Νέα βιβλία για τον Απρίλιο

Βιβλία που κάνουν τη φαντασία μας να ταξιδέψει από το Χάρλεμ ως το πολύχρωμο μωσαϊκό του παρισινού περιθωρίου.

Τα νέα βιβλία από τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων μάς ταξιδεύουν, στον χώρο και τον χρόνο, μας κάνουν να ζήσουμε τις ζωές των ηρώων τους, να ταυτιστούμε, διαταρακτικά, μαζί τους, να κατανοήσουμε καλύτερα, μέσω των άλλων, τον εαυτό μας, ίσως και την ανθρώπινη φύση, αν υπάρχει τέτοια. 

Μπέρδεμα στο Χάρλεμ – Colson Whitehead (Εκδόσεις Ίκαρος)

Νέα βιβλία για τον ΑπρίλιοΤο μυθιστόρημα του βραβευμένου δύο φορές με Pulitzer συγγραφέα μάς μεταφέρει στο Χάρλεμ των 60s. O πρωταγωνιστής του, ο Ρέι Κάρνεϊ, είναι ένας έντιμος μαγαζάτορας που κάνει ό,τι μπορεί για να συντηρήσει τον ίδιο και την οικογένειά του. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτή η 'βιτρίνα κανονικότητας' είναι γεμάτη ρωγμές, που αρχίζουν να μεγαλώνουν όταν ο μικροαπατεώνας ξάδελφός του τον εμπλέκει στη ληστεία ενός ξενοδοχείου κι εκείνος ανακαλύπτει ότι εγκλιματίζεται με ευκολία στον υπόκοσμο. Έτσι, τη νέα του πελατεία θα την αποτελούν διεφθαρμένοι αστυνομικοί, βίαιοι γκάνγκστερ, πορνογράφοι της πεντάρας και άλλα 'αποβράσματα'. 

...γιατί κι οι έρωτες μου φάγανε τα χρόνια... – Χρήστος Σιάφκος (Εκδόσεις ΚΨΜ)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΟι όλβιοι έρωτες και η ποινή της μοναξιάς που τους ακολουθεί, ο έρωτας στα χρόνια της κρίσης, η νεότητα που από μόνη της μοιάζει επιχείρημα, οι χαμένες πατρίδες αλλά και το κρασί με ό,τι αυτό πυροδοτεί συνθέτουν τις θεματικές αυτής της συλλογής διηγημάτων του Χρήστου Σιάφκου, η οποία έχει δανειστεί τον τίτλο της από έναν στίχο του τραγουδιού Πάτωμα, που έγραψε η Λίνα Νικολακοπούλου. Ο συγγραφέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953, εργάστηκε αρχικά ως ρεπόρτερ και στη συνέχεια ως υπεύθυνος τμημάτων και αρχισυντάκτης σε εφημερίδες και περιοδικά, σχεδόν πάντα στον χώρο του πολιτιστικού ρεπορτάζ. 

> Διάβασε ακόμα: Τι θα διαβάσουμε μέχρι το καλοκαίρι

Η σεξουαλικότητα στην Ευρώπη τον 20ό αιώνα – Dagmar Herzog (Εκδόσεις Gutenberg)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΒασική θέση του βιβλίου αποτελεί το ότι η ιστορία της σεξουαλικότητας στον ευρωπαϊκό 20ό αιώνα δεν είναι μια ιστορία σταδιακής φιλελευθεροποίησης του σεξ, όπως συχνά υποστηρίζεται. Αντίθετα, είναι μια σύνθετη διαδρομή με πολλά πισωγυρίσματα και επισφαλείς κατακτήσεις, πολύ διαφορετική κατά χώρα, τάξη και φύλο, που προσδιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία. Στις σελίδες του εξετάζονται, μεταξύ άλλων, ζητήματα όπως οι ανασημασιοδοτήσεις της πορνείας, της ομοφυλοφιλίας και της αντισύλληψης, αλλά και το σεξ μετά το AIDS στη νέα Ευρώπη στο γύρισμα από τον 20ό στον 21ο αιώνα.

Γράμμα από την Κάσο, 1965 – Robert A. McCabe (Εκδόσεις Πατάκη)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΤον Αύγουστο του 1965, ένας νεαρός Αμερικανός φωτογράφος επισκέπτεται την Κάσο, με αποστολή να βγάλει μια σειρά φωτογραφιών, για να πλαισιώσουν το κείμενο ενός βιβλίου για την ιστορία του νησιού. Οι φωτογραφίες αυτές, που έμειναν τελικά, εκτός ελαχίστων, στο συρτάρι ως το 2013, αποτελούν τον κορμό του βιβλίου αυτού, που συνοδεύεται από κείμενα δύο εξαιρετικών Κασιωτών, του Νίκου Μαστροπαύλου και της Μαριλέν Φραγκούλη Κέδρος. O Robert A. McCabe έχει εκδώσει περισσότερα από 16 λευκώματα κι έχει εκθέσει τη δουλειά του σε πολλά μέρη στην Ελλάδα, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες και σε πολλούς χώρους στις ΗΠΑ. 

> Διάβασε ακόμα: Βιβλία για να καταλάβεις τη Ρωσία του Putin

Βερνόν Σουμπουτέξ 2 – Virginie Despentes (Εκδόσεις Στερέωμα)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΣτο δεύτερο μέρος της τολμηρής, βλάσφημης τριλογίας της Virginie Despentes, που τάραξε τα νερά της γαλλικής λογοτεχνίας, συναντάμε, γύρω από τον άστεγο, πλέον, κεντρικό ήρωα, μια πλειάδα χαρακτήρων που συνιστούν το πολύχρωμο μωσαϊκό του παρισινού περιθωρίου. Με γλώσσα ρεαλιστικά ωμή, η συγγραφέας δίνει μια εκπληκτική τοιχογραφία της 'απάνθρωπης κωμωδίας' μας. Η Le Monde έγραψε: 'Το Βερνόν Σουμπουτέξ είναι ένα μυθιστόρημα που καθιστά την ενσυναίσθηση βασική αρχή της γραφής και δίνει σε όλους τους χαρακτήρες του μια ευκαιρία, ή τουλάχιστον τους αφήνει να εκθέσουν τους λόγους για τους οποίους αντιδρούν όπως αντιδρούν'.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.