Τα ελεύθερα e-books με τα περισσότερα downloads το 2020 στην Ελλάδα

Στην κορυφή, ένα ψηφιακό βιβλίο για τον κορονοϊό.

Γράφει: Esquire Editors 05 Ιανουαρίου 2021

Η πανδημία και οι ιδιαίτερες περιοριστικές συνθήκες της δημιούργησαν αυξημένο ενδιαφέρον για τα ψηφιακά βιβλία και στη χώρα μας. Αυτό, μεταξύ άλλων, οδήγησε σε μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας στον ιστότοπο της Ανοικτής Βιβλιοθήκης (https://www.openbook.gr/) με 1.829.213 επισκέπτες συνολικά. 

Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει 8.492 ελεύθερα (δωρεάν) ελληνικά ψηφιακά βιβλία και καθημερινά εμπλουτίζεται με νέα. Καταγράφηκε επίσης έντονο ενδιαφέρον για τα ηχητικά βιβλία και πλέον δημιουργήθηκε ειδική ενότητα με Audio-books.

Η Ανοικτή Βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε το 2010 και αποτελεί ένα αποθετήριο με χιλιάδες ελληνικά ψηφιακά βιβλία που διανέμονται ελεύθερα και νόμιμα στο διαδίκτυο. Περιλαμβάνει έργα Κλασικής Λογοτεχνίας και Αρχαίας Γραμματείας που είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων (Public domain), αλλά και σύγχρονα έργα που επέλεξαν να τα διαθέσουν ελεύθερα οι συγγραφείς τους ή οι εκδοτικοί οίκοι. Παράλληλα προωθεί την ψηφιακή λογοτεχνία εκδίδοντας e-books με ελεύθερη διανομή. Η Ανοικτή Βιβλιοθήκη περιλαμβάνεται στον κατάλογο "Enjoy Legal" του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας για νόμιμο και ασφαλές ελληνικό περιεχόμενο.

Τα 20 ελληνικά ελεύθερα e-books με τις περισσότερες λήψεις (downloads) από χρήστες μέσα στο 2020 ήταν τα εξής, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

1. "Covibook: Το όνοµά µου είναι Κορονοϊός" - Εικονογραφημένο εγχειρίδιο της Manuela Molina

2. "Οδηγός Μαθητή για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω Webex" - Εγχειρίδιο του Νίκου Καλύβα

3. "Καινή Διαθήκη" - Πρωτότυπο κείμενο & Μετάφραση

4. "Ένας ιός με κορώνα" - Παραμύθι της Χαράς Πάτρα

5. "Ο διάβολος του Στρέφη" - Μυθιστόρημα του Αύγουστου Κορτώ

6. "Η άγνωστη κυρά" - Παραμύθι της Δέσποινας Χριστοφορίδου

7. "Θα έρθει άραγε φέτος ο Άι Βασίλης;" - Παραμύθι της Αναστασίας Γκούγκα

8. "Το δώρο" - Ηχητικό βιβλίο αυτοβελτίωσης του Στέφανου Ξενάκη (Μέρος Α')

9. "Η Αγία Γραφή" - Πρωτότυπο κείμενο

10."Μάγκας" - Εφηβικό μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα

11."Παραμύθια με την Ξένια" - Η Ξένια Καλογεροπούλου διαβάζει δύο δικά της παραμύθια

12."Ο Μικρός Πρίγκιπας" - Παραμύθι του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

13."Στα μυστικά του βάλτου" - Ιστορικό μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα

14."Ιός χωρίς κορώνα" - Παραμύθι της Γεωργίας Καλύβα

15."Ο βασιλιάς Κορονοϊός" - Παραμύθι της Γιώτας Στανελούδη

16."Θεία Κωμωδία" - Αφηγηματικό ποίημα του Δάντη Αλιγκέρι

17."Μια μάσκα μαγική" - Παραμύθι της Δέσποινας Σπυριδοπούλου

18."Οι Άθλιοι" - Μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκώ

19."Το μόνον της ζωής του ταξείδιον" - Διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού

20."Γίνε ο μαχητής κατά του κορονοϊού" - Εγχειρίδιο της Songju Ma Daemicke

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Αυτό είναι το αουτσάιντερ που σάρωσε στις οσκαρικές υποψηφιότητες

Περιμέναμε ότι η εν λόγω ταινία θα πήγαινε καλά, αλλά όχι ότι θα αποσπούσε 16(!) στον αριθμό. Εντός, βρίσκεις όλες τις υποψηφιότητες, λίγα λόγια για το θρίλερ που σάρωσε, αλλά και το πώς (και) ο Γιώργος Λάνθιμος έκανε την έκπληξη παρά τα προγνωστικά.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Υποτιμημένα κινηματογραφικά είδη που "πέθαναν" νωρίς

Από ξεχασμένα υποείδη μέχρι κινηματογραφικά ρεύματα που σημάδεψαν μια εποχή, μια ματιά στα είδη που χάθηκαν πρόωρα από το σινεμά.

Γραφει Γιαννης Μπελεσιωτης

Τι σιχαίνεται ο Matt Damon στο σημερινό Χόλιγουντ

Ο Matt Damon εξηγεί γιατί το σημερινό Χόλιγουντ δεν γυρίζει πια ταινίες τύπου Good Will Hunting, πώς κυριαρχούν τα blockbusters και πώς το streaming άλλαξε τους κανόνες.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

5 συναρπαστικά ντοκιμαντέρ που θα δούμε στο 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η πρώτη γεύση από το 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 15 Μαρτίου 2026 είναι πραγματικά εντυπωσιακή και μας προετοιμάζει (και φέτος) για μία δυναμική διοργάνωση.

Η τραγική ιστορία που μας θύμισε ο Σωτήρης Τσαφούλιας με το Ριφιφί

Όσο κι αν δε μας αρέσουν οι εκφράσεις κλισέ, η συγκεκριμένη ιστορία είναι πέρα για πέρα αληθινή και "ραγίζει καρδιές". Η δε φράση "θέλω να κάνω νάνι" υπάρχει καταγεγραμμένη σε βίντεο.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Σε αυτήν την ταινία 'κρύβεται' το φετινό Όσκαρ A' γυναικείου ρόλου

Έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κυκλοφορεί στις 22 Ιανουαρίου στις ελληνικές αίθουσες και μέχρι στιγμής όλοι κάνουν λόγο για ένα σχεδόν αδιαμφισβήτητο "σιγουράκι", αφού η ερμηνεία της πρωταγωνίστριας είναι καθηλωτική.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη