Το shirtless κοστούμι κατακτά και τα Όσκαρ

Ο Timothée Chalamet το τόλμησε. Και όλοι υποκλίνονται.

Στον Timothée Chalamet αρέσουν -προφανέστατα- τα στιλιστικά statements και αυτό ακριβώς έκανε στο κόκκινο χαλί των Όσκαρ 2022. Κάτι η πόζα, κάτι τα ανοιχτά πόδια, κάτι τα ενωμένα χέρια, κάτι το πηγούνι. Αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε. Όλοι πρόσεξαν το παροιμιώδες ντύσιμό του. Ο 26χρονος Νεοϋορκέζος σταρ βαδίζει εντελώς αντίθετα με τον προβλεπόμενο κώδικα ενδυμασίας.

Αυτή τη φορά επέλεξε μάλλινο παντελόνι, μπότες Chelsea και ένα σακάκι σμόκιν καλυμμένο με πούλιες και δαντέλα, όλα Louis Vuitton. Αλλά δε σταμάτησε εκεί. Έλειπε εμφανώς το πουκάμισο. Ή κάτι από μέσα τέλος πάντων.

Το shirtless κοστούμι κατακτά και τα ΌσκαρGetty Images

Στάθηκε όμως εκεί, με το άτριχο, αλαβάστρινο στήθος του, ώστε να το βλέπουν όλοι.

Shirtless κοστούμι λοιπόν

Αυτή η μάστιγα - ή, μήπως, όχι; Τελευταία, παρατηρούμε όλο και περισσότερους άντρες celebrities, στην αλλοδαπή αλλά και στα δικά μας εδάφη, να κυκλοφορούν με σακάκια που δεν έχουν φορεθεί πάνω από πουκάμισα ή μπλούζες, έστω φανέλες, βρε αδερφέ, αλλά κατάσαρκα στα συνήθως γυμνασμένα και ενίοτε τατουαζαρισμένα στέρνα τους. Είναι αυτή η επιλογή σημείο των καιρών ή έχει πίσω της μία μακρά στιλιστική παράδοση;

CELEBRITIES IN SHIRTLESS SUITS Elaine Chung / Getty Images
Από αριστερά προς τα δεξιά: Look από το show του Heron Preston για την Άνοιξη του 2020, ο Harry Styles και ο Lil Nas X.

Το δικαίωμα στο αντρικό ντεκολτέ

Αφορμή για αυτό το debate στάθηκε η εμφάνιση του Jonah Hill στην πρεμιέρα του Don't Look Up με σιέλ συνολάκι Gucci, ασορτί με της συζύγου του, που άφηνε έκθετο στη δημόσια θέα το ενδιαφέρον τατουάζ του. Κατευθείαν, οι φωτογραφίες από το event έγιναν viral, κάτι στο οποίο ίσως να συνεισέφεραν οι πέρλες, οι καρφίτσες και τα mules με τα οποία ολοκλήρωσε το look του ο αγαπητός ηθοποιός.

Ένα look για σταρ και πληβείους

Για κάποιους το shirtless κοστούμι αποτίνει φόρο τιμής στα 80s και την αισθητική παρακαταθήκη του Miami Vice. Σε άλλους, το φορεμένο χωρίς πουκάμισο κοστούμι παραπέμπει στο pyjama look - η αλήθεια είναι ότι, όπως οι πιτζάμες, παρέχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, κάτι που το κάνει άνετο και sexy, πέρα από κακόγουστο. Βέβαια, το κακό γούστο, όταν είναι συνειδητή επιλογή, μπορεί να αποτελεί ένδειξη χιούμορ αλλά και πολιτική απόφαση.

MODELS AND CELEBRITIES IN SHIRTLESS SUITS Elaine Chung / Getty Images
Από αριστερά προς τα δεξιά: Look από το show του οίκου Dior για την Άνοιξη του 2019, ο Iggy Pop και look από το show του οίκου Gucci για το Φθινόπωρο του 2021.

Οι σταρ, λοιπόν, ροκ και μη-ροκ, φορούν τα shirtless κοστούμια τους και δεν τρέχει μία. Με μας, τους υπόλοιπους, τι γίνεται; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι ένα look κατάλληλο για το γραφείο, κάποιοι άλλοι έχουν αντίθετη άποψη, γιατί κατά πώς σωστά επιχειρηματολογούν τα ρούχα υπάρχουν (και) για να εκφραζόμαστε.

> Διάβασε ακόμα: Ακόμα ένα τρελό κοστούμι για τον Harry Styles

Η ιστορία του shirtless κοστουμιού

Στο πρόσφατο παρελθόν, το shirtless κοστούμι το έχουν υποστηρίξει ο Jay-Z, ο Harry Styles, ο Lil Nas X και ο Tom Holland (στο εξώφυλλο της ελληνικής έκδοσης του Esquire για την Άνοιξη του 2021). Σύμφωνα με το αμερικανικό Esquire, όμως, έχει πιο μακρά ιστορία.

TOM HOLLAND, ESQUIRE GREECE SPRING 2021

> Διάβασε ακόμα: Η ιστορία του Lil Nas X έχει ζουμί

Τα τελευταία έξι χρόνια το έχουμε δει σε shows των FendiHeron Preston, Zegna, Alexander McQueenDries Van Noten και Maison Margiela. Στα 90s, το είχε προτείνει ο Raf Simons, ενώ η Vivienne Westwood καθ' όλη τη διάρκεια της μακράς καριέρας της.

Τέλος, είχε φιγουράρει και στην πρώτη αντρική συλλογή του Jean Paul Gaultier, το 1983.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μεταμόσχευση γενειάδας, κι όμως γίνεται

Αν σε ενδιαφέρει ένα γεμάτο μούσι, εντός διαβάζεις πώς λειτουργεί η εν λόγω μέθοδος και πόσο κοστίζει.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα 7 must have κομμάτια που θα φέρουν την άνοιξη στη ντουλάπα σου

Γιατι κάθε άνοιξη, φέρνει μαζί της την υπόσχεση της ανανέωσης. Όπως ακριβώς και η GANT.

Αντλώντας έμπνευση από το Ripley για να βγεις στην παραλία

Η σειρά του Netflix μας έδωσε ιδέες. Το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ, είναι να τσεκάρεις τα μαγιό που σου προτείνουμε.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Το Clodist φέρνει όλες τις νέες τάσεις της μόδας για τη σεζόν SS24

Είναι καιρός να ανανεώσουμε την εμφάνισή μας ακολουθώντας ό,τι νέο και ποιοτικό ταιριάζει στο στυλ μας.

Τα νέα ρολόγια Tudor για το 2024

Τέσσερα σύγχρονα ρολόγια που δε θες να λείπουν από τη συλλογή σου.