Οι old school αξίες του David Gandy

Το διάσημο μοντέλο άλλαξε τα πρότυπα της αντρικής μόδας. Σήμερα, στα 41 του χρόνια, παραμένει στην κορυφή του αντρικού στυλ, πιο Bρετανός, πιο κομψός και πιο κατασταλαγμένος από ποτέ.

Esquire Team
Γράφει: Γιάννης Σπανός 19 Φεβρουαρίου 2021

Ευθυτενής, καλογυμνασμένος, μυώδης αλλά όχι ενοχλητικά "φουσκωμένος", με αινιγματικό βλέμμα, αυστηρό πρόσωπο και μάλλον μεσογειακά χαρακτηριστικά παρά τα σκούρα μπλε μάτια του. Καμία σχέση, δηλαδή, με τα λεπτόσαρκα μοντέλα που πολύ συχνά επιλέγουν οι μεγάλοι οίκοι μόδας για να προμοτάρουν τις νέες τους δημιουργίες. Ο David Gandy κοιτά τον κόσμο από το επιβλητικό ύψος των 191 εκατοστών χωρίς ίχνος όμως έπαρσης ή υπερβολής· ο Βρετανός superstar της πασαρέλας μπορεί να κατάκτησε όποια κορυφή βρήκε στην καριέρα του, παραμένει όμως προσγειωμένος με έναν καθαρά old school τρόπο. Σήμερα γίνεται 41 χρονών - γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1980 στο Billericay του Έσεξ. Στο ενδιάμεσο πρόλαβε να ζήσει τα πάντα, δεν ξέχασε όμως ποτέ τις αρχές του.

Οι followers του στο Instagram ξεπερνούν το 1 εκ., οι ιντερνετικές αναφορές στο όνομά του πλησιάζουν τις 10 εκ. ενώ τα εξώφυλλα περιοδικών και τα editorial μόδας στα οποία έχει πρωταγωνιστήσει είναι πραγματικά αμέτρητα – δεν τον έχουν άλλωστε χαρακτηρίσει άδικα ως τον πρώτο άντρα super model. H ιστορία του πηγαίνει πολύ πριν το 2006, όταν και η φωτογράφηση για τις ανάγκες του αρώματος Light Blue του Dolce & Gabbana, από τον μαγικό φακό του Mario Testino, τον έκανε διάσημο από τη μία άκρη του πλανήτη έως την άλλη μέσα σε μερικά clicks.

Υπήρξε πωλητής αυτοκινήτων, ήθελε να σπουδάσει κτηνίατρος, αλλά τελικά για καλή του τύχη άνοιξε μπροστά του ο λαμπερός –κυριολεκτικά- κόσμο της μόδας. Πολλά και σημαντικά brands (Dolce & Gabbana, Paul Kehl, M&S, Lucky Jeans, Johnnie Walker, Zara, Gant U.S.A., Hugo Boss, Russell & Bromley, H&M, Carolina Herrera, Massimo Dutti) του έχουν ζητήσει ξανά και ξανά να γίνει το πρόσωπο της καμπάνιας του.

Αλλάζοντας τους όρους του παιχνιδιού

Οι old school αξίες του David Gandy

Πάντα προσπαθώ να διευρύνω τα όρια και να βοηθήσω τη βρετανική αντρική μόδα όσο μπορώ

 "Το πατρικό της γιαγιάς μου είναι Bruce, μια ιστορική σκοτσέζικη clan (σ.σ: φυλή)" είναι η απάντησή του, σε ερώτηση για τη συνεργασία του με το διάσημο ουίσκι brand. "Αγαπώ το ουίσκι. Μοιραζόμαστε τη βρετανική παράδοση, το πάθος για την αισθητική, το μεράκι και την πρόοδο". Τότε, μάλλον καθόλου τυχαία, το μότο της καμπάνιας ήταν το Game Changer· ακριβώς, δηλαδή, ότι υπήρξε ο Gandy για τον κόσμο της αντρική μόδας. Ο άνθρωπος που άλλαξε το παιχνίδι. Πώς, όμως, ξεκίνησαν όλα αυτά;

Η τύχη έπαιξε βασικό ρόλο, αφού ο συμφοιτητής και συγκάτοικός του έστειλε, εν αγνοία του,  τη συμμετοχή του σε ένα διαγωνισμό μοντέλων του ITV. Κάπως έτσι ο Gandy, αφού κέρδισε την πρώτη θέση, υπόγραψε και το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο "Στην πραγματικότητα, αν και αναμφισβήτητα έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στη ζωή μου, δεν ήταν εκείνος ο "άνθρωπος που άλλαξε το παιχνίδι”" λέει με νόημα ο Gandy, όχι για να μειώσει την αξία του φίλου του, αλλά για να δείξει ότι επί της ουσίας ήταν εκείνος που χάραξε τη δική του προσωπική πορεία.


Είναι ένας άντρας 40 ετών με κατασταλαγμένη κοσμοθεωρία για τον κόσμο, ένας άνθρωπος που δεν φοβάται να πει την γνώμη του, ένα μοντέλο που κάποτε η Evening Standard τον είχε κατατάξει στους "1000 πιο επιδραστικούς Λονδρέζους"


"Πάντα προσπαθώ, στα πλαίσια του εφικτού, εννοείται, να διευρύνω τα όρια και να βοηθήσω τη βρετανική αντρική μόδα όσο μπορώ. Ήταν τιμή μου να είμαι το μοναδικό αντρικό μοντέλο που εκπροσώπησε τη Βρετανία στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012". Γιατί, όμως, να ασχολούμαστε με ένα super model; Ο David Gandy δεν είναι άλλος ένας ανορεξικός νεαρός με κενό βλέμμα και μηδενική σκέψη που πολύ απλά οι σχεδιαστές προβάλλουν πάνω του τα δημιουργικά τους "θέλω".

Είναι ένας άντρας 40 ετών με κατασταλαγμένη κοσμοθεωρία για τον κόσμο, ένας άνθρωπος που δεν φοβάται να πει την γνώμη του, ένα μοντέλο που κάποτε η Evening Standard τον είχε κατατάξει στους "1000 πιο επιδραστικούς Λονδρέζους" και το GQ στους "100 πιο επιδραστικούς Βρετανούς", ενώ μόνο τυχαία δεν ήταν η πρόσκληση του το 2012, μαζί με τον Alex Bilmes, δημοσιογράφο του βρετανικού Esquire, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με τη μόδα. Με άλλα λόγια ο David Gandy, δεν είναι το μοντέλο που έχεις συνηθίσει.

david gandy 6Το πρόσωπο πίσω από το σύγχρονο βρετανικό στυλ

Τι πιστεύει ο ίδιος, ως ένα από τα κορυφαία fashion icons του πλανήτη; "Η αντρική μόδα είναι μια διαρκώς επεκτεινόμενη αγορά, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η μόδα στη Βρετανία αντιπροσωπεύει έναν κύκλο εργασιών πολλών δισεκατομμυρίων λιρών και από αυτά σχεδόν το 50% αφορούν την αντρική μόδα! Το ποσό αυτό αυξάνεται κάθε χρόνο. Οπότε, είναι σημαντικό για τη βρετανική οικονομία, αλλά και για την απασχόληση και τη βιομηχανία της να προάγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την αντρική μόδα". Αυτά, όσον αφορά, το καθαρά πρακτικό και οικονομικό κομμάτι. Ποια είναι, όμως, τελικά, η άποψή του για αυτό καθεαυτό το στυλ και την αισθητική; "Είναι εξίσου σημαντικό να διατηρήσουμε την υπέροχη βρετανική παράδοση –το βρετανικό στυλ–, αλλά και να εξασφαλίσουμε ότι οι καλύτεροι νέοι σχεδιαστές θα θελήσουν να εργαστούν γι’ αυτήν".

Αν πιστεύεις ότι ο David Gandy βρήκε τον δρόμο για το stardom στρωμένο με ροδοπέταλα, κάνεις μεγάλος λάθος. Όπως εκατομμύρια Βρετανοί μεγάλωσε σε ένα εργατικό προάστιο του Έσεξ, όπου η τύχη του έμοιαζε προκαθορισμένη: δουλειά-pub-σπίτι, βελάκια, burgers ή fish chips, πολύ μπάλα και 15 μέρες τον χρόνο διακοπές με γκρουπ σε Ζάκυνθο, Κρήτη ή Ρόδο. Κατάφερε, όμως, να ορίσει μόνος την τύχη του, σε μία χώρα που συνήθως αν γεννηθείς ανθρακωρύχος πεθαίνεις και ανθρακωρύχος. Ήθελε να γίνει κτηνίατρος, οι βαθμοί του δεν έφθαναν, τελικά σπούδασε marketing, δούλεψε σε περιοδικά ως το "παιδί" που πηγαίνει τα supercars για φωτογράφηση αλλά και ως πωλητής αυτοκινήτων.

Gandy 7Ναι, η τύχη του χαμογέλασε από τη μέρα που γεννήθηκε όσο αναφορά τα φυσικά προσόντα. Πόσοι όμως και πόσοι δεν έχουν σκορπίσει τα δώρα της φύσης στους πέντε ανέμους; Εκείνος δεν έμεινε μόνο απλά ένα διάσημο μοντέλο, η δραστηριότητά του δεν άρχιζε και τελείωνε στην πασαρέλα και τα φωτογραφικά studios – οι επιλογές του, εδώ και αρκετά χρόνια, καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι παράγοντες και το κοινό αντιλαμβάνονται την αντρική μόδα.

Τον έχουν χαρακτηρίσει "τελειομάνη", κάποιοι έλεγαν ότι δεν θα μακροημερεύσει η καριέρα του, εκείνος όμως εμφανίστηκε με κρότο πριν 14 χρόνια και, μέχρι σήμερα, στα 40 του χρόνια παραμένει στην κορυφή. Αποτελεί ένας από τους πλέον σημαντικούς εκπροσώπους του βρετανικού στυλ – ενός τρόπου, δηλαδή, αντιμετώπισης της μόδας που δεν ακολουθεί με τυφλά μάτια τις εκάστοτε επιταγές των fashion trends, αντίθετα πατά πάνω διαχρονικές αξίες παραμένοντας εξαιρετικά σύγχρονο και σε πολλές περιπτώσεις cutting edge.

 Όχι απλά άλλα ένα μοντέλο

David Gandy 3

Το 2010 ήταν ένας από το πρώτους διάσημους που δραστηριοποιήθηκε ενεργά μετά τον φονικό σεισμό της Αϊτής

"Το γεγονός ότι εκτίθεμαι στη δημόσια κριτική και διαθέτω λόγο με επιβαρύνει με την υπευθυνότητα της ανταποδοτικότητας και της φιλανθρωπίας. Έτσι προσπαθώ να βοηθήσω τους ανθρώπους ή τα ζώα που δε στάθηκαν αντίστοιχα τυχεροί με τους άλλους". Ο Gandy δε μένει μόνο στα λόγια αλλά κάνει πράξη όλα όσα υποστηρίζει. Το 2010 ήταν ένας από το πρώτους διάσημους που δραστηριοποιήθηκε ενεργά μετά τον φονικό σεισμό της Αϊτής που κόστισε τη ζωής σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, ενώ η ενασχόλησή του με τις φιλοζωικές οργανώσεις είναι συνεχής και αδιάλειπτη –δεν είναι τυχαίο ότι κάποτε ήθελε να γίνει κτηνίατρος και, όπως φαίνεται, σίγουρα δεν το έκανε για τα λεφτά.

Έτσι, από τη μία έχουμε το μία όψη του David Gandy, ενός ανθρώπου που δεν ξέχασε ποτέ τις αρχές και τις καταβολές του, και από την άλλη υπάρχουν οι υπερβολικοί χαρακτηρισμοί με τους οποίους τον έχουν τιμήσει κατά καιρούς διεθνή έντυπα: "Ωραιότερο παγκοσμίως αντρικό πρόσωπο" (ισπανικό Glamour, 2008), "Face of Today" (ShortList, 2011), "The Sexiest Men of 2013" (Cosmopolitan).

Η τέλεια εξωτερική του εμφάνιση και οι επιθετικοί προσδιορισμοί που χρησιμοποιούν τα μέσα για εκείνον, είναι πιθανό να "παγώσουν" έναν άντρα. Η εικόνα του να οδηγεί μία θρυλική Mercedes 300SL Gullwing του 1955 δεν βοηθά και τόσο πολύ. Το συναίσθημα ζήλιας μπορεί εύκολα να αναδυθεί στην επιφάνεια. Είναι δυνατόν ο συγκεκριμένος Mr. Perfect να διαθέτει τα πάντα; Μιλώντας κανείς μαζί του, εύκολα όμως αντιλαμβάνεται ότι ο Gandy δεν είναι κάποιος επιφανειακός τύπος αλλά το αντίθετο. Με οτιδήποτε καταπιάνεται, δείχνει να το κάνει μετά λόγου γνώσης.

"Προφανώς τα αυτοκίνητα είναι το πάθος μου. Έχω, μάλιστα, και αγωνιστική άδεια. Λατρεύω τις Mercedes και ειδικά το συγκεκριμένο μοντέλο είναι ένα από τα αγαπημένα μου. Τρελαίνομαι όμως και για τα κλασικά βρετανικά αυτοκίνητα όπως και για τις Porshe. Αυτή την περίοδο ασχολούμαι εντατικά με το restoration μιας Porsche 356" λέει με υπερηφάνεια. "Η ενασχόληση με τα αυτοκίνητα είναι για μένα μία από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορεί να κάνει κάποιος. Είναι όμως και πάθος, στο οποίο μου αρέσει να ξοδεύω χρήματα. Θα τρέξω στον αγώνα Mille Miglia. Παρ’ όλ’ αυτά, εξακολουθώ να λέω ψέματα στον εαυτό μου πως θα χαλαρώσω λίγο μόλις τελειώσω με την Porsche".

Διαχρονικές αξίες

David Gandy 6

O Gandy είναι ένας αυθεντικός old fashioned τύπος στη γρήγορη βιομηχανία της αντρικής μόδας

Ο David Gandy είναι ένας old school τύπος γεμάτος μεράκι που του αρέσει να επενδύει σε διαχρονικές αξίες, σε πράγματα δηλαδή που απαιτούν κόπο και χρόνο.  Όχι, όμως, ότι βρίσκεται μακριά από τις σημερινές εξελίξεις, αφού ανάμεσα σε επαγγελματικές υποχρεώσεις, φωτογραφήσεις, πασαρέλες, τρέξιμο για τις ανάγκες του φιλανθρωπικού του έργου, έχει προλάβει τα τελευταία χρόνια να παρουσιάσει και κάποια πολύ ενδιαφέροντα apps για iOs της Apple ( όπως το David Gandy’s Fitness and Training).

0 40χρονος σήμερα Βρετανός εμφανίστηκε σε μία εποχή που η μόδα είχε αρχίσει να γίνεται ξένη στον μέσο άντρα. Στιλιστικές υπερβολές, χλευασμός στις παραδοσιακές αξίες και γραμμές, υπερβολικό glamour ήταν μερικά μόνο από τα στοιχεία που χαρακτήριζαν την εποχή. Ο Gandy όμως με το αρρενωπό παρουσιαστικό του και την κορμοστασιά που παραπέμπει περισσότερο στο πρότυπο του James Bond (όπως το έκανε trademark ο Sean Connery) ήρθε για να αλλάξει το παιχνίδι και να τα βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Οι Domenico Dolce και Stefano Gabbana ήταν οι πρώτοι που διέκριναν το ταλέντο του στην πασαρέλα και το φωτογραφικό studio.


"Ως πατέρας, θέτω πλέον απαραίτητη προτεραιότητα της ζωής μου την προστασία του παιδιού μου από κάθε είδους κίνδυνο".


Κάποιος θα περίμενε ότι τα ξέφρενα πάρτι, τα τριήμερα σε ιδιωτικά γιοτ που περιλαμβάνουν άπειρες καταχρήσεις και το clubbing θα ήταν ο δικό τους τρόπος για να χαλαρώσει και να ξεφύγει από  τις άπειρες υποχρεώσεις. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι καθόλου έτσι. Εκείνος φαίνεται ευτυχισμένος και ήσυχος δίπλα στη σύντροφο και μητέρα του παιδιού τους, Stephanie Mendoros. Άλλωστε δεν είμαστε πια στα ξέφρενα 90s – ο David Gandy ήταν από εκείνους που βοήθησαν να επιστρέψουν τα πρότυπα της μόδας σε πιο παραδοσιακές αξίες, κάτι που φαίνεται να πράττει και στον ιδιωτικό του βίο.

Αυθεντικός, στιβαρός, με κατασταλαγμένη κοσμοθεωρία, ο Gandy είναι ένας αυθεντικός old fashioned τύπος στη γρήγορη βιομηχανία της αντρικής μόδας. Ένας πραγματικός game changer που έσπασε όλους τους κανόνες και συνεχίζει να κάνει και τώρα που βρίσκεται στην καλύτερη αντρική ηλικία, στα 41 του χρόνια δηλαδή. Ποια είναι, όμως, σήμερα η βασική προτεραιότητα στη ζωή αυτού του millennial με το ξεχωριστό ήθος; "Ως πατέρας, θέτω πλέον απαραίτητη προτεραιότητα της ζωής μου την προστασία του παιδιού μου από κάθε είδους κίνδυνο".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Jake Gyllenhaal είναι δεινός ιστιοπλόος

Χρειάστηκε να δούμε τη νέα καμπάνια της Prada για να το συνειδητοποιήσουμε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στον 'οίκο' του Adrien Brody το στυλ είναι διαχρονικό

Ο 50χρονος από σήμερα, ηθοποιός ξεχωρίζει για την αισθητική του.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

5 τάσεις της μόδας που σημάδεψαν τους Millennials

Αν ανήκεις σε αυτήν τη γενιά, όλο και κάτι από όλα αυτά θα βρίσκεται καταχωνιασμένο στη ντουλάπα σου.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Το κατακόκκινο Cub3d sneaker της Gucci είναι το πιο εντυπωσιακό sneaker που είδαμε τελευταία

Το "πορφυρό" αυτό παπούτσι περιλαμβάνει τρισδιάστατα εκτυπωμένα στοιχεία.

Γραφει Νικη Κοντομηνα