Game, Set, Style: Η Lacoste άλλαξε το παιχνίδι

"Rene did it first". "Ο Rene το έκανε πρώτος". Και το έκανε σωστά και απόλυτα. Τόσο, που δηµιούργησε ένα από τα πιο εµβληµατικά brands στην ιστορία των σπορ και της µόδας.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 08 Ιανουαρίου 2024

"Εφευρέτης. Αν έπρεπε να χρησιμοποιήσω μία ιδιότητα στην επαγγελματική μου κάρτα, αυτή τη λέξη θα έβαζα". René Lacoste, 1964. Φημισμένος παίκτης του τένις και ένας εμπνευσμένος δημιουργός. Γεννήθηκε το 1904 στο Παρίσι και ήδη από μικρή ηλικία ξεκίνησε να ασχολείται με τα σπορ. Άρχισε να ξεχωρίζει αμέσως σε αυτά, καθοδηγούμενος από τον ενθουσιώδη πατέρα του, Jean-Jules Lacoste. Το πάθος του –μικρού τότε– René, όμως, ήταν το τένις. Ήταν ένα ταλέντο που μεταμορφώθηκε σε έξοχο παίκτη. Κέρδισε το πρώτο του τουρνουά σε ηλικία 17 ετών, το 1921. Τότε ακριβώς ήταν που εντόπισε το χάρισμά του η Γαλλίδα πρωταθλήτρια Suzanne Lenglen, η οποία έγινε αρχικά φίλη του και μετέπειτα μέντοράς του στο γήπεδο. Ήταν αυτή που τον καθοδήγησε ώστε να κυνηγήσει τα πάντα με πάθος, αυθορμητισμό και σκληρή δουλειά.

Game, Set, Style: Η Lacoste άλλαξε το παιχνίδι

Το 1926, αντλώντας έμπνευση από Λονδρέζους παίκτες του έφιππου πόλο, ο René Lacoste λάνσαρε κοντομάνικα T-shirts με γιακά στους αγώνες του. Του έδιναν ευχέρεια στην κίνησή του. Κάπου εκεί γεννήθηκε το μοναδικό κόνσεπτ της λειτουργικής κομψότητας. Το 1933 συνάντησε τον επιχειρηματία André Gillier και μαζί δημιούργησαν τη La Société Chemise Lacoste – την εταιρεία που σήμερα γνωρίζεις απλά ως Lacoste. Οι δύο άντρες οραματίστηκαν και σχεδίασαν το επαναστατικό για τον κόσμο της μόδας κομμάτι Lacoste L.12.12.

Game, Set, Style: Η Lacoste άλλαξε το παιχνίδι 13
Game, Set, Style: Η Lacoste άλλαξε το παιχνίδι 7

Το "L" προφανώς για τον René Lacoste, το 1 για το "petit piqué" και το 2 για τα κοντά μανίκια. Το άλλο "12" προκύπτει από το γεγονός πως το τελικό σχέδιο ήταν το 12ο πρωτότυπο της αρχικής σειράς. Πριν το μπλουζάκι του Lacoste, οι παίκτες του τένις φορούσαν άβολα μακρυμάνικα πουκάμισα και πλισέ παντελόνια με ζώνη. Αντιλαμβάνεσαι, λοιπόν, τη διαφορά.

Game, Set, Style: Η Lacoste άλλαξε το παιχνίδι 1

Το "petit piqué" μπλουζάκι του René Lacoste, από πρωτοποριακό για την εποχή ύφασμα, ήταν ευέλικτο και ελαφρύ. Ενάντια στις προτροπές των φίλων του, ο Lacoste αποφάσισε να ενσωματώσει το περίφημο logo του κροκόδειλου στο statement κομμάτι του – ουσιαστικά, στο πρώτο άνετο πόλο μπλουζάκι της ιστορίας. Το logo κατέστησε άμεσα αναγνωρίσιμο το Τ-shirt σε όλους. Το ανήσυχο δημιουργικό πνεύμα του ταλαντούχου κ. Lacoste, όμως, τον ωθούσε διαρκώς στην εξερεύνηση και άλλων καινοτόμων προοπτικών.

Και σε μερικές από τις πιο non-fashion δημιουργίες στον κόσμο των σπορ, γενικότερα. Το 1928 εφηύρε το ball machine, το μηχάνημα που πετάει μπαλάκια του τένις για προπόνηση, ώστε να βελτιώσει την τεχνική του. Ένα απαραίτητο εργαλείο για κάθε παίκτη του τένις για πολλές γενιές και κάτι που, ασφαλώς, χρησιμοποιείται έως σήμερα.

Game, Set, Style: Η Lacoste άλλαξε το παιχνίδι 9

Το 1963 επαναπροσδιόρισε τον κόσμο του τένις, με την εφεύρεση της ατσάλινης ρακέτας. Η δημιουργία του έδωσε ανώτερη αεροδυναμική και ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για τις μοντέρνες ρακέτες.

Το 1971 κατασκεύασε μια πρωτοποριακή λαβή για τις ρακέτες του τένις, που απορροφούσε τους κραδασμούς, ένα καλύτερο χερούλι δηλαδή.

Η µόδα είναι επίσης ένα σπορ

Ένας ασταμάτητος τζέντλεμαν, ο René Lacoste έφτιαξε μια μάρκα κατ' εικόνα και ομοίωσή του. Πάντα αισιόδοξος, πάντα σε κίνηση. Αυτή ήταν η εμμονή του "ανθρώπου με τα λευκά", που, μετά τους θριάμβους του στα γήπεδα, έφερε χρώμα στον κόσμο του τένις. Τα πρώτα έγχρωμα μπλουζάκια πόλο εμφανίστηκαν το 1951.

Supreme x Lacoste

Από τότε, η χρωματική παλέτα της Lacoste –πρωτογενής ή ποπ– δεν σταμάτησε ποτέ να μεγαλώνει. Κάπου ανάμεσα στην αυστηρότητα και το coolness, την ελευθερία και την κομψότητα, την ακρίβεια και την εκφραστικότητα, η Lacoste αντιπροσωπεύει την αθλητική μόδα και το γαλλικό savoir-faire.

Η Pelagia Kolotouros

Χρησιμοποιώντας πάντοτε ως βάση της τη Γαλλία, εκεί όπου γεννήθηκε η μοναδική τεχνική ύφανσης και πλέξης της Lacoste, το brand συνεχίζει να τελειοποιεί και να καινοτομεί στις διαδικασίες προμήθειας και παραγωγής, προσβλέποντας σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τον ίδιο τον πλανήτη.

Η Lacoste έχει αναδιαμορφώσει το σύγχρονο τοπίο της μόδας, μέσα από το όραμα εμβληματικών artistic directors όπως οι Christophe Lemaire, Felipe Oliveira Baptista και Louise Trotter. Σήμερα η Creative Design Director, Pelagia Kolotouros, ηγείται του collective studio που οδηγεί την εταιρεία στο επόμενο κεφάλαιο. 

Η ιστορία ενός κροκόδειλου

Πάμε όμως πίσω στη Βοστώνη των ΗΠΑ, το 1923. Ο René Lacoste περπατά σε κεντρικό δρόμο της πόλης με τον προπονητή του, Alan Muhr, λίγο πριν από τον απογευματινό του αγώνα.

Game, Set, Style: Η Lacoste άλλαξε το παιχνίδι 8

Την προσοχή του προσελκύει μια κομψή τσάντα φτιαγμένη από δέρμα κροκόδειλου. "Αν κάνεις τα πάντα για να κερδίσουμε, θα σου την κάνω δώρο", του λέει ο Muhr και ο Lacoste αποδέχεται το στοίχημα και την πρόκληση. Στον αγώνα τελικά γνωρίζει την ήττα. Όμως ο δημοσιογράφος της Boston Evening Transcript, George Carens, έχοντας ακούσει τη στιχομυθία των δύο αντρών, αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του: "Ο νεαρός Lacoste δεν κατάφερε να κερδίσει τον αγώνα και την τσάντα, πάλεψε όμως σαν κροκόδειλος". Το "κροκόδειλος" έγινε αμέσως το παρατσούκλι του.

Game, Set, Style: Η Lacoste άλλαξε το παιχνίδι 6

Πολύ πριν ιδρύσει τη δική του εταιρεία ένδυσης και υπόδησης για το τένις, ο René Lacoste –και αφού όλοι τον αποκαλούσαν πλέον κροκόδειλο– ζήτησε από τον καλό του φίλο και illustrator, Robert George, να σχεδιάσει έναν πράσινο κροκόδειλο και να τον ράψει στην τσέπη του λευκού σακακιού που φορούσε πριν από κάθε αγώνα. Δεκαετίες μετά, το κροκοδειλάκι που "φορούσε" μόνο εκείνος έγινε το πιο γνωστό και επιτυχημένο logo στην ιστορία της μόδας. 

Game, Set, Style: Η Lacoste άλλαξε το παιχνίδι 10

Τα προϊόντα ένδυσης και υπόδησης LACOSTE διατίθενται στην Ελλάδα από τον Όµιλο Notos Com Holdings.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr