NBA City Edition: Όλες οι φανέλες που σχεδίασε η Nike και η ιστορία τους

Παράδοση και καινοτομία: Οι τέταρτες εμφανίσεις των ομάδων του καλύτερου πρωταθλήματος μπάσκετ του κόσμου είναι βγαλμένες από τις επιθυμίες των φιλάθλων.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 01 Δεκεμβρίου 2018

Όπως ενδεχομένως θα έχεις παρατηρήσει αν βλέπεις ΝΒΑ, από τις αρχές του προηγούμενου Νοεμβρίου, οι ομάδες έχουν ξεκινήσει να φορούν κάποιες εμφανίσεις που είναι αφιερωμένες στις πόλεις τους. Οι City Edition jerseys αντιπροσωπεύουν τη στενή σχέση της ομάδας με την εκάστοτε πόλη. 

Η Nike, στον πρώτο χρόνο της συνεργασίας της με τη λίγκα, έκανε το αυτονόητο: πήρε κάποια στοιχεία της πόλης και τα έβαλα στη φανέλα της ομάδας που την αντιπροσωπεύει. 

Κάποια στοιχεία είναι οικεία και γνωστά, κάποια άλλα απαιτούν λίγο περισσότερη προσοχή. Σε κάθε περίπτωση, οι νέες φανέλες έχουν ενθουσιάσει τους fans.

Atlanta Hawks

NBA City Edition: Όλες οι φανέλες που σχεδίασε η Nike και η ιστορία τους

Η φετινή σεζόν σηματοδοτεί την 50ή χρονιά που τα Γεράκια μετακόμισαν στην Ατλάντα (από το Σεντ Λούις) και για να το γιορτάσουν, έφτιαξαν μια φανέλα που περιλαμβάνει τα φτερά τους (στα πλαϊνά). Η προσθήκη του χρυσού χρώματος ίσως είναι λίγο υπερβολική.

Boston Celtics

ΜΠΟΣΤΟΝ ΣΕΛΤΙΚΣ

To πιο επιτυχημένο franchise στην ιστορία του ΝΒΑ έχει εμπνευστεί τη φανέλα του από τα warm-up jackets των περασμένων δεκαετιών. Ναι, αυτά που φορούσαν στο ζέσταμα ο Cousy, ο Russell, ο Parish και ο Larry Bird.

Brooklyn Nets

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ ΝΕΤΣ

To legacy του Notorious BIG αποτυπώνεται κατά κάποιο τρόπο στις λεπτομέρειες της εμφάνισης των Nets. To πολύχρωμο κομμάτι αντιπροσωπεύει το καλλιτεχνικό στυλ της πόλης.

Charlotte Hornets

ΣΑΡΛΟΤ ΧΟΡΝΕΤΣ

Ο εκλεπτυσμένος συνδυασμός των χρωμάτων της ομάδας βασίζεται στα χρώματα της Βόρειας Καρολίνας, ενώ το λογότυπο της Air Jordan καθιστά ακόμη πιο σαφή τη σύνδεση με την πολιτεία.

Chicago Bulls

ΣΙΚΑΓΟ ΜΠΟΥΛΣ

Τα 4 αστέρια της πόλης του Σικάγο ποζάρουν με υπερηφάνεια στο στήθος και πλαισιώνονται με τις λέξεις Sweet Home στο σορτς.

Cleveland Cavaliers

ΚΛΙΒΕΛΑΝΤ ΚΑΒΑΛΙΕΡΣ

To πορτοκαλί είναι από τα κλασικά χρώματα των Cavs. Το μπλε από την άλλη είναι μια ξεκάθαρη αναφορά στη λίμνη Erie.

Dallas Mavericks

ΝΤΑΛΑΣ ΜΑΒΕΡΙΚΣ

Θα περίμενε κάποιος κάτι πιο καουμπόικο αλλά η αλήθεια είναι πως η νέα φανέλα των Mavs αναφέρεται περισσότερο στην τεχνολογική επανάσταση της πόλης. 

Denver Nuggets

ΝΤΕΝΒΕΡ ΝΑΓΚΕΤΣ

To ρετρό λογότυπο με το skyline από τις φανέλες των 70s επιστρέφει για να θυμίσει τις πιο ένδοξες σεζόν στην ιστορία της ομάδας.

Detroit Pistons

ΝΤΙΤΡΟΙΤ ΠΙΣΤΟΝΣ

Το concept με τον συνδυασμό του ανθρακί και του μαύρου, παραπέμπει στα κτίρια της πόλης, ενώ το Motor City στο βιομηχανικό παρελθόν της. 

Golden State Warriors

ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΙΤ ΓΟΥΟΡΙΟΡΣ

Την περίφημη γέφυρα το Σαν Φρανσίσκο πλαισιώνουν κάποιες αναφορές που παραπέμπουν στην κινέζικη κουλτούρα - το ασιατικό στοιχείο είναι άλλωστε αρκετά έντονο στην πόλη της δυτικής όχθης. 

Houston Rockets 

ΧΙΟΥΣΤΟΝ ΡΟΚΕΤΣ

Ο κινεζικός πολιτισμός έχει επίσης εισχωρήσει στον κοινωνικό ιστό του Χιούστον, κάτι που γίνεται προφανές από το λογότυπο της φανέλας. Το κόκκινο στην κινέζικη κουλτούρα επίσης, συμβολίζει την τύχη και την επιτυχία. 

Indiana Pacers

ΙΝΤΙΑΝΑ ΠΕΙΣΕΡΣ

Σχεδιασμένη για να παραπέμπει στην ταχύτητα (και στους περίφημους αγώνες ταχύτητας) αλλά και με αναφορές στα 90s (στο δεξιό μέρος), όπου η ομάδα βρέθηκε δύο φορές στους τελικούς περιφέρειας, φορώντας την μπλε εμφάνιση με την λεπτή κίτρινη ρίγα.

Los Angeles Clippers

ΛΑ ΚΛΙΠΕΡΣ

Οι Clippers μετακόμισαν από το Σαν Ντιέγκο στο Λος Άντζελες το 1984. Τα χρώματα παραπέμπουν στην ομάδα των -τότε- San Diego Clippers.

Los Angeles Lakers

ΛΑ ΛΕΙΚΕΡΣ

Χρυσές λεπτομέρειες, υψηλής ποιότητας σατέν πλευρικές λωρίδες και γεμάτα γραφικά. Δεν θα περίμενε κανείς τίποτε λιγότερο για το θρυλικό franchise.

Memphis Grizzlies

ΜΕΜΦΙΣ ΓΚΡΙΖΛΙΣ

Αν κάτι αγαπά το Μέμφις σαν πόλη αυτό είναι σίγουρα η επαγγελματική πόλη. Γι' αυτό και οι λεπτομέρειες στη φανέλα παραπέμπουν στην χρυσοποίκιλτη ζώνη του πρωταθλητή του WWE.

Miami Heat

ΜΑΙΑΜΙ ΧΙΤ

Καλώς ήρθατε στη Vice City. Ίσως η πιο αντιπροσωπευτική εμφάνιση που έχει φτιάξει γι' αυτή τη σειρά η Nike. Εδώ είναι South Beach και κουμάντο κάνουν οι σκληροί του Μαϊάμι.

Milwaukee Bucks

ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ

Η MECCA Arena του Μιλγουόκι και τα φανταχτερά χρώματά της είναι το επίκεντρο στις εμφανίσεις των Bucks. Τα χρώματα είναι ίδια με εκείνα του παρκέ, όπως τα είχε σχεδιάσει αρχικά ο καλλιτέχνης Robert Indiana.

Minnesota Timberwolves

ΜΙΝΕΣΟΤΑ ΤΙΜΠΕΡΓΟΥΛΒΣ

To 1984, ένας ταλαντούχος μουσικός από την Μινεάπολη έβγαλε ένα άλμπουμ που ονομαζόταν Purple Rain. Ο γνωστός σε όλους Prince τιμάται στην φανέλα των Wolves, με λεπτομέρειες που παραπέμπουν στο στυλ του.

New Orleans Pelicans

ΠΕΛΙΚΑΝΣ

Η εμφάνιση της ομάδας της Νέας Ορλεάνης είναι ουσιαστικά ένα στυλιστικό αφιέρωμα στο Mardi Gras. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά;

New York Knicks

ΝΥ ΚΝΙΚΣ

Η πορτοκαλο-μπλε σκακιέρα επιστρέφει στη φανέλα των Knicks και θυμίζει τα δυο παραδοσιακά χρώματα της σπουδαιότερης πόλης του κόσμου. Το βασικό σκούρο μπλε προσδίδει κύρος και κομψότητα.

Oklahoma City Thunder

ΟΚΛΑΧΟΜΑ ΣΙΤΙ ΘΑΝΤΕΡ

Τα γεωμετρικά μοτίβα είναι παραπομή στους Native Americans, ενώ το τιρκουάζ χρώμα συμβολίζει την φιλία. 

Orlando Magic

ΟΡΛΑΝΤΟ ΜΑΤΖΙΚ

Το Ορλάντο θεωρείται από πολλούς μια πόλη για ονειροπόλους και ακριβώς εκεί επικεντρώνεται η φανέλα των Magic. Παρότι σκούρα, αρκετά λαμπερή, με μια ιδιαίτερη αίσθηση.

Philadelphia 76ers

ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 76ΕΡΣ

Άκρως πατριωτική η φανέλα των 76ers, καθώς στην πόλη της Πενσυλβάνια έγινε η πρώτη πραγματικά αποφασιστική κίνηση για την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, στις 7 Ιουνίου του 1776. Τα 13 αστέρια στο κέντρο συμβολίζουν τις δεκατρείς αποικίες που αρχικά ήθελαν να αποκτήσουν αυτοτέλεια από την κυριαρχία της Μεγάλης Βρετανίας.

Phoenix Suns

ΦΟΙΝΙΞ ΣΑΝΣ

Χρώματα εμπνευσμένα από το σούρουπο στην έρημο της Αριζόνα και σαφείς αναφορές στο έντονο λατινοαμερικάνικο στοιχείο της περιοχής.

Portland Trail Blazers

ΠΟΡΤΛΑΝΤ ΤΡΕΙΛ ΜΠΛΕΙΖΕΡΣ

Το μαύρο και το γκρι αντιπροσωπεύουν το σκοτεινό και συνήθως βροχερό ουρανό της πόλης στις όχθες του Ειρηνικού, μαζί με το κόκκινο που δεν λείπει ποτέ από τη φανέλα των Blazers. Το κερασάκι στην τούρτα, το Rip City, προσωνύμιο που έχει τις ρίζες του στην πρώτη σεζόν της ομάδας στο NBA (1970/71) και αποτελεί πια ναυαρχίδα του merchandise.

Sacramento Kings

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ ΚΙΝΓΚΣ

Μια ανανεωμένη πρόταση για την πόλη του Σακραμέντο, με ένα ελπιδοφόρο χρώμα και το λογότυπο SACTOWN.

San Antonio Spurs

ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ ΣΠΕΡΣ

Η στρατιωτική ιστορία της πόλης του Τέξας είναι το επίκεντρο της φανέλας, που συνδυάζει το μαύρο με το ασημί με το καμουφλάζ. Το σπιρούνι ασφαλώς δεν απουσιάζει. 

Toronto Raptors

ΤΟΡΟΝΤΟ ΡΑΠΤΟΡΣ

Ένα βέλος που δείχνει προς τα επάνω είναι ίσως ο καταλληλότερος συμβολισμός για το βορειότερο franchise του ΝΒΑ. Στη βάση του σορτς, υπάρχει και ένα φύλλο σφενδάμου, ξεκάθαρη αναφορά στον Καναδά.

Utah Jazz

ΓΙΟΥΤΑ ΤΖΑΖ

Τα βουνά της Γιούτα με την χαρακτηριστική κόκκινη όψη αποτελούν την έμπνευση για τη φανέλα των Jazz, που δεν θυμίζει τίποτα από τις αντίστοιχες του παρελθόντος. 

Washington Wizards

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΟΥΙΖΑΡΝΤΣ

Tα ανοιχτά γκρι πλαίσια στο πλάι της φανέλα είναι ένας συμβολισμός για το μνημείο Ουάσινγκτον (τον χαρακτηριστικό οβελίσκο) στην αμερικάνικη πρωτεύουσα. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Tο 'Old Money Style' επανήλθε δριμύτερο. Αλλά γιατί;

Η Gen Z έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στον πλούσιο τρόπο ντυσίματος και ιδού οι λόγοι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H MED παρουσιάζει τη νέα συλλογή γυναικείων, ανδρικών μαγιό και εσωρούχων για τη σεζόν SS2024

H MED παρουσιάζει τη νέα συλλογή γυναικείων και ανδρικών μαγιό και εσωρούχων για τη σεζόν Spring / Summer 2024 που σηματοδοτεί την εξέλιξη.

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το TAG Heuer Carrera ορίζει εδώ και έξι δεκαετίες το είδος των χρονογράφων χειρός

Ένα σύμβολο ακρίβειας στη μέτρηση του χρόνου και εξέλιξης ενός εμβληματικού σχεδιασμού.