Παλτό και τζάκετ, τα απαραίτητα της αντρικής γκαρνταρόμπας

Ο απόλυτος οδηγός του Esquire για τα πανωφόρια, τα παλτά, τα τζάκετ και τα μπουφάν.

Τίποτα δεν ολοκληρώνει ένα σωστό ντύσιμο με τον τρόπο που το κάνει ένα τζάκετ, ένα παλτό ή ένα μπουφάν. Κι αυτό γιατί τα αντρικά πανωφόρια όχι μόνο φέρνουν στα ίσια του ένα look που μοιάζει 'σαν κάτι να του λείπει', αλλά και διότι αποτελούν το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κάποιος όταν βλέπει κάποιον άλλο στον δρόμο.

Το τι πανωφόρι θα φορέσεις κάθε φορά, βέβαια, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με την εποχή του χρόνου να είναι ένας από τους πιο καθοριστικούς. Για παράδειγμα, την άνοιξη τα τζην μπουφάν έχουν την τιμητική τους. Ποια είναι όμως τα στυλ που πρέπει να έχεις οπωσδήποτε στην γκαρνταρόμπα σου;

Το bomber τζάκετ

Παλτό και τζάκετ, τα απαραίτητα της αντρικής γκαρνταρόμπαςAlpha Industries

Στα 50s, ο Αμερικανικός Στρατός ανέθεσε στην εταιρεία Dobbs Industries να δημιουργήσει νάιλον τζάκετ που θα ήταν ελαφριά, ανθεκτικά και αδιάβροχα, έτσι ώστε να μπορούσαν οι πιλότοι που θα τα φορούσαν να έχουν ελευθερία κινήσεων και την ίδια στιγμή να προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Το τζην μπουφάν

DENIM JACKETLevi's

Τα τζην μπουφάν υπάρχουν εκεί έξω ήδη από τον 19ο αιώνα. Παρόλα αυτά, άρχισαν να γίνονται δημοφιλή αρκετά αργότερα, τη δεκαετία του 1920, όταν η Levi’s άρχισε να κατασκευάζει τζάκετ από ντένιμ πανί. Σταδιακά, μέσα στις επόμενες δεκαετίες, κατάφεραν να αποτελέσουν ένα sine qua non κομμάτι για κάθε στιλάτη αντρική γκαρνταρόμπα.

Το τζάκετ του μοτοσυκλετιστή

BIKER JACKETAllSaints

Η γοητεία ενός biker τζάκετ από σκληρό μαύρο δέρμα, γεμάτου φερμουάρ, δεν απευθύνεται μόνο στους Αγγέλους της Κολάσεως αλλά και σε κάθε άντρα που έχει αίσθηση του στυλ. Η δημοτικότητα του είδους εκτοξεύτηκε με το Perfecto, το οποίο φόρεσε ο Marlon Brando στο φιλμ Ο Ατίθασος.

Το τζάκετ τύπου Harrington

HARRINGTON JACKETBarbour

Τη δεκαετία του 1930, η εταιρεία Baracuta έριξε στην αγορά το μοντέλο G9, το οποίο θρυλείται ότι υπήρξε το 'πρώτο Harrington'. Το απλό, ελαφρύ και αδιάβροχο τζάκετ που απευθυνόταν στους Άγγλους γκόλφερ, στη συνέχεια εξελίχθηκε σε διαπιστευτήριο αρρενωπότητας. Το φόρεσαν οι πάντες: Από τον Elvis Presley και τον Steve McQueen μέχρι τον Daniel Craig.

Η καμπαρντίνα

TRENCH COATBurberry

Η ανθεκτικότητα της καμπαρντίνας απέναντι στις επιθέσεις του νερού και της φθοράς την κατέστησαν στο απόλυτο outerwear για τις ενδιάμεσες εποχές του χρόνου.

> Διάβασε ακόμα: 9 διαφορετικά στυλ αμάνικου μπουφάν

Ο ναυτικός επενδύτης

PEACOATDior

Ο μάλλινος ναυτικός επενδύτης άρχισε να γίνεται της mainstream μοδός κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, με τον Robert Redford να έχει κι αυτός ρόλο στη δημοφιλία του -ίσως- πλέον σοφιστικέ αντρικού πανωφοριού.

Το καμηλό παλτό

CAMEL COATGucci

Είναι το πιο κομψό, πολυτελές και κατά πάσα πιθανότητα ακριβό παλτό που θα αγοράσεις ποτέ στη ζωή σου. Γι' αυτό, θα πρέπει να το προσέχεις σαν τα μάτια σου.

Το φουσκωτό μπουφάν

PUFFER JACKETMoncler

Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τη ζεστασιά που προσφέρει ένα 'αληθινό' φουσκωτό μπουφάν, δηλαδή ένα που το γέμισμά του είναι από πούπουλα και φτερά χήνας. 

> Διάβασε ακόμα: O Timothée Chalamet φορά το σπορ μπουφάν που όλοι θέλουμε

Το παρκά

PARKACanada Goose

Τα παρκά πανωφόρια είναι συνήθως ζεστά και σχεδόν πάντοτε πιο κομψά από τα φουσκωτά μπουφάν. Κάτι που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι απ' όσους τα φορούν είναι το ότι ο στιλιστικός 'πρόγονός' τους φαίνεται να επινοήθηκε από ιθαγενείς πληθυσμούς του αρκτικού κύκλου.

 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αντλώντας έμπνευση από το Ripley για να βγεις στην παραλία

Η σειρά του Netflix μας έδωσε ιδέες. Το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ, είναι να τσεκάρεις τα μαγιό που σου προτείνουμε.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Το Clodist φέρνει όλες τις νέες τάσεις της μόδας για τη σεζόν SS24

Είναι καιρός να ανανεώσουμε την εμφάνισή μας ακολουθώντας ό,τι νέο και ποιοτικό ταιριάζει στο στυλ μας.

Τα νέα ρολόγια Tudor για το 2024

Τέσσερα σύγχρονα ρολόγια που δε θες να λείπουν από τη συλλογή σου.

Βρήκαμε τα ολοκαίνουργια Air Jordan που ταιριάζουν τέλεια με το τζην σου

Αν θες κάτι κλασικό και διαχρονικό, τότε τα αθλητικά αυτά είναι η τέλεια επιλογή για εσένα.

Γραφει Νικη Κοντομηνα