Μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές ρολογιών, σε δημόσια θέα

160 σπάνια και πολυτελή ρολόγια από την OAK Collection εκτίθενται για πρώτη φορά στο Design Museum του Λονδίνου.

Περίπου εξακόσια ρολόγια, που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια τεσσάρων δεκαετιών, με την αξία τους να υπολογίζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια στερλίνες. Αυτό είναι η OAK Collection, μία από τις πιο σπουδαίες ιδιωτικές συλλογές ρολογιών στον κόσμο. Από αυτά, 160 κομμάτια εκτίθενται πλέον και για λίγες ημέρες στο Design Museum του Λονδίνου, κάτι που από μόνο του αποτελεί grande γεγονός για τον κόσμο της υψηλής ωρολογοποιίας.

Τα δυσεύρετα ρολόγια

Ολόκληρη η συλλογή αποτελείται από δυσεύρετα και πλήρως λειτουργικά κομμάτια, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν πολλά vintage Patek Philippe και Rolex. Ιδιοκτήτης της είναι ο Patrick Getreide, ένας 67χρονος Γάλλος επιχειρηματίας που γνώρισε για πρώτη φορά τον κόσμο της ωρολογοποιίας σε ηλικία 10 ετών, όταν το ενδιαφέρον του κέρδισε ένα Omega, σε ένα κατάστημα στην Ελβετία.

Καθώς μεγάλωνε και μαζί με αυτόν μεγάλωνε και η περιουσία του, εστίασε στην απόκτηση μόνο σπάνιων ρολογιών, σε άψογη κατάσταση, ενώ ο CEO του οίκου Patek Philippe, ο Thierry Stern, έγινε προσωπικός του φίλος, κάτι που δικαιολογεί το γεγονός ότι ένα τουλάχιστον από τα ρολόγια που παρουσιάζονται στο Design Museum σχεδιάστηκε εδικά για εκείνον.

Μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές ρολογιών, σε δημόσια θέαTorvioll Jashari

Από τις 11 ενότητες της έκθεσης, οι 7 είναι αφιερωμένες σε κομμάτια με την υπογραφή του οίκου Patek Philippe, οι 3 σε κυκλοφορίες της Rolex και η μία εναπομείνασα φέρει τον τίτλο 'New Age Independents & Steel Sports.

Με αφορμή αυτή την έκθεση, ο Johnny Davis του βρετανικού Esquire κάθισε μαζί με τον Getreide για να συζητήσουν για την περίφημη συλλογή του.

Ο #1 κανόνας της συλλογής του

Ο Getreide συλλέγει 'καινούργια παλιά' ρολόγια, δηλαδή αφόρετα vintage κομμάτια. Μάλιστα, σε μία δημοπρασία δίστασε και δεν αγόρασε ένα ρολόι που ανήκε στον Winston Churchill επειδή ήταν χιλιογρατζουνισμένο. Στη συνέχεια, το μετάνιωσε.

Γιατί αποφάσισε να κάνει μία έκθεση με τα ρολόγια του

Επειδή είναι σπουδαία και τα θεωρεί έργα τέχνης αλλά και διότι θέλει να τα 'μοιραστεί', τη θέα τους δηλαδή, όχι τα ίδια, με τους πολλούς ανθρώπους, που δεν μπορούν να αποκτήσουν κάποιο από αυτά.

Το χαμένο ρολόι και τα 40 χιλιάδες φράγκα

Σε ηλικία 10 ετών αγόρασε ένα Omega το οποίο, στη συνέχεια, το έχασε. Στα 30κάτι του χρόνια, όμως, αφού κέρδισε 40 χιλιάδες γαλλικά φράγκα στον ιππόδρομο πήγε και αγόρασε ένα Tank του οίκου Cartier. Αυτό ήταν. Μετά κόλλησε και αφού γνωρίστηκε με την οικογένεια των Stern (του οίκου Patek Philippe) βρήκε τον τρόπο να αποκτάει πάντα αυτό που ήθελε.

> Διάβασε ακόμα: Τα πιο εμβληματικά ρολόγια του 007

Γιατί ξεχωρίζει τον οίκο Patek Philippe

Επειδή πάει στην μπουτίκ τους κάθε μήνα και πάντα του βγάζουν κάτι νέο και αξιοθαύμαστο από τα συρτάρια τους. Κοινώς, αγαπούν τους μεγάλους, πιστούς πελάτες τους και φτιάχνουν μοναδικά ρολόγια μόνο για εκείνους.

> Διάβασε ακόμα: Ρολόγια του 2022 που ξεχωρίζουν

Τα ρολόγια φτιάχνονται για να φοριούνται

Το ατσάλινο και αδιάβροχο 5320 που έφτιαξε ο οίκος Patek Philippe μόνο για εκείνον το φοράει το καλοκαίρι ακόμα και όταν κολυμπάει. Όλα τα 600 items της συλλογής του είναι πλήρως λειτουργικά και έχει στη δούλεψή του έναν επαγγελματία ωρολογοποιό που τον επισκέπτεται τρεις με τέσσερις φορές τον χρόνο για να τα επιθεωρήσει.


Info: Η OAK Collection εκτίθεται από τις 19 έως τις 25 Μαΐου στο Design Museum του Λονδίνου. Περισσότερες πληροφορίες με ένα κλικ εδώ.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αντλώντας έμπνευση από το Ripley για να βγεις στην παραλία

Η σειρά του Netflix μας έδωσε ιδέες. Το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ, είναι να τσεκάρεις τα μαγιό που σου προτείνουμε.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Το Clodist φέρνει όλες τις νέες τάσεις της μόδας για τη σεζόν SS24

Είναι καιρός να ανανεώσουμε την εμφάνισή μας ακολουθώντας ό,τι νέο και ποιοτικό ταιριάζει στο στυλ μας.

Τα νέα ρολόγια Tudor για το 2024

Τέσσερα σύγχρονα ρολόγια που δε θες να λείπουν από τη συλλογή σου.

Βρήκαμε τα ολοκαίνουργια Air Jordan που ταιριάζουν τέλεια με το τζην σου

Αν θες κάτι κλασικό και διαχρονικό, τότε τα αθλητικά αυτά είναι η τέλεια επιλογή για εσένα.

Γραφει Νικη Κοντομηνα