Τα καλύτερα μποτάκια του 2024

Μπορεί ο καιρός τον χειμώνα να μην είναι τέλειος, όμως, τα μποτάκια σου θα είναι. Τσέκαρε εντός, τις επιλογές σου.

Γράφει: Νίκη Κοντομηνά 12 Ιανουαρίου 2024

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τα στιβαρά υποδήματα που εφαρμόζουν σα να ράβει ακόμα ο τσαγκάρης τη σόλα. Κομψά, άνετα και ανθεκτικά: ο ονειρικός συνδυασμός για την καλύτερη χειμερινή μπότα. Αλλά για να το πετύχεις αυτό, πρέπει να ξέρεις σε τι "μπλέκεις", γιατί δεν μπορείς να διαλέξεις οποιαδήποτε μπότα και να περιμένεις να είναι ονειρική. Η ογκώδης μπότα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του κιτ επιβίωσης της ανδρικής γκαρνταρόμπας και πρέπει να την παίρνεις στα σοβαρά.

Οποιαδήποτε πηγή υποστήριξης και άνεσης κατά τους κρύους και απρόβλεπτους μήνες είναι κάτι που πρέπει να εκτιμάς, και η σειρά από μπότες που έχουν "πατήσει" στον κόσμο της ανδρικής ένδυσης την τελευταία δεκαετία είναι ιλιγγιώδης. 

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι μπότες ίδιες. Για κάθε μποτάκι που βελτιώνει το ντύσιμό σου, υπάρχει και ένα ζευγάρι από πλαστικό δέρμα που διαλύεται εύκολα. Αν βαρέθηκες να σέρνεσαι με βρεγμένες κάλτσες κάθε φορά που ψιχαλίζει, τότε διάβασε παρακάτω και ετοιμάσου να βγεις με στυλ.

Αυτές είναι οι καλύτερες ανδρικές μπότες του 2024

Μπότες εργασίας (work boots)

Οι μπότες εργασίας ήταν κάποτε αυτό που φορούσαν σε ένα εργοτάξιο ή σε ένα ορυχείο- τώρα, είναι τα υποδήματα που επιλέγουν άντρες, ανεξάρτητα της απασχόλησής τους. Το οποίο είναι παράξενο, αλλά ταυτόχρονα καλό, επειδή οι πολυτελείς μάρκες έχουν αρχίσει να βάζουν τη δική τους πινελιά στη διαχρονική σιλουέτα αυτού του κομματιού.

Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για στιβαρές μπότες με στιβαρό πάνω μέρος, ενισχυμένο κολάρο (το μέρος που τυλίγεται γύρω από τον αστράγαλο) και χοντρή σόλα, για να προστατεύεις τα πόδια σου από τα δύστροπα καρφιά ή, σε κάθε περίπτωση, από τις πολύ μεγάλες λακκούβες. Τα καφέ Timberlands είναι κλασικά (και εγκεκριμένα από τη hip hop σκηνή), αλλά αν το στιλ σου είναι πιο εκλεπτυσμένο, τότε το Classic Moc της Red Wing θα πρέπει να είναι η μπότα εργασίας της επιλογής σου.

Timberland Timberland
Μπότες εργασίας, Timberland.
Red Wing Hip
Μπότες εργασίας, Red Wing.
Danner Danner
Μπότες εργασίας, Danner.
Dr Martens Dr Martens
Μπότες εργασίας, Dr Martens.

Μποτάκια πεζοπορίας (hiking boots)

Οι σωστές μπότες πεζοπορίας με κατεύθυνση προς το Μάτερχορν είναι υπερβολικές για εμάς που η ιδέα μας για τη φύση είναι ένα απόγευμα που περνάμε σε μια μπυραρία. Αλλά τα τελευταία χρόνια, έχουν εισχωρήσει στην επικρατούσα τάση χάρη στην άνοδο της utilitarian (χρηστικής) μόδας.

Η καλύτερη επιλογή είναι τα μποτάκια πεζοπορίας, όπως αυτα της ιταλικής μάρκας Moncler, οι οποίες συνδυάζουν λειτουργικές λεπτομέρειες, όπως οι κρίκοι με γάντζο, με κορυφαία φινιρίσματα, ή ακόμη και με επένδυση από μάλλινη προβιά. Σκέψου τα ως μια χειμερινή εκδοχή του αθλητικού παπουτσιού, με ογκώδες σχήμα που ταιριάζει με παρόμοια σκληρά ρούχα, όπως παντελόνια cargo και χοντρά πλεκτά. 

Arc'teryx Arc'teryx
Arc'teryx

Burberry Mytheresa
Μπότες πεζοπορίας, Burberry.
Manolo Blahnik Mr Porter
Μπότες πεζοπορίας, Manolo Blahnik.

Chelsea Boots

Για παπούτσια που έχουν αγαπηθεί από τους πάντες, από τους πανκ μέχρι τους βασιλείς, οι μπότες Chelsea είναι από τις πιο ευέλικτες μπότες που μπορείς να φορέσεις. Ο σχεδιασμός τους χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, όταν δημιουργήθηκαν από τον υποδηματοποιό της βασίλισσας Βικτώριας, J Sparkes-Hall, ως εναλλακτική λύση για τις μπότες ιππασίας με κορδόνια. 

Οι καλύτερες μπότες Chelsea λειτουργούν όλο το χρόνο - απλά προτίμησε πιο χοντρές σόλες το χειμώνα και κάτι πιο κομψό και λεπτό όταν τα πράγματα αρχίζουν να ζεσταίνονται. 

Blundstone Blundstone
Chelsea boots, Blundstone.

Filippa K Filippa K
Chelsea boots, Filippa K.

Celine Celine
Chelsea boots, Celine.

Axel Arigato Axel Arigato
Chelsea boots, Axel Arigato.

Brogue boots

Οι μπότες brogues αποτελούν βασικό στοιχείο της smart-casual μόδας από τη δεκαετία του '30, όταν έγιναν δημοφιλή από το αρχικό βασιλικό σύμβολο του στυλ, τον Δούκα του Ουίνδσορ και στη συνέχεια τον Πρίγκιπα της Ουαλίας. Πριν από αυτό, τα brogues φορούνταν κυρίως από τους Γαλάτες αγρότες, με τις χαρακτηριστικές οπές να λειτουργούν ως βαλβίδα απελευθέρωσης του νερού του βάλτου.

Στη σύγχρονη εποχή, αυτές οι οπές είναι καθαρά διακοσμητικές (ως γενικός κανόνας, περισσότερες οπές ίσον πιο casual). Αν θέλεις κάτι αυθεντικό, αναζητήστε ένα ζευγάρι Goodyear-welted από βρετανικό υποδηματοποιό, όπως η Cheaney ή η Grenson, και στη συνέχεια φόρεσέ το με τα πάντα.

Tricker's Tricker's
Brogue boots, Tricker's.

Jones Jones
Brogue boots, Jones.
Grenson Grenson
Brogue boots, Grenson.
Crockett and Jones Crockett and Jones
Brogue boots, Crockett and Jones.

Combat boots

Τα combat boots είναι από τα πιο ανθεκτικά παπούτσια που κατασκευάστηκαν ποτέ, πράγμα που θα περίμενε κανείς από ένα παπούτσι που έχει τις ρίζες του στα υποδήματα που προτιμούσαν οι Ρωμαίοι στρατιώτες. Παραδοσιακά κατασκευασμένες από ενισχυμένο δέρμα, αυτές οι μπότες είναι φτιαγμένες για να πολεμούν - αν και στη σύγχρονη εποχή, λειτουργούν επίσης πολύ καλά για τις μετακινήσεις, τις εξόδους ή απλά για να πας βόλτα στα μαγαζιά.

 Η σύγχρονη πατρίδα τους είναι το moshpit, γι' αυτό και οι μάρκες που σχετίζονται με τη ροκ τείνουν να παράγουν τις καλύτερες εκδόσεις.

Oakley Oakley
Combat boots, Oakley.

Diesel Diesel
Combat boots, Diesel.

Ferragamo Farfetch
Combat boots, Ferragamo.

Marni Marni
Combat boots, Marni.

Chukka boots

Οι μπότες chukka έγιναν για πρώτη φορά δημοφιλείς από τα βρετανικά στρατεύματα που υπηρετούσαν στην Ινδία, με το όνομα "chukka" να προέρχεται από τα γρήγορα παιχνίδια πόλο που έπαιζαν οι στρατιώτες εκτός υπηρεσίας φορώντας σουέντ μπότες αστραγάλου. Μια παραλλαγή με κρεπ σόλα από καουτσούκ υιοθετήθηκε από στρατιώτες που υπηρετούσαν στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κυρίως από τον Nathan Clark, ο οποίος ήταν μέλος της δυναστείας υποδημάτων Clarks. Επέστρεψε στην πατρίδα του και κατασκεύασε μια σουέτ εκδοχή - τη μπότα της ερήμου - η οποία έγινε γρήγορα πανταχού παρούσα.

Αναζήτησε ένα ζευγάρι με δύο ή τρεις οπές, κομμένο από εύκαμπτο δέρμα με φυσική σόλα από κρεπ - είναι εύκαμπτο, ελαφρύ και παραδοσιακό. Όσο για το χρώμα, δοκίμασε ένα ζευγάρι σε κλασική καφέ απόχρωση, το οποίο θα μπορεί να συνδυαστεί με τζιν ή και με ένα χαλαρό κοστούμι. 

EasyMoc End
Chukka boots, EasyMoc

Russell & Bromley Russell & Bromley
Chukka boots, Russell & Bromley.

Cos Cos
Chukka boots, Cos.

Polo Ralph Lauren Polo Ralph Lauren
Chukka boots, Polo Ralph Lauren.

Γαλότσες (Wellington boots)

Οι μπότες Wellington, οι οποίες εισήχθησαν στην επικρατούσα τάση από τον πρώτο δούκα του Wellington, Arthur Wellesley, τον 19ο αιώνα, είναι μια δημοφιλής επιλογή υποδημάτων. 

Ποιο ζευγάρι, ακριβώς, να επιλέξεις; Εξαρτάται. Αν έχεις την τάση να διατηρείς τα πράγματα κλασικά, αναζήτησε τις βρετανικές σταθερές μάρκες που φημίζονται για τις προσεγγίσεις τους στο στυλ των αδιάβροχων παπουτσιών - δηλαδή την Hunter και την Barbour. Αν, από την άλλη πλευρά, είσαι λάτρης των ανορθόδοξων εκδοχών των παραδοσιακών ανδρικών παπουτσιών, τότε θα πρέπει να δώσεις την ρποσοχή σου στη συλλογή της Balenciaga με τις τρελές γαλότσες (π.χ. η μπότα Crocs x Balenciaga). 

Hunter Hunter
Γαλότσες, Hunter.

Bottega Veneta Mr Porter
Γαλότσες, Bottega Veneta.
Moncler Moncler
Γαλότσες, Moncler.

Kenzo x Hunter Kenzo
Γαλότσες, Kenzo x Hunter.

Western boots

Η σιλουέτα γεννήθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν οι κατασκευαστές μπότας στο Κάνσας, το Τέξας και την Οκλαχόμα εμπνεύστηκαν από τους Vaqueros (τους καουμπόηδες της πρώτης γενιάς με ισπανική και ινδιάνικη καταγωγή) για να σχεδιάσουν μια μπότα φιλική προς τη σέλα που θα προστάτευε τον χρήστη από τις απειλές της άγριας δύσης. Και παρόλο που τέτοια στυλ είναι πολύ πιο περιττά περίπου δύο αιώνες αργότερα, εξακολουθούν να είναι "επικίνδυνα" κομψά.

Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή από ποτέ για να προσθέσεις μία τέτοια μπότα στη συλλογή σου, καθώς αξιόλογοι οίκοι μόδας, όπως η Celine και ο Saint Laurent, μπαίνουν στο ρυθμό των καουμπόικων. 

Maison Margiela Luisaviaroma
Western boots, Maison Margiela.

Lemaire Matches
Western boots, Lemaire.

DSquared2 Luisaviaroma
Western boots, DSquared2

Celine Mr Porter
Western boots, Celine.

Shearling μπότες

 Ανεξάρτητα από το brand, το χρώμα ή το ύφος, οι shearling μπότες είναι πάντα άνετες. Είναι, πραγματικά, μια ασύγκριτη αίσθηση, να βυθίζεις τα πόδια σου σε όλο αυτό το αφράτο "σύννεφο".- μία αίσθηση που επισκιάζει κάθε στίγμα που συνδέεται με αυτό το στυλ υποδημάτων.

Ο καλύτερος τρόπος για να φορέσεις ένα ζευγάρι είναι να επιδιώξεις ένα αβίαστο look. Σκέψου φαρδιά πουκάμισα με layers πάνω από λευκά μπλουζάκια, χαλαρές γκρι φόρμες και ένα χτένισμα, κατευθείαν από τον ύπνο. Με άλλα λόγια, ντύσου σαν να μη σε νοιάζει - ακόμα κι αν σε νοιάζει πολύ.

Ugg Ugg
Shearling μπότες, Ugg
Telfar x Ugg Selfridges
Shearling μπότες, Telfar x Ugg
Bottega Veneta Bottega Veneta
Shearling μπότες, Bottega Veneta.

Prada MyTheresa
Shearling μπότες, Prada

*Με πληροφορίες από Esquire UK

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Tο 'Old Money Style' επανήλθε δριμύτερο. Αλλά γιατί;

Η Gen Z έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στον πλούσιο τρόπο ντυσίματος και ιδού οι λόγοι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H MED παρουσιάζει τη νέα συλλογή γυναικείων, ανδρικών μαγιό και εσωρούχων για τη σεζόν SS2024

H MED παρουσιάζει τη νέα συλλογή γυναικείων και ανδρικών μαγιό και εσωρούχων για τη σεζόν Spring / Summer 2024 που σηματοδοτεί την εξέλιξη.

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το TAG Heuer Carrera ορίζει εδώ και έξι δεκαετίες το είδος των χρονογράφων χειρός

Ένα σύμβολο ακρίβειας στη μέτρηση του χρόνου και εξέλιξης ενός εμβληματικού σχεδιασμού.