10 βιβλία για τον 10ο μήνα του χρόνου

Τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία του μήνα, από το "Maneskin: Supermodels" του Κωνσταντίνου Τσάβαλου μέχρι το ​"Τελευταίο σπίτι της οδού Νίντλες" της Catriona Ward.

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας του χρόνου που έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει, όχι όλοι, οι περισσότεροι, μάλλον, από εμάς, ότι το καλοκαίρι πάει, τελείωσε. Ο μήνας που νιώθουμε πραγματικά το φθινόπωρο με όλη του τη δροσιά και μαζί της επινοούμε μία ακόμα ευκαιρία για να ανανεώσουμε τη reading list μας. Από τις πρόσφατες, αναμενόμενες αλλά και κάποιες πιο παλιές κυκλοφορίες, λοιπόν, στη συνέχεια συγκεντρώνουμε 10 βιβλιοπροτάσεις που θέλουμε να έχουμε διαβάσει μέχρι να κλείσει ο μήνας.

John Craxton: Ο αγαπημένος της ζωής – Ian Collins (Εκδόσεις Πατάκη)

10 βιβλία για τον 10ο μήνα του χρόνουΟ John Craxton (1922-2009) ήθελε από μικρός να ζήσει και να ζωγραφίσει στην Ελλάδα. Στα 19 του τα κατάφερε αφού γνώρισε τον Lucian Freud. Έναν χρόνο πριν, το 1945, στο Λονδίνο, είχε γνωρίσει τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα και τον Patrick Leigh Fermor. Οι τρεις τους συμπορεύθηκαν, στη ζωή και την τέχνη, για τα επόμενα 50 χρόνια. Στο τέλος έμοιαζε µε βοσκό από την κατ’ επιλογήν πατρίδα του, την Κρήτη. Στο υπέροχο βιβλίο του Ian Collins, παρουσιάζεται, επίσης, ως αφελής ξένος και θύμα μιας σκανταλιάρικης αίσθησης του χιούμορ, που έμπλεξε αρκετές φορές σε δυσάρεστες καταστάσεις αλλά αντιμετώπιζε τα πάντα µε έναν ηρωικό ηδονισμό.

 Έρωτας και άλλες πολεμικές τέχνες – Μαλβίνα Κάραλη (Εκδόσεις Κάκτος)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΗ σαρωτική Μαλβίνα Κάραλη με το cult following αποτέλεσε μια sui generis περίπτωση της εγχώριας δημοσιογραφίας, μια indie θεά με αναρχικές αρχές που έγινε από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα της à la ελληνικά pop κουλτούρας. Τα ανθολογημένα κείμενα που περιλαμβάνονται σε αυτό το βιβλίο, που παραμένει επίκαιρο και must-read, γράφτηκαν για να δημοσιευτούν στο ιστορικό περιοδικό Γυναίκα (μακάριοι όσοι πριν ή μετά από εκείνη αποτελέσαμε τμήμα της συντακτικής του ομάδας) και διαβάζονται σαν να γράφτηκαν χτες. Την ευχαριστούμε που υπήρξε.

Ο υπέροχος Γκάτσμπυ (Κόμικ) – F. Scott Fitzgerald (Εκδόσεις Μίνωας)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥO Υπέροχος Γκάτσμπυ εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1925, αγαπήθηκε από πολλές γενιές αναγνωστών, έγινε ταινία και πλέον απολαμβάνουμε την ιστορία του σε μορφή κόμικ, με μια ιδιαίτερη εισαγωγή της δισέγγονης του Αμερικανού συγγραφέα. Η graphic προσαρμογή αυτού του αριστουργήματος της παγκόσμιας λογοτεχνίας έγινε από τον Blake Hazard, ενώ τις εικόνες υπέγραψε η Aya Morton, καταφέρνοντας να απεικονίσει με μοναδικό τρόπο την ιστορία του ζάπλουτου Γκάτσμπυ με το μυστηριώδες παρελθόν και τον έρωτά του για την όμορφη Ντέιζι.

Maneskin: Supermodels – Κωνσταντίνος Τσάβαλος (Εκδόσεις Οξύ)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥMåneskin σημαίνει στα δανέζικα σεληνόφως και το ροκ κουαρτέτο που έχει ως μπροστάρη του τον -τουλάχιστον- εκρηκτικό Damiano David κατάφερε με το όνομα αυτό να κάνει το τεράστιο άλμα από τις performances στους δρόμους της Ρώμης στο Sanremo κι από εκεί, μέσω της Eurovision, στα μεγάλα αμερικανικά φεστιβάλ και τη στρατόσφαιρα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Στο σύντομο και περιεκτικό βιβλίο Måneskin: Supermodels που διαβάζεται νεράκι, ο Κωνσταντίνος Τσάβαλος εξιστορεί την πορεία των Victoria De Angelis, Ethan Torchio, Thomas Raggi και, φυσικά, του Damiano David.

> Διάβασε ακόμα: Η ηλεκτρική ζωή και ο παρανόρμαλ θάνατος του Philip K. Dick

Το τελευταίο σπίτι της οδού Νίντλες – Catriona Ward (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΤο αμερικανικό Esquire συμπεριέλαβε το σπουδαίο αυτό θρίλερ της Catriona Ward, που πρόκειται να κυκλοφορήσει στα ελληνικά στις 27 Οκτωβρίου, στα 50 καλύτερα βιβλία τρόμου όλων των εποχών, οπότε δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να λείπει από τη λίστα μας. Τι αφηγείται; Την ιστορία ενός δολοφόνου και ενός κλεμμένου παιδιού. Είναι μια ιστορία εκδίκησης, μια ιστορία θανάτου. Είναι η ιστορία του Τεντ που μένει μαζί με την κόρη του Λόρεν και τη γάτα του Ολίβια σε ένα συνηθισμένο σπίτι στο τέλος ενός συνηθισμένου δρόμου.

> Διάβασε ακόμα: Βιβλία για άντρες, γραμμένα από γυναίκες

Λεωφόρος Λίνκολν – Amor Towles (Εκδόσεις Διόπτρα)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΤον Ιούνιο του 1954, ο 18χρονος Έμετ Γουάτσον επιστρέφει με το αυτοκίνητο των φυλακών στο σπίτι του στη Νεμπράσκα, αφού εξέτισε ποινή δεκαπέντε μηνών για φόνο εξ αμελείας. Έχει χάσει τη μητέρα του, ο πατέρας του πέθανε πρόσφατα και το οικογενειακό αγρόκτημα έχει κατασχεθεί από την τράπεζα. Σχεδιάζει να πάρει τον 8χρονο αδερφό του και να πάνε στην Καλιφόρνια για να φτιάξουν τη ζωή τους από την αρχή. Όταν το αυτοκίνητο φεύγει, ανακαλύπτει ότι δύο συγκρατούμενοί του είχαν τρυπώσει στο πορτμπαγκάζ και στη συνέχεια όλοι μαζί οδηγούνται σε ένα μοιραίο ταξίδι προς την αντίθετη κατεύθυνση: προς την πόλη της Νέας Υόρκης.

Μια σύντομη ιστορία της Ρωσίας – Rodric Braithwaite (Εκδόσεις Ψυχογιός)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΕδώ έχουμε να κάνουμε με το απόλυτο must-read καθώς αποτελεί μια περιεκτική και διαφωτιστική εισαγωγή στη ρωσική ιστορία, που καλύπτει και αναλύει τα πρόσφατα γεγονότα. Σε αυτό το βιβλίο, ο πρώην πρέσβης και ειδικός σε ζητήματα Ρωσικής Ιστορίας Rodric Braithwaite διαχωρίζει τους μύθους από τα γεγονότα, προσφέροντας μια λύση στο αίνιγμα του "ποια στ’ αλήθεια είναι η Ρωσία, η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο με το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο". Γνωστή ως Ρως, Μοσχοβία, Ρωσική Αυτοκρατορία, Σοβιετική Ένωση και τα τελευταία τριάντα χρόνια ως Ρωσική Ομοσπονδία, διαθέτει ένα βίαιο, τραγικό, κατά περιόδους μεγαλειώδες και περίπλοκο παρελθόν.

Ο μακάβριος χορός– Stephen King (Εκδόσεις Κλειδάριθμος)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΣύμφωνα με τον Stephen King τα μυθιστορήματα, οι ταινίες, οι ραδιοφωνικές εκπομπές, τα κόμικ που έχουν ως θέμα τους τον τρόμο, κινούνται πάντα σε δύο επίπεδα. Το πρώτο έχει να κάνει με τη φρίκη και το δεύτερο, το πιο βαθύ, αποτελεί έναν χορό – μια ρυθμική αναζήτηση. Σε αυτό το βιβλίο, λοιπόν, τον Μακάβριο χορό, προβαίνει σε μια ανατομία του τρόμου, δομημένη σε δέκα κεφάλαια με γερή δόση χιούμορ και με παραδείγματα αντλημένα από τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο.

Πλην – Andrew Sean Greer (Εκδόσεις Δώμα)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΣτο μυθιστόρημα του βραβευμένου με Πούλιτζερ Λογοτεχνίας συγγραφέα Andrew Sean Greer, που δεν είναι καινούργιο αλλά παραμένει αγαπημένο, ο ήρωάς του, ο Άρθουρ Πλην, είναι ένας άσημος συγγραφέας που, λίγο πριν κλείσει τα πενήντα, λαμβάνει με το ταχυδρομείο μια πρόσκληση σε γάμο από τον πρώην του που παντρεύεται (προφανώς, κάποιον άλλον). Ο Πλην δεν μπορεί να πάει στο γάμο καθώς θα του παραήταν άβολο. Δεν μπορεί όμως ούτε και να αρνηθεί την πρόσκληση ανοιχτά γιατί θα τον κουτσομπολεύουν όλοι. Πρέπει να βρει ένα πρόσχημα και το βρίσκει αποδεχόμενος κάθε λογής πρόσκληση, απ’ αυτές που λαμβάνουν συνήθως οι συγγραφείς, για δευτεροκλασάτα συνέδρια και αδιάφορες εκδηλώσεις ανά τον κόσμο.

Metahuman: Μετάνθρωπος. Απελευθερώνοντας τις απεριόριστες δυνατότητες του ανθρώπου – Deepak Chopra (Εκδόσεις Πατάκη)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΟ Deepak Chopra δείχνει έναν δρόμο για την αφύπνιση που επιτρέπει τη συνειδητοποίηση του άπειρου δυναμικού που έχει ο καθένας μέσα του. Ξεκλειδώνει μυστικά ώστε να υπερβεί όποιος θέλει τους περιορισμούς του για να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα πεδίο απεριόριστων δυνατοτήτων. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Με το να γίνει μετάνθρωπος. Το να είναι κανείς μετάνθρωπος σημαίνει να ξεπεράσει τα όρια που έχει δημιουργήσει το μυαλό του και να εισέλθει σε μια νέα κατάσταση επίγνωσης όπου θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε κορυφαίες εμπειρίες που θα μεταμορφώσουν τη ζωή του, απελευθερώνοντας το σώμα, τον νου και την ψυχή του.


 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης