Το blazer από το άλφα ως το ωμέγα

Είναι στιλιστικά ευέλικτο, πρακτικό και άνετο. Κοινώς, αποτελεί το πασπαρτού πανωφόρι που μπορείς να φοράς παντού και πάντα.

Μπορεί να νομίζεις ότι το blazer αποτελεί ένα ρούχο της σύγχρονης εποχής, πολύ μοντέρνο, παρ' όλα αυτά η επινόησή του εντοπίζεται στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Ένα παρόμοιο με το σημερινό blazer φορέθηκε για πρώτη φορά το 1873 από το πλήρωμα μιας βρετανικής φρεγάτας με το όνομα HMS Blazer, με αφορμή μία δεξίωση για τη βασίλισσα Βικτωρία. Στη βασίλισσα, άρεσε τόσο πολύ το συγκεκριμένο ρούχο που αποφάσισε να υιοθετηθεί ως η επίσημη στολή του Βασιλικού Ναυτικού, αναθέτοντας την κατασκευή του στους "ραφτάδες" Gieves & Hawkes.

Στη συνέχεια, το blazer ξεπέρασε τα στενά στρατιωτικά όρια, καθώς έγινε μόδα στα αστικά σαλόνια και τις exclusive λέσχες, ενώ έπειτα το φόρεσαν σταρ του σινεμά και επιτυχημένοι επιχειρηματίες, συνεισφέροντας στον μύθο που το περιβάλλει μέχρι σήμερα.

Αλλά ας δούμε το πώς διαφέρει το blazer από το σακάκι και πώς μπορείς να το φορέσεις με στυλ, τόσο στον ελεύθερο χρόνο σου όσο και στο γραφείο.

Σε τι διαφέρει το blazer από το σακάκι

Το σακάκι επινοήθηκε ως τμήμα του κοστουμιού, που αποτελείται από δύο ή τρία ρούχα, καθώς συμπληρώνεται από ένα παντελόνι και ένα σακάκι. Παρότι τα κοστούμια "σπάνε" και μπορείς να σετάρεις τόσο το σακάκι όσο και το παντελόνι τους με άλλα ρούχα, το σακάκι δεν είναι blazer.

Το blazer από το άλφα ως το ωμέγαGetty Images

Συνήθως, επίσης, τα σακάκια ως ρούχα, κατασκευαστικά, είναι "δομημένα" και έχουν πιο αυστηρή γραμμή, γι' αυτό και θεωρούνται κατάλληλα για πιο επίσημες ή επαγγελματικές περιστάσεις. Τα blazer, αντίστοιχα, θεωρούνται πιο καθημερινά, με αυτά που τιμούν τις παραδόσεις να φέρουν χρυσά κουμπιά.

> Διάβασε ακόμα: Ποιος αποφασίζει τι ρούχα φοράμε; Εμείς, οι σχεδιαστές ή κάποιος αλγόριθμος;

Πώς να φορέσεις το blazer στον ελεύθερο χρόνο σου

Στις μέρες μας, το blazer έχει αντικαταστήσει το σακάκι του κοστουμιού στις περισσότερες περιστάσεις, εκτός από τους αυστηρούς γάμους και τα πολύ επίσημα events.

SREET STYLEGetty Images

Στη βόλτα σου το Σαββατοκύριακο ή για να πας σε ένα εστιατόριο, μπορείς να σετάρεις το blazer σου με ένα T-shirt και ένα καλό τζην παντελόνι. Για να κάνεις το προσωπικό σου στυλ ορατό, μπορείς να παίξεις με το χρώμα του blazer, με την ποιότητα του τζην (π.χ. με στρατηγικές φθορές για πιο casual αποτέλεσμα), αλλά και με το στυλ του T-shirt σου (δεν είναι ανάγκη να είναι λευκό και μονόχρωμο).

> Διάβασε ακόμα: Η τέχνη της αντρικής ένδυσης στο V&A Museum

Πώς να φορέσεις το blazer στο γραφείο

Σέταρέ το με ένα λευκό ή γαλάζιο πουκάμισο και ένα πιο κλασικό παντελόνι σε ουδέτερο χρώμα, όπως μπεζ, σκούρο μπλε και γκρι. Το look σου μπορείς να το συμπληρώσεις με ένα ζευγάρι καλά δετά παπούτσια και δερμάτινα αξεσουάρ.

Από: Esquire IT

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα 7 must have κομμάτια που θα φέρουν την άνοιξη στη ντουλάπα σου

Γιατι κάθε άνοιξη, φέρνει μαζί της την υπόσχεση της ανανέωσης. Όπως ακριβώς και η GANT.

Αντλώντας έμπνευση από το Ripley για να βγεις στην παραλία

Η σειρά του Netflix μας έδωσε ιδέες. Το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ, είναι να τσεκάρεις τα μαγιό που σου προτείνουμε.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Το Clodist φέρνει όλες τις νέες τάσεις της μόδας για τη σεζόν SS24

Είναι καιρός να ανανεώσουμε την εμφάνισή μας ακολουθώντας ό,τι νέο και ποιοτικό ταιριάζει στο στυλ μας.

Τα νέα ρολόγια Tudor για το 2024

Τέσσερα σύγχρονα ρολόγια που δε θες να λείπουν από τη συλλογή σου.

Βρήκαμε τα ολοκαίνουργια Air Jordan που ταιριάζουν τέλεια με το τζην σου

Αν θες κάτι κλασικό και διαχρονικό, τότε τα αθλητικά αυτά είναι η τέλεια επιλογή για εσένα.

Γραφει Νικη Κοντομηνα