Το peacoat σαλπάρει στο χειμωνιάτικο αντρικό στυλ

Κλασικό πανωφόρι ποτισμένο με την αρμύρα της θάλασσας, αλλά και τη μαγεία του κινηματογράφου.

Όπως συμβαίνει με την πλειοψηφία των κλασικών κομματιών της μόδας, παρομοίως και το "ταπεινό" peacot δεν "γεννήθηκε" με γνώμονα το αντρικό στυλ, αλλά την πρακτικότητα. Να καλύψει δηλαδή τις ανάγκες των Ευρωπαίων ναυτικών, προφυλάσσοντάς τους από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Το peacoat σαλπάρει στο χειμωνιάτικο αντρικό στυλΓνωστό και ως ναυτικός επενδύτης, το peacot είναι παραδοσιακά καμωμένο από σκούρο μπλε μαλλί Melton. Είναι ζεστό και αδιάβροχο, ενώ η γραμμή του είναι μίνιμαλ και στενή, τόσο όσο να χωρά ένα πουλόβερ, ενώ δεν έχει ζώνη, αλλά διπλό κούμπωμα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σταυρωτό ημίπαλτο.

 

Η ιστορία του peacot

Η πρώτη επίσημη καταγραφή του ναυτικού επενδύτη έγινε το 1720 στις αμερικάνικες εφημερίδες. Ωστόσο, οι πρώτοι ναυτικοί που το φόρεσαν στις αρχές του 18ου αιώνα δεν ήταν οι Αμερικάνοι, αλλά οι Βρετανοί -μάλιστα, αγαπήθηκε πολύ από όλους τους βασιλιάδες που έχουν περάσει από τον θρόνο της Βρετανίας.

PEACOTΜετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το peacot έριξε άγκυρα στην αντρική μόδα, γεγονός που οφείλεται κυρίως στον κινηματογράφο. Φορέθηκε κατά κόρον από τους μεγαλύτερους αστέρες της μεγάλης οθόνης, από τον James Dean μέχρι τον Daniel Craig.

 

 

 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΟΔΑΗ ίσως όμως πιο εμβληματική κινηματογραφική στιγμή του είναι στο φιλμ του Sydney Pollack, "Τρεις Μέρες του Κόνδορα" (1975). Ο Robert Redford επαναπροσδιόρισε το αντρικό στυλ, κάνοντας μόδα τον ολόμαλλο, κλασσικό ναυτικό επενδύτη, συνδυασμένο με τζην παντελόνια, μάλλινα κασκόλ και μαύρα γυαλιά ηλίου. Ένα look άκρως επίκαιρο σήμερα.  

 

Η ετυμολογία του peacot

Οι απόψεις διίστανται σχετικά με το από που προέρχεται η λέξη peacot. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από την ολλανδική λέξη "pijjekker", που μεταφράζεται ως ένα χοντρό και βαρύ μάλλινο μπλε ημίπαλτο. Κάποιοι άλλοι πάλι, ισχυρίζονται ότι το Αμερικάνικο Πολεμικό Ναυτικό ήταν εκείνο που το "βάπτισε", με το peacot να μην τίποτα άλλο από ένα παρατσούκλι του λεγόμενου P-jacket, που φορούσαν τότε οι ναύτες.

Πώς φοριέται σωστά το peacot

PEACOTΠάντα κουμπωμένο. Αν δεν το κουμπώσεις, το σταυρωτό αυτό ημίπαλτο –όπως συμβαίνει και με το αντίστοιχο σακάκι– θα προσθέσει τα δικά του "στρώματα" στο συνολικό σου look. Κουμπωμένο θα κάνει τη φιγούρα σου να μοιάζει περισσότερο συμπαγής και την εμφάνισή σου πιο αυστηρή και κομψή.

 

Από: Esquire UK

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Tο 'Old Money Style' επανήλθε δριμύτερο. Αλλά γιατί;

Η Gen Z έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στον πλούσιο τρόπο ντυσίματος και ιδού οι λόγοι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H MED παρουσιάζει τη νέα συλλογή γυναικείων, ανδρικών μαγιό και εσωρούχων για τη σεζόν SS2024

H MED παρουσιάζει τη νέα συλλογή γυναικείων και ανδρικών μαγιό και εσωρούχων για τη σεζόν Spring / Summer 2024 που σηματοδοτεί την εξέλιξη.

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το TAG Heuer Carrera ορίζει εδώ και έξι δεκαετίες το είδος των χρονογράφων χειρός

Ένα σύμβολο ακρίβειας στη μέτρηση του χρόνου και εξέλιξης ενός εμβληματικού σχεδιασμού.