5 βιβλία που θα κάνουν το καλοκαίρι σου πιο ευχάριστο

Νέα βιβλία για να ταξιδέψεις με τους Joy Division, να εντρυφήσεις στην ιστορία της Ρωσίας αλλά και να μάθεις να φτιάχνεις καλούς μεζέδες.

Όταν η κουβέντα πάει στα βιβλία για το καλοκαίρι, το μυαλό μας συνήθως πηγαίνει στα εύπεπτα και συναρπαστικά pulp novels. Δεν είναι όμως αυτά η μόνη επιλογή. Η εποχή του θέρους προσφέρεται για να εντρυφήσουμε σε κάθε φύσεως αναγνώσματα, να τους δώσουμε την προσοχή που τους αξίζει, κάτω από τον ήλιο, δίπλα από το κύμα, πάνω στην καυτή αμμουδιά ή απλώς ξαπλωμένοι στο κρεβάτι μας, στην πόλη, με το λαμπατέρ και το κλιματιστικό αναμμένα.

Joy Division, Unknown Pleasures – Chris Ott (Εκδόσεις Οξύ)

5 βιβλία που θα κάνουν το καλοκαίρι σου πιο ευχάριστοΤο βιβλίο που ξεχωρίσαμε από τη θρυλική σειρά 33 1/3, που επικεντρώνεται σε δίσκους-ορόσημα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, είναι το αφιερωμένο στο επιδραστικό Unknown Pleasures, το ντεμπούτο των Joy Division που κυκλοφόρησε το 1979. Παρότι κανένα από τα τραγούδια του δεν σημείωσε την τεράστια, mainstream επιτυχία του Love Will Tear Us Apart που θα ακολουθούσε την επόμενη χρονιά, έναν μήνα μετά την αυτοκτονία του τραγουδιστή της μπάντας, του Ian Curtis, αποτελεί ένα αριστούργημα που άφησε και συνεχίζει να αφήνει ανεξίτηλο το στίγμα του σε όσους έρχονται σε μετωπική σύγκρουση με το μεγαλείο του.

Ονειρεύτηκα τη Σανγκάη – Γιάννης Ξανθούλης (Εκδόσεις Διόπτρα)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΤο story του νέου μυθιστορήματος του Γιάννη Ξανθούλη θέλει ένα απρόσμενο γράμμα από τη Γερμανία να αναστατώσει τον Πετρόκαμπο, ένα ξεχασμένο χωριό στην ενδοχώρα, που διατηρούσε μια αποκλειστικότητα άγνωστη στους πολλούς: την υπνοβασία. Με το γράμμα, απέκτησε και μια δεύτερη, χάρη στον αποστολέα, τον Απόστολο (Λάκη) Μπούγα, γιο της θρυλικής μαμής Σεβαστιανής, που είχε αναδειχθεί σε αστέρα ερωτικών ταινιών. Έφυγε σχεδόν παιδί από το χωριό για τη Γερμανία, όπου και διέπρεψε. Ετοιμοθάνατος, συντάσσει τη διαθήκη του, αφήνοντας τη σχεδόν αμύθητη περιουσία του στον Πετρόκαμπο. Με προϋποθέσεις. Πρώτη και καλύτερη, από μια άποψη, να ιδρυθεί μουσείο στο όνομά του με τις καλλιτεχνικές επιδόσεις του – και όχι μόνο.

Ιστορία της Ρωσίας – Paul Bushkovitch (Εκδόσεις Αιώρα)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΤο βιβλίο του Paul Bushkovitch χαρτογραφεί την πολιτική ιστορία της Ρωσίας, παρακολουθώντας παράλληλα τις κοινωνικές, οικονομικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές εξελίξεις που χαρακτηρίζουν την ανάδυσή της, τη μεταμόρφωσή της από ένα πριγκιπάτο της ανατολικής Ευρώπης σε μια αυτοκρατορία που απλωνόταν σ’ ολόκληρη την Ευρασία και, τέλος, τη δημιουργία της Σοβιετικής Ένωσης, ενός χωρίς προηγούμενο κοινωνικού πειράματος μεγάλου βεληνεκούς. Έτσι, δίπλα στην πολιτική και στην οικονομία παρουσιάζονται ισόβαθμα οι τέχνες, τα γράμματα και οι επιστήμες, με ιδιαίτερη έμφαση στην έκρηξη δημιουργικότητας που σημειώθηκε κατά τη νεότερη εποχή. Παράλληλα, ο συγγραφέας εστιάζει στο συνεχώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό βάρος της χώρας και στην παρουσία της ως υπερδύναμης που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του status quo στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

> Διάβασε ακόμα: Βιβλία για άντρες, γραμμένα από γυναίκες

My Greek Meze – Ελένη Ψυχούλη & Ιωάννα Παυλάκη (Εκδόσεις Πεδίο)

MY GREEK MEZEΤο My Greek Meze περιέχει 65 αυθεντικές και απλές συνταγές για μεζέδες -με λαχανικά, όσπρια, κρέας, θαλασσινά, τυρί, γιαούρτι και αβγό- που έρχονται από τα βάθη της παράδοσης και είναι καμωμένες με καθημερινά υλικά που βρίσκουμε παντού - κάτι το αναμενόμενο αν αναλογιστεί κανείς πως όντως η 'κουζίνα του φτωχού' είναι και η πιο πλούσια του κόσμου. Οι συμβουλές και οι εναλλακτικοί τρόποι που παρατίθενται, μας βοηθούν να φτιάξουμε με τις πιο απλές κινήσεις τον 'μεζέ του Αιγαίου' ή τον 'μεζέ των βουνών', ακριβώς όπως τον απολαμβάνουν οι ντόπιοι. Άλλωστε, οι μεζέδες δεν απαιτούν κόπο, το μυστικό της επιτυχίας τους κρύβεται στο μεράκι που βάζει κάποιος στην προετοιμασία τους.

> Διάβασε ακόμα: Τα καλύτερα βιβλία για να διαβάσεις μέχρι να πας διακοπές

Η εξουσία του Σκύλου – Thomas Savage (Εκδόσεις Άγκυρα)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΣε περίπτωση που το αγνοούσες, το ρεβιζιονιστικό γουέστερν του Netflix που τιμήθηκε με το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βενετίας, βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Thomas Savage, το οποίο κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1967. Τότε, η εφημερίδα San Francisco Chronicle το είχε χρίσει 'μυθιστόρημα της χρονιάς'. Το story του θέλει μια γυναίκα και ένα αγόρι, μάνα και γιο, να καταφθάνουν στο ράντσο δυο αδερφών και να κλονίζουν μια ήδη εύθραυστη γαλήνη. Από την πρώτη παράγραφο έως την τελευταία λέξη, η φωνή του Thomas Savage, το έντονο πάθος και η σκληρότητα των χαρακτήρων του, αιχμαλωτίζουν τον αναγνώστη. Το βιβλίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 10 Ιουνίου από τις εκδόσεις Άγκυρα.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος