Τα καλύτερα βιβλία για να διαβάσεις μέχρι να πας διακοπές

Δέκα νέα συναρπαστικά βιβλία για σύντομα ή πιο μακρινά ταξίδια του μυαλού.

Τι μπορεί να διαβάσει κανείς όσο περιμένει να πάει διακοπές; Όσο μετράει αντίστροφα για το πρώτο week-end σε έναν κοντινό προορισμό με θέα τη θάλασσα και τον καιρό να κάνει καλοκαίρι πριν από την ώρα του; Πολλά πράγματα, ανάλογα με τα γούστα. Στα νέα βιβλία που σου παρουσιάζουμε θα βρεις, μεταξύ άλλων, μεταφράσεις από αριστουργήματα της παγκόσμιας λoγοτεχνίας, αστυνομικά μυθιστορήματα και μία ποιητική συλλογή. Όλα, στο είδος τους, είναι κορυφαία.

Στη θέση του οδηγού – Muriel Spark (Εκδόσεις Κλειδάριθμος)

Τα καλύτερα βιβλία για να διαβάσεις μέχρι να πας διακοπέςΞεκινάμε με ένα βιβλίο που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1974, με τίτλο Μεσάνυχτα κι ένα λεπτό (Identikit) και πρωταγωνίστρια την Elizabeth Taylor. Το story του θέλει τη Λιζ να έχει εξαντληθεί μετά από συνεχή δουλειά δεκάξι χρόνων στο ίδιο γραφείο και να αφήνει τα πάντα πίσω της. Φεύγει αεροπορικώς στο εξωτερικό για τις 'καλύτερες διακοπές της ζωής της', αλλά η αναζήτηση περιπετειών, σεξ και καινούριων εμπειριών παίρνει μια σκοτεινή τροπή και μετατρέπεται σε ένα ταξίδι αυτοκαταστροφής. Σε αυτό το ψυχολογικό θρίλερ, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ποιος είναι ο δολοφόνος και -κυρίως- το κίνητρό του. 

Συζητήσεις και πορτρέτα – Truman Capote (Εκδόσεις Οξύ)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΣε αυτό το μικρό βιβλίο συγκεντρώνονται τρεις πολύ ξεχωριστές συγγραφικές στιγμές του Truman Capote. Τον Απρίλιο του 1955, συναντάει τη Marilyn Monroe στην κηδεία μιας παλιάς ηθοποιού και στη συνέχεια πηγαίνουν για μια μεγάλη βόλτα στη Νέα Υόρκη. Δεκαεφτά χρόνια αργότερα, στις φυλακές του Σαν Κουέντιν, πιάνει κουβέντα με τον Bobby Beausoleil, τον άνθρωπο που για χάρη του η Sharon Tate και άλλοι τέσσερις αθώοι δολοφονήθηκαν από την οικογένεια Manson. Τέλος, στο κλείσιμο της δεκαετίας του 1970, ζει μια αξέχαστη εμπειρία με μια θρησκευόμενη μαύρη καθαρίστρια, που διώχνει τα βάρη της ζωής με τη βοήθεια της μαριχουάνας.

Μια Χούφτα Σκόνη – Evelyn Waugh (Εκδόσεις Gutenberg)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΈπειτα από επτά χρόνια γάμου η λαίδη Μπρέντα βαριέται τα πάντα και κυρίως το σπίτι της, την επιβλητική γοτθική έπαυλη-καμάρι του συζύγου της, Τόνι. Γοητεύεται από έναν κοσμικό νεαρό και προσπαθεί, με διάφορα κόλπα, να μην πάρει απλώς διαζύγιο, αλλά να εξασφαλίσει και πλούσια διατροφή. Ο Τόνι τής το αρνείται και πηγαίνει να εξερευνήσει τη Λατινική Αμερική όπου μπλέκεται σε απίστευτες περιπέτειες. Ο Guardian έγραψε γι' αυτό το βιβλίο που εκδόθηκε πρώτη φορά το 1934 και το 1988 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τον τίτλο A Handful of Dust (και τους James WilbyKristin Scott ThomasRupert Graves και Anjelica Huston στους πρωταγωνιστικούς ρόλους), ότι αποτελεί ένα από τα πιο συγκλονιστικά και πικρά μυθιστορήματα του 20ού αιώνα.

Γιάννης Μπεχράκης: Με τα μάτια της ψυχής – Γιώργος Αρχιμανδρίτης (Εκδόσεις Πατάκη)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΤο όνοµα του Γιάννη Μπεχράκη (1960-2019) είναι συνδεδεμένο µε τις πιο σημαντικές στιγμές της παγκόσμια φωτοειδησεογραφίας. Μάρτυρας των γεγονότων που συνθέτουν τη σύγχρονη ιστορία και υπερασπιστής εκείνων που την υφίστανται, ήταν ένας βαθιά στρατευμένος ανθρωπιστής, με κύριο χαρακτηριστικό τον ρεαλιστικό και ταυτόχρονα ιδεαλιστικό τρόπο καταγραφής της ανθρώπινης τραγωδίας και τη συνεχή υπενθύμιση ότι η ελπίδα επιζεί μέσα στη δυστυχία και στην καταστροφή. Αυτό το 'μικρό' βιβλίο (διαβάζεται άνετα σε ένα μακρύ απόγευμα) του Γιώργου Αρχιμανδρίτη, με τις συζητήσεις και το πολύτιμο φωτογραφικό υλικό, µας παραδίδει ατόφια την ποιητική της τέχνης και της ζωής του.

Ίνκουμπους – Βαγγέλης Γιαννίσης (Εκδόσεις Διόπτρα)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΌταν μια φοιτήτρια καταγγέλλει στην αστυνομία τον βιασμό της από έναν άγνωστο μασκοφόρο μέσα στο ίδιο της το σπίτι, ένα κακό προαίσθημα δημιουργείται στον επικεφαλής του Τμήματος Εγκλημάτων της Αστυνομικής Διεύθυνσης του Έρεμπρο, Άντερς Οικονομίδη. οι προσεκτικές κινήσεις του δράστη και ο χειρουργικός τρόπος με τον οποίο έφερε εις πέρας την επίθεση μαρτυρούν προσχεδιασμό και εμπειρία. Δύο ημέρες αργότερα, μια διεθνούς φήμης σεφ διαβάζει έντρομη στις εφημερίδες για τον βιασμό της φοιτήτριας και διαπιστώνει ανησυχητικές ομοιότητες με μια επίθεση που είχαν δεχτεί η ίδια και ο σύζυγός της μερικούς μήνες νωρίτερα. Αποφασίζει να μιλήσει. Σύντομα κι άλλα στόματα ανοίγουν και αφηγούνται μια ιστορία που κρυβόταν για χρόνια στο σκοτάδι.

Οι γλώσσες των ζώων – Eva Meijer (Εκδόσεις Καστανιώτη)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΗ γλώσσα διαχωρίζει τους ανθρώπους από τα άλλα ζώα ή  μήπως τα ζώα μιλούν τις δικές τους γλώσσες, μεταξύ τους και προς εμάς; Σε αυτό το απρόβλεπτο και διαφωτιστικό βιβλίο η Eva Meijer διερευνά τέτοιου είδους ερωτήματα. Μας μιλά για τον Άλεξ, τον γκρίζο παπαγάλο που ήξερε περισσότερες από εκατό λέξεις, και την Τσέισερ, το τσοπανόσκυλο που είχε ταλέντο στη γραμματική. Μας παρουσιάζει τη Γουάσο, τον χιμπατζή που ανατράφηκε από ανθρώπους μαθαίνοντας τη νοηματική γλώσσα, τον Κόζικ, τον ελέφαντα που μιλούσε στους ανθρώπους στη δική τους γλώσσα ενώ στη θηλυκή σύντροφό του στη γλώσσα των ελεφάντων, και τον Νοκ, τη λευκή φάλαινα που μιμούνταν την ανθρώπινη ομιλία.

> Διάβασε ακόμα: Βιβλία για άντρες, γραμμένα από γυναίκες

Σούλεϊ – John Grisham (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΣτο νέο μυθιστόρημα του John Grisham γινόμαστε μάρτυρες της ιστορίας του Samuel Sooleymon, ενός 17χρονου νέου που γεννήθηκε σε ένα χωριό στο Νότιο Σουδάν και έχει μια τεράστια αγάπη για το μπάσκετ. Η μεγάλη ευκαιρία έρχεται όταν το ταλέντο του το ανακαλύπτει ένας προπονητής, που συνοδεύει την Εθνική Ομάδα Νέων του Νότιου Σουδάν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν προκριθεί στο τουρνουά, η ζωή του θα αλλάξει για πάντα. Και ενώ η κορυφή του αμερικανικού μπάσκετ δεν φαντάζει μακρινή, τα νέα από την πατρίδα είναι καταστροφικά. Εγκλωβισμένος ανάμεσα στο απόλυτο όνειρο και τον εφιάλτη που εκτυλίσσεται χιλιάδες μίλια μακριά, ο 'Sooley' (Σούλεϊ) καλείται να πάρει τις πιο σκληρές αποφάσεις.

> Διάβασε ακόμα: 33 1/3: Η ιστορία των πιο σημαντικών άλμπουμ του κόσμου

Ακόμα βαφτιζόμαστε – Νίκος Ερηνάκης (Εκδόσεις Κείμενα)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΔεν παρουσιάζουμε συχνά βιβλία ποίησης και αυτό πρέπει κάποια στιγμή να αλλάξει. Ας κάνουμε την αρχή, λοιπόν, με τη νέα ποιητική συλλογή του Νίκου Ερηνάκη, που έρχεται έπειτα από εννέα χρόνια 'σιωπής' και αποτελείται από τέσσερις ενότητες, που δημιουργούν έναν ενιαίο δρόμο ανάγνωσης της ποιητικής σύνθεσης. Σε αυτή διαβάζουμε: 'πάει καιρός που / αναζητώ μια / κατάσταση εξαίρεσης / αλλά με τρομάζει η λέξη / μου θυμίζει εξουσία έκτακτης ανάγκης', 'ποιητικοποιούμε την πραγματικότητα / αντί να πραγματώνουμε την ποίηση', 'αλλά μετά έμαθα πως / στα ταρώ ο μόνος που δεν έχει νούμερο / είναι ο τρελός / και θα ήθελα να μη σημαίνει τίποτα αυτό / μα σημαίνει'.

Chanel: Η ιστορία της εμβληματικής σχεδιάστριας – Emma Baxter-Wright (Εκδόσεις Ψυχογιός)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΜα καλά, θα σκεφτεί κανείς, αφορά το κοινό του
Esquire ένα βιβλίο για την Coco Chanel; Κι όμως, ναι. Η 'δεσποινίδα Coco' με την κάπως 'ταπεινή' καταγωγή άλλαξε μια για πάντα τις παγκόσμιες βιομηχανίες της υψηλής ραπτικής, της φροντίδας του δέρματος και των αρωμάτων, αντρικών και γυναικείων. Θεωρείται υπεύθυνη για κάποιες από τις πιο ρηξικέλευθες τάσεις στη μόδα, ενώ έμεινε στην ιστορία ως μια επαναστάτρια, που 'έδινε στις γυναίκες αυτό που χρειάζονταν προτού καν εκείνες το συνειδητοποιήσουν'. Αυτό το βιβλίο, λοιπόν, είναι μια ευκαιρία να διεισδύσει ο οποιοσδήποτε στον κόσμο της, ενώ την ίδια χρησιμότητα έχει και το Dior: Η ιστορία του θρυλικού οίκου της Karen Homer, που κυκλοφορεί κι αυτό από τη σειρά Τα Μικρά Βιβλία της Μόδας των εκδόσεων Ψυχογιός.

Ο έβδομος πάπυρος – Wilbur Smith (Εκδόσεις Bell)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΟ Wilbur Smith επιστρέφει για δεύτερη φορά στην αρχαία Αίγυπτο, μετά το #1 bestseller του Ο Θεός Ποταμός, για να προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα. Το story του θέλει τον αρχαιολόγο Ντουρέντ αλ Σίμα και τη γυναίκα του να είναι οι πρώτοι που θα ανακαλύψουν τον τάφο της βασίλισσας Λοστρίς. Εκεί, σε μια μυστική κρύπτη, θα βρουν και τα χειρόγραφα όπου ο πολυμήχανος Τάιτα κατέγραφε την ταφή του Φαραώ Μαμώς με όλα τα μυθικά του πλούτη. Αυτή η ανακάλυψη, όμως, θα στοιχίσει τη ζωή του Ντουρέντ, ο οποίος θα πέσει θύμα δολοφόνων που θέλουν να κλέψουν το μυστικό του θησαυρού. Συντετριμμένη, η Ρόγιαν στρέφεται για βοήθεια στον διάσημο Άγγλο αρχαιολόγο Νίκολας Κουίντον-Χάρπερ.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στην ταινία Back to Black

Βρήκαμε τι ισχύει και τι όχι στη νέα ταινία που σκιαγραφεί τη ζωή της τραγουδίστριας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η αληθινή ιστορία πίσω από το Baby Reindeer

Η μίνι σειρά του Netflix ρίχνει φως στο ευαίσθητο θέμα του stalking μέσα από ένα μοναδικό πρίσμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

30 χρόνια από το θρυλικό His 'N' Hers των Pulp

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.