Η ιστορία του Patek Philippe που ανήκε σε αιχμάλωτο πολέμου

Ο Charles Woehrle, σμηναγός της Αμερικάνικης Αεροπορίας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έλαβε ένα ατσάλινο Patek 1461 μέσω ταχυδρομείου, όσο ήταν αιχμάλωτος.

Γράφει: Χριστίνα Ροζάκη 27 Νοεμβρίου 2019

Αν ο δεσμός μεταξύ ενός άνδρα και του ρολογιού του είναι μεγάλος, ο δεσμός ανάμεσα σε έναν στρατιώτη και του μοναδικού του αξεσουάρ εν καιρώ πολέμου είναι άρρηκτος. Υπάρχει κάτι πολύ δυναμικό στη σχέση ενός ανθρώπου με ένα ρολόι όταν αυτός ρισκάρει τη ζωή του - το είδαμε και στο Tudor Submariner που χάθηκε στον πόλεμο του Βιετνάμ. Παρόμοια είναι η ιστορία του Charles Woehrle, την οποία αφηγήθηκε η ανιψιά του στο ντοκιμαντέρ Stlalag Luft III - One Man's Story, και αφορά στον σμήναγο των ΗΠΑ που πολέμησε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καταλήγοντας αιχμάλωτος. Το συγκεκριμένο story, εμπνευσμένο από τις αφηγήσεις του Woehrle, αποδόθηκε στην ταινία The Great Escape με τον Steve McQueen.

Όσο βρισκόταν σε φυλακή της Πολωνίας, ο Woehrle είχε στα χέρια του ένα διαφημιστικό φυλλάδιο της Patek Philippe, που έγραφε λίγο ως πολύ το εξής: "Αν θέλετε να μάθετε παραπάνω, θα σας στείλουμε πληροφορίες". Ο Woehrle το έκανε και ζήτησε το αδύνατο: να του στείλει η Patek Philippe το σχετικά οικονομικό μοντέλο που του άρεσε, με μόνο αίτημα να τους πληρώσει μετά το τέλος του πολέμου. Κι όμως, μετά από πολλούς μήνες, ο Woehrle έλαβε μέσω ταχυδρομείου το ατσάλινο 1461 με μαύρο κροκό λουράκι. 

Η ιστορία του Patek Philippe που ανήκε σε αιχμάλωτο πολέμου
A copy of Patek Philippe ref. 1461

"Το ρολόι έγινε το θέμα συζήτησης στο κέντρο αιχμαλωσίας μας", είπε ο Woehrle πολλά χρόνια αργότερα. Όλοι έμειναν έκπληκτοι από το γεγονός ότι πράγματι του το έστειλαν, "όλοι ήθελαν να το δούνε και όλοι είχαν εντυπωσιαστεί που έστειλαν ένα τόσο ποιοτικό ρολόι μέσω ταχυδρομείου". Ο φύλακας του στρατοπέδου συγκέντρωσης ανησύχησε ότι ίσως ο Woehrle το χρησιμοποιούσε για να δωροδοκήσει φύλακες ώστε να δραπετεύσει, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. 

Αυτή είναι από μόνη της μία εντυπωσιακή ιστορία, αλλά το ακόμα πιο απίστευτο είναι ότι τη δεκαετία του '80, κάποιος έκλεψε το ρολόι από το διαμέρισμα του Woehrle. Κάπου εκεί μπαίνει η ανιψιά του που το 2011 αποφάσισε να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για τον θείο της. Το ρολόι που εκλάπη ήταν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την αφήγηση κι έτσι η Louise με επιστολή της στην Patek Philippe έκανε γνωστά όλα τα παραπάνω. 

Patek Philippe

Έτσι ο οίκος αποφάσισε -χωρίς να έχει ιδεά ο Woehrle- να ψάξει για ένα ακριβές αντίγραφο. Και όντως, βρήκαν το κομμάτι, το ανανέωσαν και το έστειλαν στον Woehrle στις ΗΠΑ. Η εγχαραγμένη αφιέρωση στην οπίσθια κάσα έγραφε χαρακτηριστικά: "Στον Charles B. Woehrle, για την παντοτινή σου αφοσίωση, από την Patek Philippe, 16 Ιουνίου 2011". Σήμερα, ο Woehrle δεν βρίσκεται εν ζωή, ωστόσο η συγκλονιστική του ιστορία είναι ένα σημαντικό και συγκινητικό κεφάλαιο τόσο στην ιστορία του οίκου, όσο και στον κόσμο της ωρολογοποιίας. 

Από: Esquire IT

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Μόδα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Τα 3 νέα Polo Bear watches από τον Ralph Lauren

Τα Denim Flag Bear, Bedford Bear και Tuxedo Bear κυκλοφορούν σε περιορισμένη έκδοση.

5 ρολόγια με δερμάτινο λουράκι

Μοντέλα για όσους απεχθάνονται τόσο τον αθλητικό χαρακτήρα του καουτσούκ, όσο και την πολυτέλεια του μπρασελέ.