Οι 'Γκρίζες μέλισσες' ενός Ουκρανού συγγραφέα

Ο Andrey Kurkov γράφει για έναν μελισσοκόμο που δε θέλει το μέλι του να έχει τη γεύση του πολέμου.

Ο Andrey Kurkov, ο επιφανέστερος σύγχρονος συγγραφέας της Ουκρανίας, γεννήθηκε στο Λένινγκραντ, ζει από μικρή ηλικία στο Κίεβο, γράφει στα ρωσικά και θεωρεί τον εαυτό του Ουκρανό. Μέσα από τα μυθιστορήματά του -με πιο πρόσφατο το Γκρίζες μέλισσες, που μέσα στις επόμενες ημέρες θα κυκλοφορήσει και στα ελληνικά- αποτυπώνει την περίπλοκη μετασοβιετική πραγματικότητα, μετερχόμενος το χιούμορ, τον σαρκασμό αλλά και τη μελαγχολία. 

Τα μυθιστορήματα του Andrey Kurkov στα ελληνικά

Το μυθιστόρημά του Ο τελευταίος έρωτας ενός Ουκρανού προέδρου αποτελεί ένα θρίλερ που λειτουργεί και ως σάτιρα της πολιτικής κατάστασης στη χώρα του. Σε αυτό, 'προέβλεψε' την προσάρτηση της Κριμαίας και άλλα επίκαιρα προβλήματα. Στο Ο φίλος του μακαρίτη, πάλι, περιγράφει την καθημερινότητα των συμπατριωτών του άλλοτε με τρόπο εξαιρετικά αστείο και άλλοτε δυσοίωνο.

Οι 'Γκρίζες μέλισσες' ενός Ουκρανού συγγραφέαGetty Images

Στο Οι πιγκουίνοι δεν πεθαίνουν απ’ το κρύο ακτινογραφείται η σύγχρονη μετασοβιετική Ουκρανία και οι πολύπλοκες σχέσεις των ανθρώπων που αναζητούν απεγνωσμένα τη σιγουριά μέσα σε έναν ασταθή και διαρκώς μεταβαλλόμενο περίγυρο ενώ, συγχρόνως, καυτηριάζονται οι κυνικοί εκπρόσωποι της εξουσίας, οι οποίοι, προκειμένου να την εδραιώσουν, χρησιμοποιούν κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο.

> Διάβασε ακόμα: Τι θα διαβάσουμε μέχρι το καλοκαίρι

Εντός των επόμενων ημερών θα κυκλοφορήσει το νέο και πλέον πρόσφατο μυθιστόρημά του με τίτλο Γκρίζες μέλισσες. Το βιβλίο, απολύτως επίκαιρο και από πολλές απόψεις συνταρακτικό, πραγματεύεται την κρίση στο Ντονμπάς, όπου Ουκρανοί μαχητές και φιλορώσοι αυτονομιστές ανταλλάσσουν πυρά σε καθημερινή βάση.

Κεντρικός ήρωας είναι ένας φιλήσυχος μελισσοκόμος που κύριο μέλημά του είναι να μεταφέρει τις μέλισσές του σε μια περιοχή όπου θα μπορούν να συλλέγουν νέκταρ με την ησυχία τους.

Το story του βιβλίου 'Γκρίζες μέλισσες'

Στο χωριό Μάλαγια Σταρογκράντοφκα, το οποίο βρίσκεται στην επονομαζόμενη γκρίζα ζώνη, είχαν απομείνει όλο κι όλο δύο άνθρωποι, ο σαραντάχρονος συνταξιούχος Σεργκέι Σεργκέγιτς και ο πρώην συμμαθητής του Πάσκα. Έχοντας διαμετρικά αντίθετες απόψεις για τη ζωή, είναι αναγκασμένοι να συμφιλιωθούν, παρά το γεγονός πως τον έναν τον επισκέπτονται Ουκρανοί στρατιωτικοί και τον άλλον αυτονομιστές.

> Διάβασε ακόμα: Βιβλία για να καταλάβεις την Ρωσία του Putin

Με τον ερχομό της άνοιξης, το βασικό μέλημα του Σεργκέγιτς είναι να μεταφέρει τις έξι κυψέλες με τις μέλισσές του όσο πιο μακριά από τον πόλεμο γίνεται. Να τις πάει εκεί όπου δεν πυροβολούν, για να μην έχει το μέλι του γεύση πολέμου. Ενώ ετοιμάζεται για το ταξίδι, ο μελισσοκόμος δεν φαντάζεται ποιες δοκιμασίες περιμένουν τον ίδιο και τις μέλισσές του.

Μετά από μία άτυχη στάση κοντά στο Ζαπορόζιε, αποφασίζει να πάει με τις μέλισσες στην Κριμαία, σε έναν Τάταρο, τον οποίο είχε γνωρίσει πριν από είκοσι χρόνια σε ένα συνέδριο μελισσοκόμων. Δεν φαντάζεται καν πως το καλοκαίρι που θα περάσει στην Κριμαία θα του μάθει να μην εμπιστεύεται όχι μόνο τους ανθρώπους, μα και τις ίδιες τις μέλισσές του. 


Info: Τα μυθιστορήματα του Andrey Kurkov 'Ο τελευταίος έρωτας ενός Ουκρανού προέδρου', 'Ο φίλος του μακαρίτη' και 'Οι πιγκουίνοι δεν πεθαίνουν απ’ το κρύο' κυκλοφορούν ήδη από τις εκδόσεις Καστανιώτη, ενώ οι 'Γκρίζες μέλισσες' θα κυκλοφορήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η αληθινή ιστορία πίσω από το Baby Reindeer

Η μίνι σειρά του Netflix ρίχνει φως στο ευαίσθητο θέμα του stalking μέσα από ένα μοναδικό πρίσμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

30 χρόνια από το θρυλικό His 'N' Hers των Pulp

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης