Ο Pierangelo Fenzi μιλά για την τέχνη του κασμιριού

Ο "κύριος Falconeri" σε συμβουλεύει να επενδύεις σε διαχρονικά ρούχα, που επιτρέπουν άπειρη ευελιξία.

Ο Pierangelo Fenzi ή αλλιώς "κύριος Falconeri" έχει καταφέρει να κάνει το κασμίρι συνώνυμο της ουσιαστικής πολυτέλειας και του ιδιαίτερου στυλ σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή είναι η ξεχωριστή ιστορία του και το όραμά του.

Τι σας οδήγησε στη δημιουργία του brand Falconeri το 1999;

Δούλευα στο οικογενειακό εργοστάσιο πλεκτών στο Άβιο, στην επαρχία του Τρέντο. Η ιδέα γεννήθηκε από την έντονη επιθυμία να φέρουμε στην αγορά ένα προϊόν που να διαφέρει από το βασικό, κλασικό χαρακτηριστικό των παραγωγών που γνωρίζαμε μέχρι τότε και να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της διεθνούς αγοράς, που απαιτούσαν καινοτομία στο στυλ, κυρίως στο ένδυμα, στις επεξεργασίες, στους συνδυασμούς των υφασμάτων και στις τεχνικές βαφής. Όταν αργότερα, το 2009, γνώρισα τον Dott. Sandro Veronesi, γοητεύτηκα από το project βιομηχανικής και εμπορικής ανάπτυξης που είχε στο μυαλό του για τη Falconeri. Αυτός ο νέος τρόπος να δω την αγορά με ενθουσίασε και με έκανε να αποφασίσω να πουλήσω το brand και να ξεκινήσω μια νέα επαγγελματική εμπειρία σε έναν μεγάλο όμιλο όπως το Calzedonia Group.

Ο Pierangelo Fenzi μιλά για την τέχνη του κασμιριού
Falconeri Φ/Χ 2022

Σε τι διαφέρει σήμερα η μόδα σε σχέση με το 1999;

Πρέπει να πω ότι στα 20 και πλέον χρόνια που έχουν περάσει από τότε που ξεκίνησα το project Falconeri, άλλαξαν όλα. Ο τρόπος παραγωγής, ο τρόπος πώλησης και επικοινωνίας. Οι άνθρωποι είναι σίγουρα πολύ προσεκτικοί όσον αφορά το στυλ και την ποιότητα, αλλά για παράδειγμα, σε σύγκριση με πριν από χρόνια, η βιωσιμότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα. Έχουμε καθετοποιήσει ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, αγοράζουμε απευθείας κασμίρι, το επεξεργαζόμαστε στην εταιρεία μας, στην Biella, και το νήμα γίνεται πλεκτό στις εγκαταστάσεις παραγωγής μας. Αυτό μας επιτρέπει να έχουμε ποιοτικό έλεγχο τόσο στην πρώτη ύλη όσο και στο έτοιμο ένδυμα.

Υπάρχουν πολυάριθμοι ποιοτικοί έλεγχοι σε όλη την αλυσίδα παραγωγής Falconeri: από την πρώτη ύλη, το νήμα, τα εξαρτήματα και τα αξεσουάρ του προϊόντος, τη χρωματική παλέτα, μέχρι το τελικό ένδυμα. Οι εκλεπτυσμένες και πρωτοποριακές τεχνολογίες επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται καθιστούν δυνατή την παραγωγή ενδυμάτων υψηλότερης ποιότητας, πάντα έχοντας εξαιρετικά εξειδικευμένο προσωπικό όσον αφορά τις τεχνικές παραγωγής και τις μεθόδους, που έχουν μελετηθεί λεπτομερώς. Οι φάσεις συσκευασίας των ενδυμάτων ακολουθούνται από εξειδικευμένους τεχνίτες που μεταδίδουν την εξαιρετική τους δεξιοτεχνία, κάτι που αποτελεί πραγματικό ιταλικό πολιτιστικό υπόβαθρο. Το Falconeri είναι μια ένωση τεχνογνωσίας, δεξιοτεχνίας και τεχνολογίας.

FALCONERI
Falconeri Φ/Χ 2022

Τι αλλαγές μπορείτε να προβλέψετε για τη βιομηχανία της μόδας μέσα στο προσεχές διάστημα;

Οδεύουμε προς έναν κόσμο όλο και πιο συνειδητοποιημένο και προσβλέπουμε στη βιωσιμότητα. Στις 25 Οκτωβρίου 2019 ο όμιλος Calzedonia εντάχθηκε στο Fashion Pact. Για πρώτη φορά στη βιομηχανία της μόδας, αυτός ο παγκόσμιος συνασπισμός είναι σε θέση να ενώσει κορυφαίες εταιρείες μόδας και κλωστοϋφαντουργίας προς την επίτευξη ενός κοινού συνόλου φιλόδοξων μετρήσιμων περιβαλλοντικών στόχων. Υπάρχουν τρεις macro - τομείς δράσης: μετριασμός της κλιματικής αλλαγής, αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και προστασία των ωκεανών. Έναν χρόνο μετά τη δημιουργία του Συμφώνου Μόδας, τα υπογεγραμμένη μέλη έχουν διπλασιαστεί σε πάνω από 60, από διαφορετικούς τομείς και από 14 χώρες, εκπροσωπώντας πάνω από 200 μάρκες και το 1/3 της βιομηχανίας της μόδας.

Το γεγονός ότι μεγαλώσατε σε μια οικογένεια που είχε παράδοση στα πλεκτά πώς επηρέασε την προσωπική σας αίσθηση για τη μόδα;

Η μεγάλη βοήθεια που μου έδωσε η οικογένειά μου είναι να μου μεταδώσει την αγάπη για τα πλεκτά, τη γνώση των νημάτων και των πρώτων υλών και να μάθω τις τεχνικές που μου επέτρεψαν να δώσω ζωή στο προϊόν. Η ευαισθησία για τα χρώματα και η περιέργεια που σε βοηθά να διαμορφώσεις τις συλλογές δεν μαθαίνεται, αλλά είναι έμφυτη.

FALCONERI
Falconeri Φ/Χ 2022
FALCONERI
Falconeri Φ/Χ 2022

Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί το κασμίρι από οτιδήποτε άλλο;

Το κασμίρι μας κατάγεται από τη Μογγολία και την Εσωτερική Μογγολία, επεξεργάζεται και μεταμορφώνεται σε νήμα στην Ιταλία. Επιλέγουμε το Il Duvet: είναι από το γύρισμα του "παπλώματος", του πιο λεπτού πουπουλένιου μαλλιού που έχουν οι κατσίκες αυτής της περιοχής, απ’ όπου προέρχεται το Superior Cashmere Falconeri. Επιλέγουμε και αγοράζουμε απευθείας την ανώτερη ποιότητα κασμίρι στην αγορά για να παράγουμε αυτά που είναι σήμερα τα must have του brand: Tα Ultrafine και Ultrasoft.

Για το Cashmere Ultrafine 2.50 χρησιμοποιούνται δύο μοναδικά χτενισμένα και στριμμένα νήματα από κασμίρι – χρειάζονται περίπου 12 χιλιόμετρα για να παραχθεί ένα ρούχο Falconeri. Αυτός ο τύπος ινών έχει φυσικά τα χαρακτηριστικά της θερμορύθμισης, της ελαστικότητας και της διαπνοής, έτσι ώστε να διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος όπου κι αν βρίσκεστε, καθώς και σε κάθε εποχή, από την πιο ήπια έως την πιο κρύα. Το Cashmere Ultrasoft 2.28, από την άλλη, είναι ένα πολύ ζεστό λαναρισμένο νήμα με ογκώδη εμφάνιση. Επίσης, σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν δύο στριφτές κλωστές κασμίρι, χρησιμοποιούμε λίγο πάνω από 10 χιλιόμετρα για κάθε ρούχο, για το οποίο χρειάζεται πάνω από μία ώρα ύφανση και μία ώρα για τη χειροκίνητη συσκευασία του καθενός. Αυτό είναι το κατ’ εξοχήν κατάλληλο νήμα για τον χειμώνα.

Η ουσία της Falconeri είναι το Superior Cashmere. Προκύπτει από την ικανότητά μας να επιλέγουμε την καλύτερη πρώτη ύλη στην αγορά, η οποία πληροί καθορισμένα πρότυπα μήκους και micronage (πάχος της ίνας, της οποίας η μονάδα μέτρησης είναι το micron, δηλαδή το ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Αυτές οι αξίες μάς επιτρέπουν να διατηρούμε υψηλά και σταθερά επίπεδα ποιότητας, τα οποία, προστιθέμενα στην ιταλική δεξιοτεχνία και τις σύγχρονες τεχνικές παραγωγής, δημιουργούν ένα εμβληματικό και διαχρονικό πλεκτό.

FALCONERI
Falconeri Φ/Χ 2022

Ποιο είναι το όραμά σας για την εξέλιξη της Falconeri;

Η καθετοποίηση είναι η δύναμή μας. Το να μην έχουμε μεσάζοντες μας επιτρέπει να έχουμε τεράστιες οικονομίες κλίμακας, πρακτικά πηγαίνουμε στην πηγή εξαλείφοντας όλα τα πρόσθετα κόστη. Αυτή η καθετοποίηση μας επιτρέπει να διατηρούμε υψηλά πρότυπα ποιότητας και άμεσο έλεγχο ποιότητας των προϊόντων. Αυτά τα μεγάλα πλεονεκτήματα μεταφέρονται στον πελάτη, προσφέροντας ρούχα εξαιρετικής ποιότητας σε εξαιρετική τιμή.

Κάποια προσωπικά σας στιλιστικά tips;

Επενδύστε σε διαχρονικά ρούχα, που επιτρέπουν άπειρη ευελιξία. Αγοράστε μόνο ποιοτικά ενδύματα από φυσικά νήματα, καθώς αποτελούν πάντα μακροπρόθεσμη εγγύηση. Τέλος, νομίζω ότι είναι απαραίτητο να παραμένει κανείς πιστός στην ουσία του.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μεταμόσχευση γενειάδας, κι όμως γίνεται

Αν σε ενδιαφέρει ένα γεμάτο μούσι, εντός διαβάζεις πώς λειτουργεί η εν λόγω μέθοδος και πόσο κοστίζει.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα 7 must have κομμάτια που θα φέρουν την άνοιξη στη ντουλάπα σου

Γιατι κάθε άνοιξη, φέρνει μαζί της την υπόσχεση της ανανέωσης. Όπως ακριβώς και η GANT.

Αντλώντας έμπνευση από το Ripley για να βγεις στην παραλία

Η σειρά του Netflix μας έδωσε ιδέες. Το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ, είναι να τσεκάρεις τα μαγιό που σου προτείνουμε.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Το Clodist φέρνει όλες τις νέες τάσεις της μόδας για τη σεζόν SS24

Είναι καιρός να ανανεώσουμε την εμφάνισή μας ακολουθώντας ό,τι νέο και ποιοτικό ταιριάζει στο στυλ μας.

Τα νέα ρολόγια Tudor για το 2024

Τέσσερα σύγχρονα ρολόγια που δε θες να λείπουν από τη συλλογή σου.