To συγκλονιστικό κόλπο για να κάνεις σφαιροποίηση φαγητού α λα Masterchef

Είσαι έτοιμος να μάθεις τη βασική προετοιμασία της λεγόμενης μοριακής κουζίνας και να την εφαρμόσεις στο σπίτι σου;

Γράφει: Γιάννης Σπανός 22 Φεβρουαρίου 2024

Ένα είναι το σίγουρο. Το Masterchef, όπως φυσικά και άλλα επιτυχημένα τηλεοπτικά προγράμματα μαγειρικής, έχουν επηρεάσει το μαγείρεμά μας. Και τι είναι το πιο εντυπωσιακό που έχουμε δει, αν όχι μάθει; Μα φυσικά η σφαιροποίηση των τροφίμων. Μεταξύ μας μάλιστα, το να την πετύχεις αυτό, δεν είναι αδύνατο. Και όχι, δε μιλάμε μόνο για τα εστιατόρια.

Είσαι έτοιμος να δούμε τι είναι, πώς την κάνεις και ποια συστατικά χρειάζονται; 

H σφαιροποίηση χρησιμοποιείται όταν θέλεις να αλλάξεις τη συνοχή ενός φαγητού, μετατρέποντάς το από υγρό σε μία σφαίρα που διατηρεί όμως τις γεύσεις μέσα. Είναι μια βασική προετοιμασία της λεγόμενης μοριακής κουζίνας και δεν είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί αν προσέξουμε τη δοσολογία των συστατικών. Τα δύο βασικά συστατικά, που είναι εύκολα διαθέσιμα ακόμη και στα φαρμακεία, είναι το αλγινικό νάτριο και το χλωριούχο ασβέστιο. Υπάρχουν δύο τύποι σφαιροποίησης. Η άμεση σφαιροποίηση χρησιμοποιείται όταν το τελικό προϊόν πρέπει να καταναλωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ενώ η αντίστροφη σφαιροποίηση από την άλλη πλευρά, επιτρέπει τη διατήρηση των τροφίμων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δημιουργώντας ένα παχύτερο στρώμα γέλης.

Η άμεση σφαιροποίηση είναι πολυ απλή, περιλαμβάνει τη βύθιση ενός υγρού εμπλουτισμένου με αλγινικό νάτριο σε ένα λουτρό ασβεστίου. Όταν το υγρό βυθίζεται, σχηματίζεται ένα λεπτό στρώμα γέλης στη σφαίρα επειδή το ασβέστιο αντιδρά με το αλγινικό νάτριο. Σε εκείνο το σημείο οι σφαίρες πρέπει να μπουν στο νερό. Όσο περισσότερο αλγινικό αναμειγνύεται μαζί με το υγρό, τόσο περισσότερο τζελ θα παίρναμε. Η ιδανική αναλογία είναι 1g αλγινικού ανά 125g υγρού αλλά καλό είναι να ελέγχεις τις αναλογίες με βάση το υγρό που θες να χρησιμοποιήσεις, έχοντας κατά νου την παρουσία ή την απουσία αλκοόλ και άλλων συστατικών.

Μόλις δημιουργήσεις το μείγμα, ρίχνεις μία σταγόνα τη φορά σε διάλυμα νερού και χλωριούχου ασβεστίου. Η ιδανική αναλογία είναι 500g νερού για κάθε 2,5g ασβεστίου. Μαζεύεις τις σταγόνες/σφαίρες με μια τρυπητή κουτάλα και τις βυθίζεις για λίγα δευτερόλεπτα σε ένα μπολ με νερό. Σε εκείνο το σημείο θα δεις ότι η σφαιροποίηση ολοκληρώνεται. Η αντίστροφη σφαιροποίηση περιλαμβάνει τη βύθιση ενός υγρού που περιέχει ασβέστιο σε ένα διάλυμα αλγινικού νατρίου.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα

Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Όλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς

Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο

Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;

Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Αυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα

Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.

Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις

"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.

Γραφει Νικη Κοντομηνα