογή απλή. Κι αυτό γιατί ο ήχος του δωρεάν Spotify δεν είναι υψηλής ποιότητας, οι διαφημίσεις διακόπτουν την εμπειρία ακρόασης, αρκετά από τα albums και τις playlists μπορείς να τα ακούσεις μόνο σε shuffle και υπάρχει το όριο των έξι παραλήψεων ανά ώρα. Κοινώς, αν αγαπάς τη μουσική, μάλλον θα πρέπει να πληρώσεις. 

Το κόστος κάθε πλατφόρμας

Τόσο το Spotify Premium όσο και το Apple Music προσφέρουν μία δωρεάν δοκιμαστική περίοδο χρήσης. Στο πρώτο, διαρκεί 1 μήνα και στο δεύτερο 3 μήνες (οπότε, εδώ το Apple Music συμφέρει). Στη συνέχεια, το κόστος είναι το ίδιο και για τις δύο πλατφόρμες: 6,99 Ευρώ ανά μήνα, ενώ μπορείς να διακόψεις τη συνδρομή σου οποιαδήποτε στιγμή θελήσεις - κάτι που, αν είσαι συνδρομητής της premium έκδοσής του, κάνει το #cancelspotify πιο εύκολο. Να αναφερθεί, βέβαια, ότι το Spotify Premium παρέχει ειδικά πακέτα σε φοιτητές, ζευγάρια και οικογένειες, ενώ το Apple Music σε φοιτητές και οικογένειες. 

Ντιζάιν

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα καθώς έχουμε να κάνουμε με τη μέρα και τη νύχτα. Το Spotify είναι μαύρο κι άραχλο ενώ το Apple Music ξεχωρίζει για τον καθαρό, λευκό σχεδιασμό του. Αν είσαι, βέβαια, fan του μαύρου και σε ψήνει περισσότερο το Apple Music, μπορείς να το χαρείς στη μαύρη του version, ενεργοποιώντας τη σκούρα εμφάνιση στις ρυθμίσεις οθόνης και φωτεινότητας του iPhone σου. Κι εδώ κερδίζει το Apple Music. Κατά τ' άλλα, πάντως, και οι δύο πλατφόρμες είναι 'όμορφες' και σχεδιασμένες για ευκολία στην πλοήγηση.

Αξίζει να εγκαταλείψεις το Spotify για το Apple Music; Getty Images
Ο Jimmy Iovine ανακοινώνει τη δημιουργία του Apple Music, στις 8 Ιουνίου του 2015.

Συμβατότητα με άλλες συσκευές

Μπορείς να χρησιμοποιείς τόσο το Spotify όσο και το Apple Music σε αρκετά περιβάλλοντα και συσκευές, πέραν του τηλεφώνου σου: Σε έξυπνες τηλεοράσεις και ηχεία, τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σου (μέσω εφαρμογής για υπολογιστές ή απλώς ενός browser), κονσόλες gaming και το αυτοκίνητό σου. Tο Spotify θεωρείται ότι είναι συμβατό με περισσότερες συσκευές, ενώ το Apple Music ότι προσφέρει εμπλουτισμένη εμπειρία χρήσης με συσκευές της Apple (π.χ. με τα AirPods ή το Apple Watch). Οπότε, αν ζητάς συμβατότητα επιλέγεις Spotify ενώ αν θέλεις εμπειρία χρήσης Apple Music. 

Προσωπική μουσική βιβλιοθήκη 

Παρότι και στις δύο πλατφόρμες μπορείς να ενσωματώσεις και αναπαράγεις μουσική που έχεις ήδη π.χ. στο κινητό σου τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σου, το Apple Music είναι πιο εύχρηστο στη χρήση του συγκεκριμένου feature και τον διαμοιρασμό ανάμεσα στις συσκευές σου. Επίσης, αν ενεργοποιήσεις την iCloud Music Library μπορείς να έχεις πρόσβαση στην προσωπική σου βιβλιοθήκη σε όλες τις συσκευές σου όποτε κάνεις sign in με το Apple ID σου. Αυτό δεν μπορείς να το κάνεις με το Spotify. Νικητής: Apple Music.

Πού μπορείς να ακούς τη μουσική σου

Πλέον, τόσο το Apple Music όσο και το Spotify Premium σου επιτρέπουν να κατεβάσεις από τον μουσικό τους κατάλογο στη συσκευή σου οποιοδήποτε τραγούδι, άλμπουμ ή playlist τους για να το ακούσεις offline, π.χ. όταν είσαι στο μετρό και δεν έχει σήμα. Αποτέλεσμα: Ισοπαλία.

Ποιότητα ήχου

Στη δωρεάν έκδοση του Spotify ακούς μουσική σε βασική ποιότητα ήχου, ενώ στην επί πληρωμή σε υψηλή (έως 320Kbps). Στο Apple Music, πάλι, προς το παρόν streamάρεις με έως 256Kbps. Παρόλα αυτά διαθέτει επιλεγμένα τραγούδια ή άλμπουμ σε χωρικό ήχο, κάτι που κάνει τεράστια διαφορά, ειδικά αν χρησιμοποιείς AirPods. Νικητής: Spotify γενικά, Apple Music στα σημεία.

Μουσικός κατάλογος, στίχοι, podcasts, videos, ραδιόφωνο

Τόσο το Spotify όσο και το Apple Music διατείνονται ότι ο κατάλογός τους απαριθμεί περισσότερα από 70 εκατομμύρια τραγούδια, ενώ ανά καιρούς και οι δύο πλατφόρμες διαθέτουν κατ' αποκλειστικότητα στους συνδρομητές τους τραγούδια ή άλμπουμ πριν από την επίσημη κυκλοφορία τους. Αποτέλεσμα: Ισοπαλία.

HARRY STYLES Getty Images
Ο Harry Styles σε event προακρόασης του άλμπουμ του, που διοργανώθηκε το 2019 από το Spotify.

Πάλι και στις δύο πλατφόρμες, για συγκεκριμένα τραγούδια, μπορείς, επίσης, να βλέπεις τους στίχους τους αλλά και να αναζητάς ένα κομμάτι που δεν γνωρίζεις ή θυμάσαι τον τίτλο του πληκτρολογώντας φράσεις από τα λόγια του. Αποτέλεσμα: Ισοπαλία.

Το Spotify σου παρέχει, όμως, επιπλέον, εκτός της μουσικής, τη δυνατότητα να ακούς podcasts (τραγική ειρωνία ότι από ένα podcast φτάσαμε στο #cancelspotify). Αντίστοιχα, το Apple Music σου δίνει κάτι άλλο 'έξτρα', μιας και ούτως ή άλλως η Apple διαθέτει ξεχωριστό app για τα podcasts: Τη δυνατότητα να παρακολουθείς μουσικά βίντεο των καλλιτεχνών που αγαπάς. Νικητής: Apple Music.

> Διάβασε ακόμα: Είναι το Spotify το νέο ηχητικό Instagram;

Το Apple Music, τέλος, σου παρέχει δωρεάν, χωρίς συνδρομή, τη δυνατότητα να ακούς ζωντανά τρεις δικούς του ραδιοφωνικούς σταθμούς, που το πρόγραμμά τους το επιμελούνται και το παρουσιάζουν πραγματικοί DJs. Μέσα από αυτές τις εκπομπές, συχνά μπορείς να ανακαλύψεις νέα κομμάτια πριν τα ακούσεις οπουδήποτε αλλού. Νικητής: Apple Music.

Εργαλεία ανακάλυψης μουσικής

Ένας από τους κορυφαίους λόγους για να αρχίσεις να χρησιμοποιείς είτε το Spotify είτε το Apple Music είναι η ανακάλυψη νέας μουσικής. Γι' αυτό και όταν γράφεσαι σε κάθε μια από αυτές τις υπηρεσίες, ερωτάσαι για τα αγαπημένα σου είδη και καλλιτέχνες, έτσι ώστε να υπάρξει μια βάση από την οποία θα αρχίσει να δουλεύει ο αλγόριθμός της. Με το που ξεκινήσεις να ακούς περισσότερη μουσική, κάθε υπηρεσία θα αρχίσει να αποκτάει μια καλύτερη εικόνα επί του γούστου σου, προτείνοντάς σου πιο κομμένες και ραμμένες στα μέτρα σου μουσικές προτάσεις. Χωρίς να υπάρχουν στοιχεία, επικρατεί η άποψη ότι οι προτεινόμενες λίστες του Spotify είναι πιο αξιόπιστες. Νικητής: Spotify.

Όσον αφορά την ανακάλυψη νέας μουσικής, βέβαια, και οι δύο πλατφόρμες σου παρέχουν, επίσης, έτοιμες playlists, οι οποίες ανανεώνονται αυτόματα με καινούργια τραγούδια, αλλά και δημιουργούν λίστες ειδικά για σένα, που βασίζονται στους καλλιτέχνες, τα τραγούδια ή τα είδη μουσικής που ακούς. 

Μουσική και οδήγηση

Το Spotify διαθέτει την προβολή αυτοκινήτου Car Thing, που μπορείς να τη ρυθμίσεις να ενεργοποιείται αυτόματα όταν το κινητό σου συνδέεται με το bluetooth του αυτοκινήτου σου. Το Apple Music, μπορείς να το διαχειρίζεσαι όσο οδηγείς μέσω του CarPlay, την πλατφόρμα της Apple που εγκαθίσταται στο infotainment. Αποτέλεσμα: Ισοπαλία.

Social media και following

Και οι δύο υπηρεσίες σου επιτρέπουν να ακολουθείς τους φίλους σου ή τους χρήστες που σε ενδιαφέρουν. Επίσης, μπορείς να δεις σε πραγματικό χρόνο τι μουσική ακούν οι φίλοι σου (αν, βέβαια, ενεργοποιήσεις το συγκεκριμένο feature). Επιπλέον, μπορείς να μοιραστείς κομμάτια, άλμπουμ ή playlists μέσω αποστολής προσωπικού μηνύματος ή ποσταρίσματος στα social media. Στο Spotify, όμως, μπορείς να ακολουθήσεις και καλλιτέχνες. Νικητής: Spotify.

Προσωπική επιλογή: Apple Music και όχι γιατί επηρεάστηκα από το #cancelspotify.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.