Τα βιβλία του Stieg Larsson σε σειρά αξιολόγησης

Ο συγγραφέας-φαινόμενο του 'Κοριτσιού με το Τατουάζ' έφευγε από τη ζωή μία ημέρα σαν σήμερα, το 2004, λίγο πριν γνωρίσει τη μεγάλη επιτυχία.

Το ημερολόγιο έδειχνε 9 Νοεμβρίου 2004 και ένας ανελκυστήρας κάπου στη Σουηδία είχε χαλάσει. Ο 50χρονος δημοσιογράφος και συγγραφέας Stieg Larsson αποφάσισε, λοιπόν, για να φτάσει στο γραφείο του, να ανέβει με τις σκάλες. Λίγο μετά και έπειτα από ένα σοβαρό καρδιακό επεισόδιο, υπέκυψε. Το Κορίτσι με το Τατουάζ, το θρίλερ-φαινόμενο που έκανε όλο τον πλανήτη να παραμιλάει για εκείνον μετά τον θάνατό του και έγινε χολιγουντιανή ταινία το 2011, είναι το πρώτο βιβλίο του Stieg Larsson που γνώρισε παγκόσμια επιτυχία, αλλά όχι το μόνο. Ας δούμε, λοιπόν, πώς έχει πλέον αξιολογηθεί το έργο του, σύμφωνα με τους χρήστες του GoodReads.

5. Ρωγμές του σύγχρονου κόσμου

Τα βιβλία του Stieg Larsson σε σειρά αξιολόγησηςΠαρότι ο Σουηδός συγγραφέας έχει ταυτιστεί με τα βιβλία της Τριλογίας Millennium, πάνω απ' όλα υπήρξε ένας μάχιμος δημοσιογράφος υπέρ της δημοκρατίας και της ισότητας. Μέσα από τα μη-λογοτεχνικά κείμενά του -μία επιλογή των οποίων συγκεντρώνεται σε αυτόν τον τόμο που καταλαμβάνει την 5η θέση στη σχετική λίστα του GoodReads- ασχολήθηκε με την άνοδο της ακροδεξιάς τόσο στη Σουηδία όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, στηλιτεύοντας στάσεις ζωής και ιδεολογήματα όπως ο κάθε είδους ρατσισμός, ο φασισμός, ο νεοναζισμός, η ξενοφοβία, η αντίθεση στην πολυπολιτισμικότητα, ο αντισημιτισμός και ο λαϊκισμός σε όλες τις εκφάνσεις του.

4. Τριλογία Millennium

ΕΞΩΦΥΛΛΟ E-BOOK 'ΤΡΙΛΟΓΙΑ MILLENNIUM'Αυτό το χορταστικό e-book αποτελεί το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου εάν δεν έχεις ακόμη εντρυφήσει στο σύμπαν του μετά θάνατον μπεστσελερίστα και θέλεις να πέσεις στα βαθιά, αν σε εξυπηρετεί να έχεις τα αγαπημένα σου θρίλερ πάντα σε μία φορητή ηλεκτρονική συσκευή όπως το iPhone σου για να τα διαβάζεις όπου κι αν είσαι ή αν σου ήρθε η φίνα ιδέα να 'μυήσεις' στο σύμπαν του Stieg Larsson κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο. Την 4η θέση της λίστας του Goodreads, λοιπόν, καταλαμβάνει η έκδοση που περιλαμβάνει όλους τους τίτλους που βρίσκουμε στις 3 πρώτες θέσεις της: To κορίτσι με το τατουάζ, Το κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά και Το κορίτσι στη φωλιά της σφήγκας

3. Το κορίτσι στη φωλιά της σφήγκας

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ 'ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΣΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΗΣ ΣΦΗΓΚΑΣ'Στο τελευταίο βιβλίο της Τριλογίας Millennium, η πρωταγωνίστρια Lisbeth Salander, μία ιδιοφυΐα στους υπολογιστές, καταστρώνει την εκδίκησή της απέναντι στον άνθρωπο που προσπάθησε να τη σκοτώσει και στις κυβερνητικές οργανώσεις που παραλίγο να καταστρέψουν τη ζωή της. Αλλά η αποστολή της δεν είναι εύκολη. Γιατί μετά τη σφαίρα που δέχτηκε στο κεφάλι, νοσηλεύεται στην εντατική υπό στενή επιτήρηση, ενώ όταν βγει από το νοσοκομείο θα οδηγηθεί στο δικαστήριο κατηγορούμενη για τρεις φόνους και μία απόπειρα δολοφονίας.

> Διάβασε ακόμα: Τα σπουδαία βιβλία του Dan Brown, από το καλύτερο στο χειρότερο

2. Το κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ 'ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΕΠΑΙΖΕ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ'Στο βιβλίο που ακολούθησε την υπερεπιτυχημένη κυκλοφορία του Κοριτσιού με το τατουάζ, η Lisbeth Salander δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να πετύχει τον στόχο της. Δεν ξεχνά και δεν συγχωρεί. Όταν συναντά διαφθορά και κακοποίηση, ιδίως απέναντι σε γυναίκες, είναι ανελέητη. Κηρύσσοντας πόλεμο σε αυτούς που κινούν τα νήματα της βιομηχανίας του εμπορίου σαρκός χρησιμοποιεί τις ικανότητές της ως hacker για να βοηθήσει στην έρευνα που έχει ξεκινήσει ο Mikael Blomkvist, εκδότης του περιοδικού Millennium.

> Διάβασε ακόμα: Τα πιο ενδιαφέροντα νέα βιβλία του 2021 μέχρι τώρα

1. Το κορίτσι με το τατουάζ

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ 'ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΤΑΤΟΥΑΖ'Καμία έκπληξη. Στην 1η θέση βρίσκουμε το magnum opus του συγγραφέα. Το story του θέλει τη 16χρονη Harriet Vanger να έχει εξαφανιστεί πριν από τριάντα έξι χρόνια, κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιρινού φεστιβάλ στο σουηδικό θέρετρο Χέντεμπι. Παρά τις έρευνες της αστυνομίας, δεν βρέθηκε ποτέ κανένα της ίχνος. Το έσκασε; Έπεσε θύμα απαγωγής; Θύμα δολοφονίας; Κανείς δεν γνωρίζει - η υπόθεση έκλεισε, όλοι ξέχασαν τις λεπτομέρειες. Όλοι, εκτός από τον θείο της Harriet, τον Henrik Vanger, έναν ηλικιωμένο βιομήχανο, που έχει βάλει σκοπό της ζωής του να λύσει το μυστήριο προτού πεθάνει.


Info: Τα βιβλία του Stieg Larsson κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.