Η ημέρα που ο Michael Jordan λάτρεψε ένα ζευγάρι sneakers

Πριν από 30 χρόνια ο GOAT φόρεσε για πρώτη φορά τα θρυλικά Air Jordan IVs, τα οποία επανακυκλοφορούν με ένα twist.

Στην ιστορία των sneakers υπάρχουν κάποιες ημερομηνίες που δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Μία από αυτές είναι και η 7η Μαΐου του 1989. Το Richfield Coliseum του Κλίβελαντ (η τότε έδρα της ομάδας της πόλης) φιλοξενούσε το Game 5 του πρώτου γύρου των play-offs ανάμεσα στους Cleveland Cavaliers και τους Chicago Bulls, με το σκορ να βρίσκεται στο 2-2 και όποια ομάδα έπαιρνε το ροζ φύλλο, θα προχωρούσε στην επόμενη φάση (ίσχυε ακόμη το παλιό format του ΝΒΑ).

O 26χρονος τότε Michael Jordan είχε ξεκινήσει να δείχνει τα όσα θα ακολουθούσαν τα επόμενα χρόνια, γι' αυτό και ο προπονητής Doug Collins επέλεξε ένα πολύ απλό και συγκεκριμένο play, σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα: Δώστε την μπάλα στον Michael.

Ο coach των Cavs, Lenny Wilkens, επιστρατεύει πολλά τρικ για να σταματήσει τον Air - μεταξύ άλλων στέλνει double team επάνω του, χρησιμοποιώντας τον εξαιρετικά αθλητικό Larry Nance (πατέρα του σημερινού power forward της ομάδας, με το ίδιο ακριβώς όνομα). Το κόλπο ασφαλώς και δεν δούλεψε παρά τις φιλότιμες έως σκληρές προσπάθειες του Nance- ίσως ο Wilkens χρειαζόταν να στείλει και τρίτο παίκτη πάνω του.

Ο Jordan σταμάτησε στους 44 πόντους. Κερασάκι στην τούρτα, το (πρώτο) The Shot, που χάρισε στους Bulls τη νίκη και την πρόκριση στην επόμενη φάση. Ο άτυχος Craig Ehlo (ένας αξιόλογος σουτέρ και συμπαθητικός αμυντικός) δεν πρόλαβε καν να δει τον αντίπαλό του που στην προκειμένη περίπτωση έτυχε να είναι ο κορυφαίος που έπαιξε ποτέ το παιχνίδι.

Η ημέρα που ο Michael Jordan λάτρεψε ένα ζευγάρι sneakers

Κάπου εδώ, έρχεται η στιγμή να αναφέρουμε το στοιχείο για το οποίο ξεκίνησαν να γράφονται αυτές οι γραμμές: Ο Michael Jordan φόρεσε σε εκείνο το ματς για πρώτη φορά τα Nike Air Jordan IV. Τα μαύρα, με κόκκινες, λευκές και γκρι λεπτομέρειες αθλητικά παπούτσια, που διέθεταν ένα εξαιρετικά φουτουριστικό για την εποχή design - πολύ πιο επιθετικά από κάθε προηγούμενη έκδοση. Ο δημιουργός τους, Tinker Hatfield, τα θεωρεί μέχρι και σήμερα, ως τα πιο cool παπούτσια που φτιάχτηκαν ποτέ.

ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ AIR JORDAN IV 1
ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ AIR JORDAN IV 2
ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ AIR JORDAN IV 3

Ήταν το πρώτο buzzer beater του MJ, κάτι που με τη σειρά προσδίδει μία μοναδική μαγεία στο συγκεκριμένο ζευγάρι. Για να γιορτάσει την επέτειο των 30 χρόνων από το The Shot, η Nike και η Jordan λανσάρουν στην αγορά τα Air Jordan IV Retro Bred. Ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο μοντέλο, που επανασχεδιάστηκε και τελειοποιήθηκαν οι λεπτομέρειές του: Ίδια χρώματα, παρόμοιες καμπύλες και γραμμές, και φυσικά ο Air σε πτήση στην κορυφή της γλώσσας. 

Η τιμή των Air Jordan IV Retro Bred είναι €178. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα 7 must have κομμάτια που θα φέρουν την άνοιξη στη ντουλάπα σου

Γιατι κάθε άνοιξη, φέρνει μαζί της την υπόσχεση της ανανέωσης. Όπως ακριβώς και η GANT.

Αντλώντας έμπνευση από το Ripley για να βγεις στην παραλία

Η σειρά του Netflix μας έδωσε ιδέες. Το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ, είναι να τσεκάρεις τα μαγιό που σου προτείνουμε.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Το Clodist φέρνει όλες τις νέες τάσεις της μόδας για τη σεζόν SS24

Είναι καιρός να ανανεώσουμε την εμφάνισή μας ακολουθώντας ό,τι νέο και ποιοτικό ταιριάζει στο στυλ μας.

Τα νέα ρολόγια Tudor για το 2024

Τέσσερα σύγχρονα ρολόγια που δε θες να λείπουν από τη συλλογή σου.

Βρήκαμε τα ολοκαίνουργια Air Jordan που ταιριάζουν τέλεια με το τζην σου

Αν θες κάτι κλασικό και διαχρονικό, τότε τα αθλητικά αυτά είναι η τέλεια επιλογή για εσένα.

Γραφει Νικη Κοντομηνα