Kenzo Takada, ο ευγενής "τίγρης" της μόδας

Ένας από τους πρώτους Ιάπωνες σχεδιαστές που κατάφερε να κατακτήσει με τις δημιουργίες του το Παρίσι και τον δυτικό κόσμο έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από τον κορονοϊό.

Από το νησί Χονσού, το μεγαλύτερο της Ιαπωνίας, στο Παρίσι και από εκεί στα μεγαλύτερα ντεφιλέ του κόσμου. Ο Kenzo Takada, ο ιδρυτής του οίκου Kenzo και ένας από τους σημαντικότερους σχεδιαστές στην ιστορία της μόδας, που είχε εργαστεί με επιτυχία τόσο για το θέατρο, όσο και για τον κινηματογράφο, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός του υπέκυψε από τον κορονοϊό και πέθανε στο αμερικανικό νοσοκομείο Neuilly-sur-Seine.

Η διεθνής επιτυχία του οφειλόταν κυρίως στη μίξη διαφορετικών πολιτισμών στις δημιουργίες του και στο γεφύρωμα του χάσματος μεταξύ της ιαπωνικής παράδοσης και της δυτικής κουλτούρας.

Η διαδρομή του 79χρονου σήμερα μόδιστρου στη μόδα ξεκίνησε το 1965 όταν έφτασε στη Γαλλία το 1965 και πέντε χρόνια αργότερα, το 1970 ίδρυσε τη δική του εταιρεία, τον οίκο Kenzo, που σήμερα κυκλοφορεί συλλογές ένδυσης για γυναίκες, άντρες και παιδιά, αξεσουάρ και είδη οικιακής χρήσης, καθώς και αρώματα με μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Kenzo Takada, ο ευγενής "τίγρης" της μόδας

Το 1999, ο Takada ανακοίνωσε τη συνταξιοδότησή του από τον κόσμο της μόδας, προκειμένου να δοκιμαστεί στον χώρο της τέχνης και του interior design. Από το 2011 μέχρι σήμερα, την καλλιτεχνική διεύθυνση του οίκου έχουν οι Humberto Leon και Carol Lim, που είναι επίσης επικεφαλής σχεδιαστές του.

Από το Τόκιο στο Παρίσι

Ο Kenzo Takada γεννήθηκε στην ιαπωνική περιοχή Χιόγκο του νησιού Χονσού το 1939. Ήταν το πέμπτο παιδί της οικογένειας και παρά την αγάπη που έδειξε για τη μόδα από νεαρή ηλικία, οι γονείς του επέλεξαν για εκείνον τις πανεπιστημιακές σπουδές της Αγγλικής Λογοτεχνίας. Το 1958, όμως, η δική του επιθυμία επικράτησε από εκείνη των γονιών του και μετακόμισε στο Τόκιο, όπου έγινε δεκτός στην σχολή μόδας Bunka Gakuen. Αφού ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη δουλειά του για μια αλυσίδα πολυκαταστημάτων, το 1965 ο Takada εγκατέλειψε την Ιαπωνία για το Παρίσι όπου παρακολούθησε τα ντεφιλέ των οίκων Cardin, Dior και Chanel και αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό του οίκο.

ΚΕΝΖΟ ΤΑΝΑΓΚΑ

Το 1970, μετά από συνεργασίες με τους Bon Magique και Jardin des Modes, άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στην γαλλική πρωτεύουσα, την μπουτίκ Jungle Jap στο εμπορικό πολυκατάστημα Galérie Vivienne.

Το στυλ του οίκου Kenzo

Είναι αν μη τι άλλο πρωτότυπο και επηρεασμένο έντονα από τη φύση και τους διαφορετικούς πολιτισμούς, συγκεκριμένα την έθνικ κουλτούρα. Οι απεικονίσεις ζώων, τα φωτεινά, ζωηρά χρώματα και τα λουλούδια είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά στοιχεία του Kenzo. Τα ρούχα και τα πλεκτά του έχουν επιρροές από τις δεκαετίες του '70 και του '80, τόσο στις γραμμές, όσο και στα υφάσματα με τα παραδοσιακά ιαπωνικά μοτίβα να συνδυάζονται άψογα με το ευρωπαϊκό στυλ και τις επιδράσεις του streetwear των μεγαλύτερων μεγαλουπόλεων στον κόσμο, όπως είναι η Νέα Υόρκη.

ΚΕΝΖΟ ΤΑΝΑΓΚΑ

"Η μόδα είναι όπως το φαγητό σε ένα εστιατόριο. Αν σερβίρεις συνέχεια το ίδιο μενού, καταστράφηκες", έχει δηλώσει ο Kenzo Takada. "Νιώθω ευτυχής όταν ο κόσμος μου λέει ότι έχω επηρεάσει και εξελίξει τον τρόπο που ντύνεται. Στην πραγματικότητα εγώ είμαι επηρεασμένος από αυτούς τους ανθρώπους. Ο κόσμος στον οποίο ζω είναι η έμπνευσή μου".

O Kenzo μετά τον Takada

Το 1980, ο οίκος έγινε εταιρεία, υπό την προεδρία του François Baufumé και το 1993, πέρασε στην ιδιοκτησία της Lvmh (Moët Hennessy Louis Vuitton), τη μεγαλύτερη διεθνώς επιχείρηση στην κατασκευή και διανομή επώνυμων ειδών πολυτελείας. Έξι χρόνια μετά, το 1999, ο Takada ανακοίνωσε τη συνταξιοδότησή του και αντικαταστάθηκε από τον Σκανδιναβό σχεδιαστή Roy Krejberg. Τον Μάιο του 2002, o Kenzo επέστρεψε στο χώρο της σχεδίασης με μία συλλογή - έκπληξη αποτελούμενη από αξεσουάρ και κλινοσκεπάσματα για το σπίτι για λογαριασμό της εταιρίας Yume.

ΚΕΝΖΟ ΤΑΝΑΓΚΑ

Ένα χρόνο μετά, τον σχεδιασμό των γυναικείων κολεξιόν του οίκου ανέλαβε ο Ιταλός Antonio Marras, που έφερε αέρα ανανέωσης στις δημιουργίες του Kenzo, παρά το γεγονός ότι το στυλ του ήταν πολύ κοντά σε εκείνο του Takada. Η επιτυχία και η μεγάλη απήχηση που είχαν οι γυναικείες συλλογές, που πάντρευαν με τον πιο σύγχρονο τρόπο την ιταλική φινέτσα με την ιαπωνική κουλτούρα, οδήγησαν τον Marras να αναλάβει επίσης τόσο το σχεδιασμό των αντρικών και παιδικών σειρών, όσο και εκείνες που αφορούσαν το σπίτι και την αρωματοποιία.

ΚΕΝΖΟ ΤΑΝΑΓΚΑ

Το 2011, ο Ιταλός σχεδιαστής έδωσε τη σκυτάλη στους Humberto Leon και Carol Lim, που ανακηρύχθηκαν οι νέοι καλλιτεχνικοί διευθυντές του οίκου. "Για τον Kenzo, η πολυτέλεια είναι συνώνυμη με την άψογη ποιότητα σε προσιτές τιμές", είχαν δηλώσει τότε οι δύο σχεδιαστές, τονίζοντας ότι "αυτό συνεπάγεται τη δημιουργία μίας μόδας που φέρνει την πασαρέλα στο δρόμο, φτιάχνοντας ρούχα που μπορούν να φορεθούν στην καθημερινή ζωή, όχι μόνο στα ντεφιλέ".

Το 2016, Ο Kenzo Takada τιμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση -έχει λάβει την γαλλική υπηκοότητα- με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής για τη συμβολή του στη βιομηχανία της μόδας και του design. "Μπορεί να γεννήθηκαν στην Ιαπωνία, αλλά στο Παρίσι έχω ζήσει σχεδόν όλη την ενήλικη ζωή μου. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, το Παρίσι θα είναι η πρωτεύουσας μόδα", έχει υπογραμμίσει ο σχεδιαστής, που ήταν πεπεισμένος ωστόσο ότι η μόδα έχει πλέον αλλάξει: "Λυπάμαι που έχουμε χάσει ακόμα και στο χώρο της μόδας την παιχνιδιάρικη και χαλαρή διάθεσή μας. Φταίνε οι καιροί που ζούμε".


φωτογραφίες Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Tο 'Old Money Style' επανήλθε δριμύτερο. Αλλά γιατί;

Η Gen Z έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στον πλούσιο τρόπο ντυσίματος και ιδού οι λόγοι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H MED παρουσιάζει τη νέα συλλογή γυναικείων, ανδρικών μαγιό και εσωρούχων για τη σεζόν SS2024

H MED παρουσιάζει τη νέα συλλογή γυναικείων και ανδρικών μαγιό και εσωρούχων για τη σεζόν Spring / Summer 2024 που σηματοδοτεί την εξέλιξη.

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το TAG Heuer Carrera ορίζει εδώ και έξι δεκαετίες το είδος των χρονογράφων χειρός

Ένα σύμβολο ακρίβειας στη μέτρηση του χρόνου και εξέλιξης ενός εμβληματικού σχεδιασμού.