Οι αρνητικές συνέπειες της έλλειψης ύπνου στο πρόσωπο

Η κούραση και τα νεύρα δεν είναι οι μοναδικές επιπτώσεις που επιφέρει ένας κακός, ανεπαρκής ύπνος.

Γράφει: Χριστίνα Φαραζή 15 Ιουλίου 2019

Ανανεωμένος, φρέσκος, δέκα χρόνια νεότερος. Κάπως έτσι δεν νιώθεις όταν ξυπνάς μετά από ένα βαθύ, πολύωρο ύπνο; Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από όταν κοιμάσαι ελάχιστες ώρες, είτε επειδή ξενύχτησες, είτε επειδή απλά δεν μπορούσες με τίποτα να κλείσεις μάτι. Σε όλους έχουν συμβεί και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν πού και πού και τα δύο. Ωστόσο, όταν η έλλειψη ύπνου γίνεται κατά κάποιο τρόπο ρουτίνα, τότε τα πράγματα σοβαρεύουν και η κατάσταση χρίζει άμεσης αντιμετώπισης, καθώς επηρεάζεται τόσο η ψυχική και σωματική υγεία, όσο και η εικόνα του ατόμου.

Συγκεκριμένα η όψη του προσώπου και των ματιών του. Αυτό συμβαίνει γιατί ένας κακός ή ανεπαρκής ύπνος αυξάνει τα επίπεδα του άγχους, που προκαλείται από την αύξηση της κορτιζόλης, ουσίας που έχει συνδεθεί με ελλειπή δράση επούλωσης και ανάπλασης του δέρματος (όσο κοιμόμαστε ο οργανισμός αποτοξινώνεται και ανανεώνει και αυξάνει τον αριθμό των κυττάρων).

Τα 3 σημάδια της έλλειψης ύπνου στο πρόσωπο

Πρήξιμο/Σακούλες

Η περιοχή των ματιών είναι αρκετά ευαίσθητη και είναι συνήθως η πρώτη που πλήττεται λόγω άγχους και έλλειψης ύπνου. Η αύξηση της κορτιζόλης, συμβάλλει στην υπερενυδάτωση του ιστού του δέρματος κάτω από τα βλέφαρα και στη συσσώρευση υγρού, που εκδηλώνεται με πρήξιμο.

Μία ενυδατική, αποσυμφορητική κρέμα, όπως επίσης και το να τοποθετείς παγωμένα φακελάκια τσαγιού ή φέτες αγγουριού στα κλειστά σου βλέφαρα, θα απορροφήσουν τους μαύρους κύκλους και το πρήξιμο.

Μαύροι κύκλοι

Προκαλούνται από τη συσσώρευση τοξινών στον οργανισμό που διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία κάτω απ' το λεπτό και ευαίσθητο δέρμα που περιβάλλει την περιοχή των ματιών.

Μία γρήγορη και αποτελεσματική λύση είναι να τοποθετήσεις κρύες κομπρέσες νερού ή παγωμένα φακελάκια τσαγιού κάτω απ' τα μάτια, που μπλοκάρουν προσωρινά τα αιμοφόρα αγγεία και προσφέρουν σύντομη ανακούφιση. Μία ακόμη καλή λύση είναι να αγοράσεις μία ενυδατική κρέμα ειδική για τα μάτια που να περιέχει καφεΐνη, που λειτουργεί αποσυμφορητικά.

Θαμπή όψη

Όπως προαναφέραμε, το γεγονός ότι δεν κοιμάσαι σωστά, δεν βοηθά τον οργανισμό να αναπλάσει τα κύτταρά του και να ανανεωθεί, με αποτέλεσμα αντί να επιβραδύνει, να επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης και τον σχηματισμό βαθιών ρυτίδων. Γι' αυτό και η καθημερινή χρήση μίας κρέμας νυχτός σε καθαρή επιδερμίδα είναι απαραίτητη. 

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Ρολόι

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Τι να προσέξεις πριν ξυρίσεις το κεφάλι σου

Το πιο δροσερό hairstyle look για λίγους και τολμηρούς.

5 tips για να μακρύνουν τα μαλλιά πιο γρήγορα

Το να σταματήσεις να κουρεύεσαι δεν είναι σίγουρα ένα απ' αυτά.