Τα βιβλία που θα διαβάσουμε το 2022

Κορυφαίες κυκλοφορίες και νέα βιβλία που έχουμε βάλει στη reading list μας.

Τα μέρη όπου ταξιδέψαμε το 2021 είναι τακτοποιημένα στο φωτογραφικό αρχείο του κινητού μας και στα ράφια της βιβλιοθήκης μας με τα νέα βιβλία. Στα δεύτερα, βρίσκονται χώρες στις οποίες δεν πατήσαμε ποτέ στ’ αλήθεια το πόδι μας και εποχές που δεν τις ζήσαμε, όπως η υπερσυντηρητική Ιρλανδία του John Banville και το αμερικανικό 1969 του Quentin Tarantino. Άνθρωποι που νιώθουμε οικεία την ύπαρξή τους, αληθινοί σαν τον επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος Eddie Jaku, μυθοπλαστικοί σαν τον ταξιτζή Santino, από καιρό νεκροί σαν τον superstar της pop Prince. Συνταγές που δεν έχουμε προλάβει να φτιάξουμε, αλλά το έχουμε στόχο, ακόμα και σκελετοί πτωμάτων, στριμωγμένοι ανάμεσα στις σελίδες ενός καταιγιστικού θρίλερ. Όλα τα χωρούν τα ράφια της βιβλιοθήκης μας.

Μυθιστορήματα, βιβλία που μας ψυχαγωγούν ή μας εμπνέουν να γίνουμε καλύτεροι, τα οποία σημείωσαν τεράστια επιτυχία τη χρονιά που φεύγει, τα διαβάσαμε και τα προτείνουμε με το χέρι στην καρδιά, αλλά και άλλα, νέας φουρνιάς ή από τις επικείμενες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων, που θα διαβάσουμε οδεύοντας προς το 2022 για καινούργια, απίστευτα ταξίδια του μυαλού.

Κάποτε στο Χόλιγουντ – Quentin Tarantino (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα)

Τα βιβλία που θα διαβάσουμε το 2022Το πρώτο μυθιστόρημα του 'βαμμένου με αίμα' σκηνοθέτη, ο οποίος από τον Ιούνιο έχει ξεκινήσει επισήμως νέα καριέρα ως συγγραφέας, βασίζεται στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία του. Βίαιο, συναρπαστικό και την ίδια στιγμή ξεκαρδιστικό, αποτελεί ένα σπαρταριστό ανάγνωσμα που αναβιώνει τον τρόπο που γραφόταν η κινηματογραφική λογοτεχνία των 70s. Στο story του, με αφετηρία το Λος Άντζελες του 1969, παρακολουθούμε έναν 'ξοφλημένο' ηθοποιό, τον Rick Dalton, και τον κασκαντέρ του, Cliff Booth, κατά τη διάρκεια μίας εποχής αλλαγών για την κινηματογραφική βιομηχανία.

Prince: Με ανοιχτό και με κλειστό μικρόφωνο – Neal Karlen (Εκδόσεις Ψυχογιός)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ 'PRINCE'Μέσα στον Δεκέμβριο κυκλοφόρησε στα ελληνικά, σε μετάφραση του Γιάννη Νένε, η βιογραφία του Prince – ή μάλλον, πολλά παραπάνω από αυτή. Κι αυτό γιατί ο δημοσιογράφος Neal Karlen δεν αφηγείται απλώς και μόνο την ιστορία της ζωής του κορυφαίου pop star, αλλά και εκείνη της σπάνιας φιλίας τους που κράτησε δεκαετίες, καθώς υπήρξαν παιδικοί φίλοι. Μάλιστα, ήταν το μοναδικό άτομο από τον χώρο του Τύπου που εμπιστευόταν πραγματικά o τραγουδιστής του Purple Rain, ενώ η ιδιαίτερη σχέση τους μας χάρισε, μέσα στα χρόνια, τρία cover stories του Rolling Stone που άφησαν εποχή. Το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς by far για κάθε μουσικόφιλο.

Οι μέρες που έχτισαν την ιστορία – Erik Larson (Εκδόσεις Διόπτρα)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ 'ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΧΤΙΣΑΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ'Αντλώντας υλικό από ημερολόγια, αρχεία και έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών, ο Erik Larson μάς οδηγεί από τους βομβαρδισμένους δρόμους του Λονδίνου στην πρωθυπουργική κατοικία και στο καταφύγιο του Winston Churchill, στην ύπαιθρο. Με την ηλεκτρισμένη του γραφή, συνθέτει το πορτρέτο ενός ηγέτη που, μπροστά στον όλεθρο, μπόρεσε με τη ρητορική, τη στρατηγική ιδιοφυΐα και το κουράγιο του να κρατήσει ενωμένο έναν λαό. Όπως γράφτηκε, καταφέρνει να μας κάνει να διαβάσουμε το βιβλίο του σαν μυθιστόρημα και να γυρίζουμε τις σελίδες του με αγωνία, παρότι όλοι ξέρουμε το πώς τελείωσε ο πόλεμος.

Ταξί – Carlos Zanón (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ 'ΤΑΞΙ'Με το που εκδόθηκε το συγκεκριμένο βιβλίο στην Ισπανία, η El País το χαρακτήρισε ως ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα της χρονιάς. Το Ταξί –με το εξαιρετικής αισθητικής εξώφυλλο– είναι μία σύγχρονη Οδύσσεια, εμπνευσμένη από τη φιγούρα του κινηματογραφικού Ταξιτζή, όπως τον υποδύθηκε ο Robert De Niro. Η ιστορία του θέλει τον Santino, έναν μελαγχολικό και αχαλίνωτο ταξιτζή, να κυκλοφορεί στους δρόμους της Βαρκελώνης υπό τους ήχους των Clash, κουβαλώντας στο αυτοκίνητό του τις στάχτες της γιαγιάς του. Μέχρι που, κάποια στιγμή, μια συνάδελφός του ζητά τη βοήθειά του, όταν βρίσκει μία τσάντα γεμάτη ψυχότροπες ουσίες.

Το χιόνι – John Banville (Εκδόσεις Καστανιώτη)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ 'ΤΟ ΧΙΟΝΙ'Το BookPage έγραψε γι’ αυτή τη σπουδαία αστυνομική ιστορία μυστηρίου ότι αποτελεί το τέλειο ανάγνωσμα για την εποχή του χρόνου που οι ίσκιοι επιμηκύνονται. Δεν έχει άδικο. Ο βραβευμένος με Booker συγγραφέας μάς μεταφέρει, μέσα από τις σελίδες του, στην Ιρλανδία του 1957. Ενώ η Καθολική Εκκλησία κυβερνάει με άτεγκτη πυγμή, ο προτεστάντης επιθεωρητής Strafford καλείται σε μία κωμόπολη προκειμένου να διαλευκάνει τον φόνο ενός ιερέα. Εκεί, βρίσκεται αντιμέτωπος με ανυπέρβλητα εμπόδια: Από το πυκνό χιόνι που πέφτει και καλύπτει τα ίχνη μέχρι τον όρκο σιωπής που τηρεί η κοινότητα. Κι όσο προσπαθεί να βρει την άκρη, η αγωνία κορυφώνεται.

> Διάβασε ακόμα: Ο Αλέξανδρος Ιόλας πίσω από την αχλύ του φανταχτερού μύθου του

Ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στη Γη – Eddie Jaku (Εκδόσεις Ψυχογιός)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ 'Ο ΠΙΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗ ΓΗ'Ο Eddie Jaku –ή Abraham Shlomo Jakubowicz, όπως ήταν αρχικά το όνομά του– γεννήθηκε στη Λειψία και πέθανε φέτος τον Οκτώβριο στην Αυστραλία, σε ηλικία 101 ετών. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κρατήθηκε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και το 1945, αφού διέφυγε από την Πορεία Θανάτου των κρατουμένων του Άουσβιτς, διασώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις. Τα απομνημονεύματά του, που συγκεντρώνονται σε αυτό το βιβλίο, προέκυψαν από μία ομιλία του στα Ted. Μέσα από τα λόγια του, που εμπνέουν, γινόμαστε μέτοχοι στη μυθιστορηματική ζωή του, ενώ, όπως μας λέει, η ευτυχία είναι δική μας επιλογή.

Οι επιστολές του Jeff Bezos – Steve Anderson (Εκδόσεις Κάκτος)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ 'ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΤΖΕΦ ΜΠΕΖΟΣ'Πώς ο Jeff Bezos δημιούργησε σχεδόν εκ του μηδενός –για την ακρίβεια πουλώντας βιβλία μέσω ίντερνετ– μία από τις υψηλότερα αποτιμώμενες εταιρείες στον πλανήτη και έγινε, έστω πρόσκαιρα, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου; Τις απαντήσεις τις δίνει ο Steve Anderson, με τους 340.000 followers στο LinkedIn, αναλύοντας το περιεχόμενο των επιστολών που, εδώ και εικοσιένα χρόνια, συντάσσει ο Αμερικανός μεγιστάνας προς τους μετόχους της 'αυτοκρατορίας' του. Παράλληλα, μας δείχνει το πώς κάποιος, εφαρμόζοντας τις ίδιες πρακτικές, μπορεί να κάνει την επιχείρησή του πιο αποδοτική, παραγωγική και επιτυχημένη.

> Διάβασε ακόμα: Τα καλύτερα βιβλία, ξένα και ελληνικά, του 2021

Η χαρά του δρομέα – Κωνσταντίνος Καρνάζης (Εκδόσεις Key Books)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ 'Η ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΕΑ'Για τον πιο φημισμένο δρομέα υπεραποστάσεων της εποχής μας, δεν έχει σημασία τι πέτυχες χθες, αλλά η ιστορία που γράφεις καθημερινά, με κάθε σου βήμα. Ο ίδιος έχει τρέξει σε κάθε γωνιά του πλανήτη υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες και έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να φορέσουν τα αθλητικά τους παπούτσια και να αρχίσουν το τρέξιμο. Σε έναν από τους πιο απαιτητικούς αγώνες στον κόσμο, στα 100 μίλια των Δυτικών Πολιτειών, στο μυαλό του έδινε έναν άλλο, εξίσου σκληρό αγώνα, παλεύοντας με τους δαίμονές του – σε αυτό το βιβλίο τον βλέπουμε όπως δεν τον έχουμε δει ποτέ πριν.

Μόνο σοκολάτα – Άκης Πετρετζίκης (Εκδόσεις Ψυχογιός)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ 'ΜΟΝΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑ'Ο πρώτος Έλληνας 'MasterChef' και ένας από τους πιο αγαπητούς ανθρώπους της τηλεόρασης, μας παρέδωσε φέτος ένα ξεχωριστό βιβλίο με συνταγές, απολαυστικό όσο η καλή σοκολάτα. Σε αυτή την έκδοση, που φέρει τη σφραγίδα της κουβερτούρας Nestlé Dessert, βρίσκουμε μυστικά, συμβουλές, πληροφορίες και περισσότερες από 35 συνταγές που απογειώνουν τις ζαχαροπλαστικές μας ικανότητες και γεμίζουν την κουζίνα μας με άρωμα σοκολάτας. 'Η σοκολάτα για μένα είναι πάθος, έμπνευση, διάθεση για δημιουργία', θα πει ο συγγραφέας του.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.