Tο Trainspotting επηρέασε (και) το αντρικό στυλ

Η ταινία του Danny Boyle έκανε πρεμιέρα στις 23 Φεβρουαρίου 1996 και επηρέασε μία ολόκληρη γενιά. Ακόμη και στο στυλ.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 23 Φεβρουαρίου 2021

Δε χωράει η παραμικρή αμφιβολία ότι ο κινηματογράφος των '90s (περίοπτη θέση στην οποίο έχει και το Trainspotting, που έκανε πρεμιέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία μία ημέρα σαν σήμερα, το 1996) μας έδωσε μερικές από τις πλέον αλησμόνητες στιγμές στην ιστορία του στυλ. Αρκεί μόνο να θυμηθεί κανείς το κατάλευκο πουκάμισο της Uma Thurman στο Pulp Fiction. Ή τη μίνι φούστα με το πολύ χαρακτηριστικό animal print που φορούσε η Particia Arquette στον Ιλιγγιώδη Έρωτα. Ή, φυσικά, τα μαύρα κοστούμια που "μοστράριζε" ο κ. Ροζ και η παρέα του στο εμβληματικό Reservoir Dogs.

Η διαφορά στο στυλ

Εννοείται, βέβαια πως, περίοπτη θέση ανάμεσα σε όλα εκείνα τα φιλμ που, εκτός από την έβδομη τέχνη, άλλαξαν για πάντα και τον τρόπο που ντυνόμαστε, κατέχει και το Trainspotting, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί το φιλμ που "εφηύρε" τα skinny jeans, πολύ πριν αυτά εξελιχθούν στο απόλυτο στιλιστικό φετίχ των '00s.

Δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις; Αν ναι, τότε το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να θυμηθείς (ή να δεις) την αρχική σεκάνς του φιλμ, στην οποία ο (πιτσιρικάς τότε) Ewan McGregor φαίνεται να τρέχει δαιμονισμένα στους δρόμους του Εδιμβούργου: το στενό γκρι jean, το κίτρινο vintage t-shirt και το καφέ bomber jacket συνθέτουν ένα outfit που θα μπορούσε κάλλιστα να το εμπιστευτεί οποιοσδήποτε αληθινός μύστης του street style, σήμερα.

Μια εμφάνιση που, όπως είχε εξηγήσει ο (ιδιαίτερα ενημερωμένος σε θέματα στυλ, όπως φαίνεται) Ewan Bremner σε συνέντευξή του στο βρετανικό Time Out "οφείλεται αποκλειστικά στην ενδυματολόγο της πρώτης ταινίας, Rachel Flemming, η οποία έβαλε τις βάσεις για την μόδα των εφαρμοστών jeans στους άντρες, την οποία και απογείωσε λίγο μετά το millennium o Hedi Slimane μέσα από τη συνεργασία του με τον Οίκο Dior".

Το ενδιαφέρον δε είναι ότι, παρότι στιλιστικό σημείο αναφοράς και στις δύο ταινίες δεν είναι άλλο από το στενό jean του McGregor, ο τίτλος του πιο καλοντυμένου χαρακτήρα και στα δύο φιλμ ανήκει δικαιωματικά στον Bremner και ειδικότερα στον χαρακτήρα που υποδύθηκε σε αυτά: στον παντελώς και ολοκληρωτικά "καμένο" Spud, ο οποίος έκανε "της μόδας" το vintage (φορώντας ενδεικτικά παντελόνια με "κροπαρισμένα" μπατζάκια, φαρδιά πουλόβερ και πουκάμισα με prints) δύο σχεδόν δεκαετίες προτού το "ανακαλύψει" ο νέος "μαιτρ" της Gucci, Alessandro Michele αλλά και η περιβόητη Miuccia Prada.

Η συνέχεια στο gr.AskMen.com

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το νέο Superocean Automatic 44 της Breitling είναι εμπνευσμένο από το ελληνικό καλοκαίρι

Πρόκειται για το απόλυτο ρολόι για το νερό που συνδυάζει απόδοση και στυλ και έχει πρωταγωνιστή στη διαφημιστική του καμπάνια τον Σωτήρη Κοντιζά.

Η Salomon παρουσιάζει τη νέα σειρά προϊόντων πεζοπορίας για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2024

"Δεν χρειάζεται να διαλέξετε μεταξύ του να είστε κατάλληλα ντυμένοι για την ύπαιθρο και του να είστε κομψοί", υπογραμμίζει ο Pete Cameron, Διευθυντής Μάρκετινγκ Προϊόντων της Salomon Outdoor.

Τα πιο διάσημα sneakers στο Instagram

10 αθλητικά παπούτσια που έχουν σίγουρα περάσει από το feed σου.

Γραφει Νικη Κοντομηνα