10 απαραίτητα βιβλία για τον Αύγουστο

Βιβλία που προδιαθέτουν για ταξίδια, διαβάζονται κάτω από μία ομπρέλα θαλάσσης ή σε κάνουν να δεις τη ζωή με άλλο μάτι.

Τι κάνει κάποιο βιβλίο, νέο ή σε επανέκδοση, "απαραίτητο" ανάγνωσμα για τον Αύγουστο; Το story του; Το να ξετυλίγεται δηλαδή η υπόθεσή του υπό ντάλα καλοκαίρι για να μπορεί να ταυτιστεί ο αναγνώστης; Το να είναι αστυνομικό ή θρίλερ σαν αυτά που αρέσει σε πολύ κόσμο να διαβάζει κάτω από την ομπρέλα του στην παραλία; Μήπως το να είναι οι σελίδες του από λεπτό χαρτί και το εξώφυλλό του μαλακό για να μπορείς να το ταλαιπωρήσεις στριμώχνοντάς το σε μία τσάντα για τη θάλασσα χωρίς να σε νοιάζει αν οι σελίδες του γεμίσουν άμμο, αλάτι και λεκέδες από αντηλιακό με λουλουδένιο άρωμα μονόι;

Ίσως η απάντηση να κρύβεται στο ότι ο Αύγουστος είναι ο κατεξοχήν μήνας διακοπών και -για κάποιους- η μόνη περίοδος του χρόνου που νιώθουν πραγματικά την ανάγκη να χαθούν στον κόσμο ενός βιβλίου, ασχέτως του αν αυτό είναι μία ενδιαφέρουσα επιστημονική μελέτη, αν περιλαμβάνει ταξιδιωτικές αφηγήσεις, αληθινές ιστορίες ή όμορφες φωτογραφίες. Ας αφήσουμε όμως τη φιλοσοφία στην άκρη για να δούμε τα 10 καλύτερα που ξεχωρίσαμε από τις νέες κυκλοφορίες.

Ημερολόγια Ταξιδιού – Albert Camus (Εκδόσεις Πατάκη)

10 απαραίτητα βιβλία για τον ΑύγουστοΟ Albert Camus ταξίδεψε στις ΗΠΑ από τον Μάρτιο µέχρι τον Μάιο του 1946 και ύστερα στη Νότια Αµερική από τον Ιούνιο µέχρι τον Αύγουστο του 1949, με το ύφος στα δυο ηµερολόγια που κρατούσε να διαφέρει αισθητά. Στη Βόρεια Αµερική πήγε ως δηµοσιογράφος που ανακάλυπτε, µε βλέµµα άλλοτε γεµάτο θαυµασµό και άλλοτε επικριτικό, την υπερβολή του Νέου Κόσµου. Ωστόσο, δεν είχε ξεχάσει τις τότε προτεραιότητές του και, κυρίως, την Πανούκλα. Στη Νότια Αµερική ταξίδεψε σαν επίσηµος καλεσµένος, σαν µία διασηµότητα, ενώ προοδευτικά υποψιαζόταν έναν νέο παροξυσµό φυµατίωσης. Η διαδροµή του ήταν παράλληλη µε τη διαδροµή της ασθένειάς του, που την ανακάλυπτε εκ νέου.

Ο Άρχοντας των Μυγών – William Golding (Εκδόσεις Διόπτρα)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΜΥΓΩΝ"Στο βιβλίο που χάρισε στον βραβευμένο με Νόμπελ συγγραφέα παγκόσμια φήμη, ένα αεροπλάνο πέφτει σ’ ένα τροπικό νησί. Οι επιζήσαντες, μικροί μαθητές από την Αγγλία, διαπιστώνουν σύντομα ότι το νησί είναι ακατοίκητο. Δεν υπάρχουν πουθενά μεγάλοι, oργανώνονται μόνοι τους, αποκτούν αρχηγό και κανόνες για να επιβιώσουν μέχρι να έρθουν να τους σώσουν. Στην αρχή, μοιάζει με ονειρεμένη περιπέτεια αλλά τα παιχνίδια της μέρας τα διαδέχονται οι εφιάλτες της νύχτας. Κάποιοι αρχίζουν να πιστεύουν ότι ένα θηρίο στοιχειώνει το νησί. Λίγο λίγο, ο φόβος και η βία αποσαθρώνουν τη μικρή τους κοινωνία και τα αγόρια ορμούν χωρίς επιστροφή προς τη βαρβαρότητα.

Οδοντόκρεμα με Χλωροφύλλη – Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος (Εκδόσεις Κίχλη)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΑ ΜΕ ΧΛΩΡΟΦΥΛΛΗ"Το πρώτο βιβλίο του γεννημένου το 1930 συγγραφέα -που κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1973 και επανεκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κίχλη- περιλαμβάνει έντεκα μικρά διηγήματα, που γράφτηκαν από το 1962 έως το 1966. Ως μικρά αυτοβιογραφικά διαμάντια θα μπορούσε να τα περιγράψει κανείς, που η σύντομη έκτασή τους τα κάνει ιδανικά για να χαθείς σε έναν άλλο κόσμο, έστω για ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα ανάγνωσης από τη θερινή ραστώνη και τις βουτιές του Αυγούστου.

Greenlights - Άναψε πράσινο, φύγαμε! – Matthew McConaughey (Εκδόσεις Πεδίο)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "GREENLIGHTS"Ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός απομονώθηκε στην έρημο και άρχισε να γράφει αυτό το βιβλίο που με την κυκλοφορία του έφτασε στο #1 της λίστας με τα non-fiction best sellers των New York Times. Πολλοί το περιέγραψαν ως αυτοβιογραφία, αλλά εκείνος προτιμάει να το αποκαλεί άλμπουμ, λεύκωμα ιδεών και εικόνων, την ιστορία της ζωής του μέχρι σήμερα. Πενήντα χρόνια εικόνες και διαφορετικές οπτικές, συναισθήματα και συνειδητοποιήσεις, στιγμές φοβερές, στιγμές ντροπής. Ο ίδιος, ελπίζει το βιβλίο να αποτελέσει για τους αναγνώστες του και ένα πολύτιμο εργαλείο για να προλαβαίνουν το πράσινο ή για να συνειδητοποιήσουν ότι, στο τέλος, το πορτοκαλί και το κόκκινο γίνονται πάντα πράσινο.

Φωτογραφικό Λεύκωμα #my_greece: villages (Εκδόσεις Bell)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "#my_greece: villages"Υπάρχουν και οι εκδόσεις που δεν μας ταξιδεύουν με τις λέξεις αλλά με τις φωτογραφίες τους. Μέσα από τις σελίδες του λευκώματος που προέκυψε από τη συνεργασία των εκδόσεων Bell με την ομάδα Greek Instagramers Events περνούν 270 εικόνες 270 φωτογράφων από 270 όμορφα χωριά με μαγευτικά τοπία. Αυθεντικές φυσιογνωμίες, έθιμα και παραδόσεις συνθέτουν ένα νοσταλγικό ταξίδι σε έναν κόσμο που αντιστέκεται στο πέρασμα του χρόνου. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα έσοδα που αντιστοιχούν στα πνευματικά δικαιώματα της ομάδας Greek Instagramers Events και των φωτογράφων που συμμετέχουν στο λεύκωμα προσφέρονται εξ ολοκλήρου στην Ένωση "Μαζί για το Παιδί".

Παραποιημένες Ειδήσεις (Fake News) – Γιώργος Πλειός (Εκδόσεις Gutenberg)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ"Η μελέτη με τον υπότιτλο "Ο Μετασχηματισμός της Προπαγάνδας στην Κοινωνία της Ενημέρωσης" εξετάζει τις παραποιημένες ειδήσεις (fake news), τις οποίες διαχωρίζει από τις ψευδείς. Ως φαινόμενο, παρατηρούνται στις "κοινωνίες της ενημέρωσης", στις οποίες κυριαρχούν τα (νέα) Μέσα και οι ειδήσεις, όταν πλέον δεν παρουσιάζονται τα γεγονότα υπό το πρίσμα κάποιων απόψεων, όπως ταιριάζει στη δημοσιογραφία, αλλά προβάλλονται απόψεις με τη μορφή γεγονότων, όπως ταιριάζει στην προπαγάνδα. Στις κοινωνίες αυτές η πολιτική προπαγάνδα, η διαφήμιση, ο προσηλυτισμός και άλλες μορφές προπαγανδιστικού Λόγου ενδύονται το ένδυμα ίσως της πλέον δημοφιλούς μορφής πληροφορίας, προκειμένου να επικρατήσουν.

Η Μεγάλη Οικογένεια – Camille Kouchner (Εκδόσεις Κάκτος)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "Η ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ"Η Camille Kouchner υπέγραψε το βιβλίο που συνδέθηκε με το μεγαλύτερο, ίσως, σκάνδαλο στη Γαλλία το 2020 και με το κίνημα #MeTooInceste, υπέρ της προστασίας και της δικαίωσης των παιδιών που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής σεξουαλικής κακοποίησης. Με γρήγορη, κοφτή γραφή και με συνταρακτική, συχνά σπαρακτική ειλικρίνεια, περιγράφει όσα συνέβησαν στη δική της οικογένεια που ανήκει στην ελίτ της γαλλικής κοινωνίας και διανόησης, το δράμα του να υφίστασαι το έγκλημα και επιπλέον να υποχρεώνεσαι από τους πιο δικούς σου ανθρώπους -αυτούς που ως παιδί εμπιστεύεσαι να σε προστατεύσουν- να σιωπήσεις και να "ξεχάσεις" στο όνομα της "φυσιολογικής ζωής" και της "οικογένειας".

Μάνη – Patrick Leigh Fermor (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΜΑΝΗ"Μέσα από το οδοιπορικό του Patrick Leigh Fermor, που στην εποχή του εθεωρείτο ο σημαντικότερος ταξιδιωτικός συγγραφέας στον κόσμο, γινόμαστε μάρτυρες της Μάνης των περασμένων χρόνων. Χαμένη στη νοτιότερη χερσόνησο της Ευρώπης, είναι μία από τις πιο άγριες κι απομονωμένες περιοχές στην Ελλάδα. Αποκομμένη από την επιβλητική οροσειρά του Ταΰγετου και αποκλεισμένη από το Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος, διατηρεί ζωντανή τη σχέση με το αρχαίο παρελθόν, περισσότερο απ’ ό,τι με το παρόν. Ένα must-read βιβλίο που σε κάνει να θέλεις να περάσεις ένα τουλάχιστον καλοκαίρι σου στην ιστορική περιοχή της Πελοποννήσου.

> Διάβασε ακόμα: 7 βιβλία για να αλλάξεις τη ζωή σου μέσα στο καλοκαίρι

Χαμένοι στη Νάπολη – Heddi Goodrich (Εκδόσεις Κλειδάριθμος)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΝΑΠΟΛΗ"Η Χέντι είναι μία Αμερικανίδα φοιτήτρια γλωσσολογίας που σπουδάζει στη Νάπολη και μένει στην Ισπανική Συνοικία. Εκεί, η ζωή στις παλιές πολυκατοικίες είναι φθηνή κι ο κόσμος ζει σε ετοιμόρροπα ψηλά κτίρια με θέα τον ουρανό και τον Βεζούβιο, με μπαλκόνια και ταράτσες απ' όπου οι φοιτητές αγναντεύουν την πόλη, καπνίζουν και συζητούν. Ο Πιέτρο είναι φοιτητής γεωλογίας, γιος μίας αγροτικής οικογένειας. Παρόλο που το χωριό του απέχει μόλις εκατό χιλιόμετρα, νιώθει στη Νάπολη τόσο ξένος όσο και η Χέντι. Το Χαμένοι στη Νάπολη είναι μία διπλή ιστορία αγάπης: Για την πόλη και για έναν νεαρό άντρα. 

> Διάβασε ακόμα: Μία βαλίτσα γεμάτη βιβλία για τις διακοπές

Περιστεριώνες της Τήνου – Manuel Baud-Bovy (Εκδόσεις Καπόν)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΕΣ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ"Το 1955 ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας Manuel Baud-Bovy ανακάλυψε στο πρώτο ταξίδι του στην Τήνο τους περιστεριώνες του νησιού, με τον καθένα να ξεπερνά τον προηγούμενο σε ομορφιά και περηφάνια. Τότε, εντόπισε περί τους οκτακόσιους και τους σχεδίασε σε τέσσερα άλμπουμ τα οποία υπέβαλε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Πλέον, για πρώτη φορά εκδίδεται μία αντιπροσωπευτική επιλογή της αδημοσίευτης μελέτης του, μαζί με εισαγωγικό κείμενο και χάρτη με τη θέση τους στο πεζοπορικό δίκτυο της Τήνου. Ο υπότιτλος του βιβλίου "Μια περιδιάβαση του 1955 στα τεχνήματα της πέτρας" είναι απόλυτα περιγραφικός του όμορφου περιεχομένου του και αφορμή για ένα ταξίδι στις Κυκλάδες.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.