Ποια βιβλία να πάρεις μαζί σου αν πηγαίνεις διακοπές τον Ιούλιο

Τα 10 βιβλία που συνιστούν την crème de la crème των νέων κυκλοφοριών, από τα graphic novels της σειράς Heartstopper μέχρι μια ανατομία του 'φαινομένου' Max Verstappen.

Οι νέες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων, σου επιτρέπουν κάθε καλοκαίρι να γνωρίζεις κάτι νέο, κάτι που δεν είχε πριν γραφεί ή δεν είχε μεταφραστεί στα ελληνικά, να έρχεσαι σε επαφή με νέους τρόπους σκέψης, αλλά και να απολαμβάνεις διαχρονικά, αγαπημένα αναγνώσματα. Γι' αυτό και στο παρόν άρθρο αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε την crème de la crème των νέων βιβλίων, από πολύ διαφορετικά μεταξύ τους genres, για εσένα που φεύγεις για διακοπές τον Ιούλιο και θέλεις να διαβάσεις κάτι που πραγματικά αξίζει.

Heartstopper (Βιβλία 1-4) – Alice Oseman (Εκδόσεις Διόπτρα)

Ποια βιβλία να πάρεις μαζί σου αν πηγαίνεις διακοπές τον ΙούλιοΤο πιο πιθανό είναι να έμαθες για τα graphic novels της σειράς Heartstopper, που κυκλοφόρησαν πριν από λίγες ημέρες στα ελληνικά, αφού τσέκαρες τη σειρά ενηλικίωσης που βασίζεται σε αυτά, η οποία ξεκίνησε να προβάλλεται στο Netflix τον Απρίλιο, μέσα σε δύο ημέρες αναδείχθηκε στις δέκα πιο επιτυχημένες βρετανικές παραγωγές της πλατφόρμας και έχει ήδη ανανεωθεί για δύο ακόμα σεζόν. Η υπόθεση του πρώτου βιβλίου κινείται γύρω από το πλέξιμο του love story ανάμεσα στον Charlie και τον Nick, ενώ η συνέχειά του, που ξετυλίγεται μέσα από τα άλλα τρία κόμικ της σειράς, εκφράζει την ανάγκη για μια κοινωνία μακριά από τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, από τις διακρίσεις και την ομοφοβία

Υπόθεση Agatha Christie – Nina de Gramont (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΣε αυτό το συναρπαστικό βιβλίο, αναπλάθεται με μυθιστορηµατικό τρόπο η εντεκαήµερη εξαφάνιση της Agatha Christie, που συντάραξε την Αγγλία του 1926. Η Nan O'Dea, μια γυναίκα που δεν ζει με τον πολυτελή τρόπο της Αγγλίδας συγγραφέως, στην προσπάθειά της να δραπετεύσει από τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στο Λονδίνο κατά τον Α΄ Παγκόσµιο Πόλεµο, φτάνει στην Ιρλανδία και βιώνει µια τραγωδία που της διαλύει τη ζωή. Αφού καταφέρει µε δυσκολία να επιστρέψει στην Αγγλία, βάζει στο στόχαστρο την Agatha Christie. Απρόσµενα και παρά τις διαφορές τους, οι δύο γυναίκες γίνονται φίλες, ενώ στη διάρκεια των έντεκα ηµερών που η Christie παραµένει εξαφανισµένη έρχεται στο φως ένα σκοτεινό µυ­στικό, του οποίου το κλειδί κρατά η O'Dea.

> Διάβασε ακόμα: 5 βιβλία που θα κάνουν το καλοκαίρι σου πιο ευχάριστο

Ο Marx στο ουφάδικο: Κονσόλες, χειριστήρια και ταξική πάλη – Jamie Woodcock (Εκδόσεις Τόπος)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΤι θα συνέβαινε αν ο Karl Marx έσκαγε μύτη σε ένα ουφάδικο; Τι θα σκεφτόταν βλέποντας τους νέους να παίζουν Pacman και Metal Slug; Τι θα έλεγε αν έβλεπε έναν τριαντάρη να παίζει Fortnite, ενώ το πρωί πρέπει να πάει για δουλειά; Ο Jamie Woodcock -ακαδημαϊκός, μαρξιστής και gamer- ισχυρίζεται ότι η μαρξιστική μέθοδος μπορεί να αναλύσει το πώς παράγονται τα βιντεοπαιχνίδια αλλά και το πολιτικό στίγμα τους. Το βιβλίο βουτάει στα άδυτα της βιομηχανίας των video games και αναλύει το δίκτυο των καλλιτεχνών, των προγραμματιστών και των εργατών που συμμετέχουν στην παγκόσμια αλυσίδα της παραγωγής τους, ενώ αναδεικνύει τον τρόπο που η ταξική πάλη καθορίζει το τι παιχνίδια παίζουμε.

Περί μουσικής και μόνο – Haruki Murakami & Seiji Ozawa (Εκδόσεις Ψυχογιός)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΤο πάθος του Haruki Murakami για τη μουσική έχει βαθιές ρίζες: Πριν γίνει συγγραφέας διηύθυνε ένα jazz club στο Τόκιο, ενώ μέσα από τις σελίδες των βιβλίων του αναδύεται τόσο η αισθητική όσο και η συναισθηματική δύναμη της μουσικής. Το Περί μουσικής και μόνο, δε, αποτελεί μια εκ βαθέων συζήτηση με τον φίλο του και παγκοσμίου φήμης διευθυντή ορχήστρας Seiji Ozawa, αποκλειστικά περί μουσικής και μόνο. Οι δυο τους, μιλούν για τον Brahms, τον Beethoven, τον Leonard Bernstein, τον Glenn Gould, τη συλλογή δίσκων, την όπερα και για πολλά άλλα, προσφέροντάς μας μια μοναδική ευκαιρία να αντιληφθούμε τον τρόπο που σκέφτονται οι δύο "μετρ".

Εσύ, η ζωώδης μηχανή. Η χρυσή Ελληνίδα – Ελένη Σικελιανός (Εκδόσεις Πατάκη)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥH Ελένη Σικελιανός γεννήθηκε το 1965 στη Σάντα Μπάρµπαρα της Καλιφόρνιας και σήμερα ζει στην Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ. Στο νέο της βιβλίο καταπιάνεται με την ιστορία της γιαγιάς της, που παντρεύτηκε πέντε φορές, έκανε τρία παιδιά, ήταν χορεύτρια μπουρλέσκ με το ψευδώνυμο Μελένα, αλλά και "η πιο σκληροτράχηλη γυναίκα που έφαγε σίδερο και μάσησε ατσάλι επί προσώπου γης". Από τις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν και μέλη της ευρύτερης οικογενειακής αλυσίδας της: Ρεμπέτες, πρόσφυγες, μορφινομανείς, ηρωινομανείς, μια από τις πλουσιότερες οικογένειες των Ηνωμένων Πολιτειών που εξάντλησε την περιουσία της επιχειρώντας να αναβιώσει το αρχαιοελληνικό θέατρο, αριστοκράτες από το Ιόνιο, Εβραίοι από τη Λιθουανία, μουσικοί, γκαρσόνες, ένας ζωγράφος, αρκετοί ποιητές (ένας υποψήφιος για Νόμπελ), διακινητές οπίου και ένας νάνος, σύζυγος της γιαγιάς της.

> Διάβασε ακόμα: Βιβλία για άντρες, γραμμένα από γυναίκες

Max Verstappen: Η διαδρομή ενός πρωταθλητή – James Gray (Εκδόσεις Δίχτυ)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΛίγοι οδηγοί έχουν αφήσει τόσο σπουδαίο στίγμα στη Formula 1 όπως ο Max Verstappen, ο νεότερος σε ηλικία οδηγός που έλαβε μέρος σε αγώνα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος F1 κι έκανε αίσθηση από την πρώτη παρουσία του το 2015, σε ηλικία 17 ετών. Ακολούθησε ο πρώτος του αγώνας με τη Red Bull στο Γκραν Πρι της Ισπανίας το 2016, εκεί όπου έγινε ο νεότερος οδηγός που κέρδισε ποτέ έναν αγώνα, ανέβηκε στο βάθρο ή και ηγήθηκε ενός γύρου. Σε αυτό το βιβλίο, λοιπόν, ο αθλητικός συντάκτης James Gray προσπαθεί να κατανοήσει τον ειλικρινή χαρακτήρα και το επιθετικό στυλ οδήγησης που καθιστούν τον Verstappen έναν πιλότο που πρέπει να παρατηρεί κανείς κατά τη διάρκεια και μετά τους αγώνες.

Αυτοπροσωπογραφία – Milo Manara (Εκδόσεις ΚΨΜ)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΣτην "αυτοπροσωπογραφία" του, ο Milo Manara -που έγινε κυρίως γνωστός χάρη στη σχεδιαστική από­δοση ενός γυναικείου κορμιού που καταγράφηκε στο συλλογικό φαντασιακό- κάνει έναν απολογισμό. Γράφει για την τέχνη και τη ζωή του, που υπήρξε γεμάτη οράματα, σκέψεις και εξομολογήσεις, συναντήσεις με σημαίνουσες προσωπικότητες της τέχνης και του πολιτισμού, εικόνες και λέξεις. Γράφει, επίσης, για τα παιδικά και τα νεανικά του χρόνια, την αγάπη του για το σχέδιο και τη συναρπαστική συνάντησή του με το κόμικ, την περίοδο των ερωτικών κόμικς τσέπης και τις πνευματικές ζυμώσεις του 1968, τη φιλία του με τον Hugo Pratt (τον "μαέστρο" του Κόρτο Μαλτέζε) αλλά και τη συνεργασία του με τον Federico Fellini.

Ο άνθρωπος που τα είδε όλα – Deborah Levy (Εκδόσεις Gutenberg)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΗ Deborah Levy (γενν. 1959), που έχει χαρακτηριστεί, προφανώς δικαίως, από τους New York Times ως μια από τις πιο συναρπαστικές συγγραφείς της σύγχρονης Βρετανίας, με αυτό το βιβλίο βρέθηκε στη λίστα των βραβείων Booker για το 2019. Το story του μας μεταφέρει στο Λονδίνο του 1988. Ο νεαρός ιστορικός Σαούλ Άντλερ φωτογραφίζεται στην Abbey Road και λίγο μετά επισκέπτεται το Ανατολικό Βερολίνο για τη διεξαγωγή μιας ιστορικής έρευνας, υπό την παρακολούθηση των κρατικών υπηρεσιών. Εκεί θα συνδεθεί ερωτικά με τον μεταφραστή Βάλτερ Μίλερ αλλά και την αδελφή του Λούνα. Τριάντα χρόνια αργότερα, τραυματίζεται από αυτοκίνητο στην Abbey Road και πέφτει σε κώμα. 

Βαδίζοντας – Thomas Bernhard (Εκδόσεις Κριτική)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΟ Thomas Bernhard (1931-1989), υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς μεταπολεμικούς συγγραφείς στον γερμανόφωνο χώρο. Στη νουβέλα Βαδίζοντας, που έχει περιγραφεί ως πυκνή και καταιγιστική, καταγράφει τις συνομιλίες ενός αφηγητή χωρίς όνομα και του φίλου του Όλερ, ενώ περπατούν και συζητούν για οτιδήποτε τους έρχεται στο μυαλό, επιστρέφοντας πάντα στον κοινό φίλο τους Κάρερ, ο οποίος έχει οδηγηθεί στην παράνοια. Σε αυτό το βιβλίο παρελαύνουν τα ζητήματα που απασχολούν τον συγγραφέα σε όλο του το έργο: Τα ανθρώπινα αδιέξοδα, η αυτοκτονία, η ατομική ιδιαιτερότητα ενάντια στις συμβάσεις εξετάζονται μέσα από το καυστικό του χιούμορ, την αφηγηματική του δεινότητα, το μοναδικό στιλ γραφής και τη φιλοσοφική οξύνοια.

Πώς να δουλεύεις για έναν ηλίθιο – John Hoover (Εκδόσεις Πατάκη)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΠροβοκατόρικος, ίσως και κάπως λαϊκιστικός, σαν να χαϊδεύει τ' αφτιά του αναγνώστη, ο τίτλος του βιβλίου του Δρ John Hoover, συμβούλου στελεχών σε θέματα ηγεσίας και επικοινωνίας. Διαβάζοντάς το, όμως, καταλαβαίνεις ότι η ίδια τεχνολογία που επέτρεψε στην ασχετοσύνη του αφεντικού σου να εξαπλωθεί ραγδαία είναι και αυτή που μπορεί να σε βοηθήσει να προστατευτείς και να ελέγξεις τον ηλίθιο που κρύβεις μέσα σου. Η Wall Street Journal έγραψε γι' αυτό ότι σου προτείνει να παραδεχτείς ότι είσαι ανίσχυρος απέναντι στους βλάκες που συναντάς στη ζωή σου. Κι αυτό γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, συσσωρεύοντας μέσα σου όλη τη δυσαρέσκεια που νιώθεις, είναι σαν να πίνεις εσύ ένα ποτήρι δηλητήριο και να περιμένεις να πεθάνει ο βλάκας.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.