10 tips για ένα τέλειο ξύρισμα

Ο οδηγός του Esquire για να ξυρίζεσαι σωστά χωρίς να καταστρέφεις την επιδερμίδα και την εικόνα σου.

Δεν υπάρχει άντρας που να μην απολαμβάνει την αίσθηση ενός φρεσκοξυρισμένου προσώπου. Κι όπως έχεις ήδη καταλάβει παρακάτω παραθέτουμε τις βασικές αρχές ή καλύτερα τον δεκάλογο ενός άνετου και σωστού ξυρίσματος χωρίς τραυματισμούς.

Η χρονική στιγμή

10 tips για ένα τέλειο ξύρισμα

Η κατάλληλη στιγμή για να ξυρίσεις το πρόσωπό σου είναι αργά το βράδυ, πριν πέσεις για ύπνο και μετά από ένα χλιαρό ντους. Κι αυτό διότι καθώς εσύ κοιμάσαι, η επιδερμίδα αναπλάθεται, πρήζεται ελάχιστα, δεν εκτίθεται σε ατμοσφαιρική ρύπανση και καιρικές συνθήκες και ακόμα και οι κοντές τρίχες που πιθανότατα δεν "πιάστηκαν" από το ξυραφάκι ή την ξυριστική μηχανή εξαφανίζονται, υποχωρώντας στους θύλακες. Και κάπως έτσι, ξυπνάς το πρωί με ένα δέρμα λείο, απαλό και καθαρό από ερεθισμούς. 

Ο καθαρισμός

Πριν από κάθε ξύρισμα, φρόντισε να πλένεις το πρόσωπό σου με ένα ήπιο καθαριστικό προϊόν και δη με ένα απολεπιστικό (scrub) προσώπου, ώστε να απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα που φράζουν τους πόρους και μαζί τις τρίχες και προκαλούν θυλακίτιδες, εγκλωβίζοντάς τες μέσα στο δέρμα.

Επίσης καλό είναι να θυμάσαι το εξής: Στο στεγνό ξύρισμα, όταν δηλαδή ξυρίζεσαι με ηλεκτρική μηχανή και όχι με ξυράφι, τότε το ντους δεν ενδείκνυται γιατί μαλακώνει τις τρίχες.

Ο αφρός ξυρίσματος

ΞΥΡΙΣΜΑΕπέλεξε έναν αφρό που να είναι κατάλληλος για ξύρισμα προσώπου και να περιέχει ως επί το πλείστον φυτικά συστατικά, όχι οινόπνευμα, όχι τεχνητά αρώματα και χημικές ουσίες. Άπλωσε τον με κυκλικές κινήσεις σε βρεγμένη επιδερμίδα.

Το πινέλο

ΞΥΡΙΣΜΑ

Στη συνέχεια, πάρε το ειδικό πινέλο και αφού το υγράνεις σε ζεστό νερό, άπλωσε και πάλι τον αφρό με κυκλικές κινήσεις σε μάγουλα, άνω χείλος και πιγούνι. 

Το ξυραφάκι

ΞΥΡΙΣΜΑ

Θα πρέπει να είναι αν όχι καινούργιο, σίγουρα καθαρό και όχι πολυχρησιμοποιημένο. Διαφορετικά οι λεπίδες του δεν θα σου προσφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το ξύρισμα

ΞΥΡΙΣΜΑΣτο πρώτο πέρασμα ξυρίσου προς τη φορά κατά την οποία βγαίνουν οι τρίχες στο δέρμα σου. Χάιδεψε με το χέρι σου την περιοχή. Αν νιώθεις "αγκαθάκια" τοπικά, βάλε ξανά κρέμα ξυρίσματος και ξυρίσου κόντρα.

Το ξέβγαλμα

Κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος, ξέπλενε τακτικά το ξυραφάκι με ζεστό νερό για να διατηρείται καθαρό και να μην "μπουκώνει" από τρίχες.

Το κρύο νερό

Αφού ολοκληρώσεις το ξύρισμα, πλύνε το πρόσωπό σου αρχικά με χλιαρό και αμέσως μετά με κρύο νερό για να κλείσουν οι πόροι και να αποφευχθεί τυχόν μόλυνση και αυξημένη έκκριση σμήγματος, όπως επίσης και για να ενεργοποιηθεί η κυκλοφορία του αίματος.

Η ενυδάτωση

ΞΥΡΙΣΜΑ

Χρησιμοποίησε όχι after shave, που εμπεριέχει οινόπνευμα, αλλά ένα balm ή μια ενυδατική κρέμα που να περιέχει αλόη, χαμομήλι ή βαλσαμέλαιο, συστατικά που έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες.

Η συχνότητα

Το καθημερινό ξύρισμα μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για το δέρμα σου. Φρόντισε λοιπόν να ξυρίζεσαι κάθε τρεις ημέρες, ώστε να προλαβαίνει το πρόσωπό σου να "ξεκουράζεται" και να "αναπλάθεται".

Από: Esquire NL

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Jake Gyllenhaal είναι δεινός ιστιοπλόος

Χρειάστηκε να δούμε τη νέα καμπάνια της Prada για να το συνειδητοποιήσουμε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στον 'οίκο' του Adrien Brody το στυλ είναι διαχρονικό

Ο 50χρονος από σήμερα, ηθοποιός ξεχωρίζει για την αισθητική του.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

5 τάσεις της μόδας που σημάδεψαν τους Millennials

Αν ανήκεις σε αυτήν τη γενιά, όλο και κάτι από όλα αυτά θα βρίσκεται καταχωνιασμένο στη ντουλάπα σου.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Το κατακόκκινο Cub3d sneaker της Gucci είναι το πιο εντυπωσιακό sneaker που είδαμε τελευταία

Το "πορφυρό" αυτό παπούτσι περιλαμβάνει τρισδιάστατα εκτυπωμένα στοιχεία.

Γραφει Νικη Κοντομηνα