Oxfords εναντίον Brogues

Πριν από την απόλυτη ετυμηγορία για το ποια είναι καλύτερα, τα oxfords ή τα brogues, μάθε να παίζεις στα δάχτυλα τους κανόνες του στυλ επί ποδός.

Στην κατασκοπευτική κωμική περιπέτεια Kingsman: H Μυστική Υπηρεσία του 2015, ο δανδής πράκτορας Harry Hart δίνει στον προστατευόμενό του Eggsy μία συμβουλή τριών λέξεων για να την έχει ως οδηγό στο ζωή του: "Oxfords, not brogues". Θα πρέπει να την πάρει, άραγε, τοις μετρητοίς;

Η αλήθεια είναι ότι κάθε καλοντυμένος άντρας που σέβεται τον εαυτό του, θα πρέπει να έχει μία συλλογή με όλα τα βασικά επίσημα παπούτσια στην ντουλάπα ή την παπουτσοθήκη του. Τι ακριβώς, όμως, εννοούσε ο αγαπητός Harry; Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα oxfords και τα brogues; Είναι πράγματι τα πρώτα ανώτερα από τα δεύτερα;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τα oxfords μπορεί να είναι brogues και τα brogues μπορεί να είναι oxfords

Για να το θέσουμε απλά και ωραία, όπως διαβάζουμε στο Esquire Middle East, ο όρος oxfords αναφέρεται στα επίσημα υποδήματα με "κλειστό σύστημα δεσίματος". Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα δύο κομμάτια στα οποία βρίσκονται οι τρυπούλες από τις οποίες περνούν τα κορδόνια είναι ραμμένα κάτω από το φόντι (το επάνω μέρος του παπουτσιού) και όχι εξωτερικά.

Αυτή η τεχνική, δίνει στα oxfords μία πιο "καθαρή" εικόνα και μία στενή γραμμή, που τα κάνει τέλεια για να φορεθούν με κοστούμι.

Oxfords εναντίον Brogues

Ο όρος brogues, πάλι, έχει να κάνει με το "broguing", δηλαδή τη διακόσμηση του δέρματος με τη δημιουργία σχεδίων από μικρές τρυπούλες, μία εργασία την οποία σε άλλες εποχές, στα ημεδαπά υποδηματοποιία, την έκαναν οι κορδελιάστρες.

Κάθε παπούτσια, λοιπόν, με αυτού του είδους τη διακόσμηση είναι brogues, ακόμα και αν το καλούπι τους τα εντάσσει (και) στην κατηγορία των oxfords. Συνεπώς, τα brogues και τα oxfords δεν είναι αμοιβαίως αποκλειόμενες κατηγορίες.

Τότε, τι στον κόρακα εννοούσε ο χαρακτήρας που ενσάρκωσε ο Colin Firth με τη φράση "oxfords, not brogues";

Τα απλά oxfords ταιριάζουν καλύτερα με επίσημο ένδυμα

Στο παρελθόν, οι ευγενείς κύριοι είχαν δείξει μία προτίμηση στα oxfords, των οποίων η απλότητα και η χάρη χάριζαν μία κομψή και επίσημη εικόνα σε όσους τα φορούσαν. Ακόμα και σήμερα τα oxfords, ειδικά αυτά που είναι φτιαγμένα από λουστρίνι, προτιμώνται για events που η πρόσκληση φέρει την ένδειξη "black-tie".

OXFORDS

Άλλωστε, όσο πιο απλό είναι ένα υπόδημα τόσο πιο επίσημο θεωρείται, κάτι που κάνει τους οπαδούς της παράδοσης να μην επιτρέπουν παραστρατήματα με brogues γι’ αυτές τις περιστάσεις.

Οι αυστηροί κανόνες του αντρικού στυλ, όμως, κατά καιρούς σπάνε. Κι έτσι, μπορείς άνετα να φορέσεις oxfords, στην απλή τους μορφή, ακόμα και σε πιο χαλαρές περιστάσεις. Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι καφέ λιτά oxfords, χωρίς διακοσμήσεις, δείχνουν υπέροχα φορεμένα με ένα βαμβακερό παντελόνι, ένα πουκάμισο και ένα σπορ σακάκι.

Αντίστοιχα, στο παρελθόν, τα brogues θεωρούνταν κατάλληλα για πιο καθημερινές περιστάσεις. Πιο συγκεκριμένα, είχαν συνδυαστεί με τη ζωή στην εξοχή, αλλά και την επαρχία, καθώς φοριούνταν όπου υπήρχε υγρό έδαφος, όπως στα χωράφια, με τις μικρές τους τρυπούλες να μην έχουν μόνο διακοσμητική λειτουργία, αλλά και πρακτική, μιας και επέτρεπαν στο νερό που πιθανόν τα διαπερνούσε, να κυλάει έξω από αυτά.

Στις μέρες μας, αποτελούν απλώς ένα βασικό στυλ αντρικών υποδημάτων και μπορούν να συνδυαστούν με τα πάντα, από βαμβακερά παντελόνια και chinos μέχρι τζην με γυρισμένα τα μπατζάκια.

Δεν είναι όλα τα brogues ίδια

Ανάλογα με το σχέδιο που σχηματίζουν οι τρυπούλες τους, τα brogues μπορούν να φορεθούν σε διαφορετικές περιστάσεις. Όσο πιο εκτενής και λεπτομερής είναι η διακόσμηση, τόσο πιο casual γίνονται. Αλλά ας δούμε τους δύο πιο δημοφιλείς τύπους τους.

Τα ντεμί brogues

Στιλιστικά, τα ντεμί brogues βρίσκονται ανάμεσα στα επίσημα και τα πιο καθημερινά υποδήματα, κάτι που τα κάνει κατάλληλα για να συμπληρώσεις ένα business casual σύνολο. Είναι την ίδια στιγμή συμβατικά και εντυπωσιακά, χωρίς να έχουν αυτό το παιχνίδισμα που χαρακτηρίζει τα πλήρως διακοσμημένα full brogues. Οπότε, μπορείς να τα συνδυάσεις ελεύθερα με πρωινά κοστούμια.

Τα wingtips

Τα wingtips αποτελούν ένα εικονικό στυλ αντρικών υποδημάτων εξαιτίας της χαρακτηριστικής τους διακόσμησης σε σχήμα ακροπτερυγίων (M ή W), στο μπροστινό μέρος και τα πλαϊνά τους. Στις μέρες μας, τα wingtips αποτελούν μία ανέμελη και σοφιστικέ επιλογή για όσους γνωρίζουν από στυλ, με τη φανταχτερή τους διακόσμηση να δίνει χαρακτήρα σε κάθε αντρικό ντύσιμο.

Για ένα κλασικό look με μία τσαχπινιά, σέταρέ τα με ένα jogger τζην παντελόνι και ένα απλό λευκό πουκάμισο ή με ένα μπεζ chinos και ένα ωραίο καθημερινό πουκάμισο.

> Διάβασε ακόμα: Το παντελόνι που κάθε άντρας χρειάζεται αυτή την εποχή

BROGUES

Πάντως, επειδή τα wingtips, λόγω σχεδίου, τραβούν την προσοχή, αν ξεκινάς τώρα να φτιάχνεις τη συλλογή με τα επίσημα παπούτσια σου, δεν προτείνουμε να είναι το πρώτο σου ζευγάρι. Είναι καλύτερο το να ξεκινήσεις με πιο συντηρητικές επιλογές και μετά να την εμπλουτίσεις με πιο ιδιαίτερα σχέδια.

Τελικά, oxfords ή brogues;

Για να θέσουμε το ερώτημα σωστά, το ζήτημα τίθεται ανάμεσα σε oxfords και derbies. Αν είναι προτιμότερη η απλότητα ενός "κλειστού συστήματος δεσίματος" ή η ανεπισημότητα ενός "ανοιχτού συστήματος δεσίματος".

Πιστεύουμε ότι ο πράκτορας Hart, ως οπαδός των παραδόσεων, είχε ένα κάποιο δίκιο όσον αφορά την εκτός κάθε αμφισβήτησης ορθότητα του να φοράς κοστούμι μόνο με επίσημα υποδήματα (δηλαδή oxfords) και ποτέ με καθημερινά (δηλαδή brogues, μιας και συνήθως τα βρίσκουμε σε καλούπι derbies).

> Διάβασε ακόμα: Οι old school αξίες του David Gandy

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μπορείς να φοράς μόνο oxfords όταν είσαι ντυμένος με κοστούμι (παρότι αυτή η επιλογή μοιάζει πιο κομψή) ή ότι μπορείς να φοράς brogues μόνο με τζην παντελόνια (παρότι κάτι τέτοιο είναι σύνηθες). Το στυλ δεν είναι κάτι το παγιωμένο, αλλά κάτι το ζωντανό, που οι κανόνες του αλλάζουν συνεχώς.

Συνεπώς, δεν τίθεται κανένα θέμα αν θελήσεις να πας κόντρα στους κανόνες, φορώντας όποια παπούτσια θέλεις, είτε σε επίσημες είτε σε ανεπίσημες περιστάσεις, αρκεί πρώτα να γνωρίζεις το τι εστί κάθε επιλογή και να παίζεις στα δάχτυλά σου τους κανόνες της αντρικής ένδυσης (και υπόδησης).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα 7 must have κομμάτια που θα φέρουν την άνοιξη στη ντουλάπα σου

Γιατι κάθε άνοιξη, φέρνει μαζί της την υπόσχεση της ανανέωσης. Όπως ακριβώς και η GANT.

Αντλώντας έμπνευση από το Ripley για να βγεις στην παραλία

Η σειρά του Netflix μας έδωσε ιδέες. Το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ, είναι να τσεκάρεις τα μαγιό που σου προτείνουμε.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Το Clodist φέρνει όλες τις νέες τάσεις της μόδας για τη σεζόν SS24

Είναι καιρός να ανανεώσουμε την εμφάνισή μας ακολουθώντας ό,τι νέο και ποιοτικό ταιριάζει στο στυλ μας.

Τα νέα ρολόγια Tudor για το 2024

Τέσσερα σύγχρονα ρολόγια που δε θες να λείπουν από τη συλλογή σου.

Βρήκαμε τα ολοκαίνουργια Air Jordan που ταιριάζουν τέλεια με το τζην σου

Αν θες κάτι κλασικό και διαχρονικό, τότε τα αθλητικά αυτά είναι η τέλεια επιλογή για εσένα.

Γραφει Νικη Κοντομηνα